Hufvudstadsbladet

Robotteste­r fördöms av Sydkorea

- TT-AFP-REUTERS

Bara dagar efter att ha genomfört tester av långdistan­srobotar har Nordkorea avfyrat ballistisk­a robotar ut mot Japanska havet. Det uppger den sydkoreans­ka nyhetsbyrå­n Yonhap.

Ett föremål som skulle kunna vara en ballistisk robot har avfyrats från Nordkorea. Inlednings­vis kom rapporter om att den landat utanför Japans vatten. Senare meddelar dock försvarsmi­nister Nobuo Kishi att robotarna landat inom landets ekonomiska zon, rapportera­r public service-bolaget NHK.

Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga fördömer testet.

Både Yoshihide Suga och Sydkoreas president Moon Jae-In har sammankall­at sina nationella säkerhetsr­åd för att diskutera uppskjutni­ngarna. Även USA fördömer testet. Sydkoreas och USA:s säkerhetst­jänster kommer att analysera uppskjutni­ngen. Om det bekräftas att projektile­rna är ballistisk­a robotar är detta Nordkoreas första test av sådana sedan i mars i år, och ett brott mot FN:s sanktioner.

Onsdagens tester kommer samma dag som Sydkoreas utrikesmin­ister Chung Eui-Yong mötte sin kinesiske kollega Wang Yi, som är på besök i Seoul för samtal om Nordkoreas kärnvapen- och robotprogr­am.

Vissa analytiker ser tidpunkten för robotteste­t som en signal till Peking, eftersom Kina är Nordkoreas viktigaste diplomatis­ka allierade.

"Strategisk­a vapen"

Testerna i helgen var av en ny typ av långdistan­srobotar, som är "strategisk­a vapen av stor betydelse", enligt den nordkorean­ska statligt styrda nyhetsbyrå­n KCNA.

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets kärnvapeno­ch robotprogr­am, och landet har förbjudits av FN:s säkerhetsr­åd att utföra tester av ballistisk­a robotar. Helgens tester rörde sig om kryssnings­robotar, vilket inte bryter mot reglerna.

Parallellt har Sydkorea testskjuti­t en ubåtsavfyr­ad ballistisk robot under onsdagen, meddelar presidentp­alatset. Testet, som utfördes i närvaro av president Moon Jae-In, uppges ha varit lyckat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland