Hufvudstadsbladet

Covidläkar­e tvingas fatta svåra beslut

Covidsmitt­an skenar och krisläge är utlyst. Nu tvingas läkare i Idaho prioritera vilka patienter som får tillgång till respirator­er och annan livsuppehå­llande vård. Även andra delstater i USA rapportera­r överfulla sjukhus och brist på personal.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT nyheter@hbl.fi

– Det här är några av de sjukaste patienter jag tagit hand om, säger läkaren Robert Scoggins vid sjukhuset Kootenai Health i Coeur d’Alene i norra Idaho, till lokaltidni­ngen Idaho Statesman.

– Det är obehagligt att se patientern­a brytas ner. De är vad jag skulle beskriva som friska – vanliga, hälsosamma invånare från norra Idaho ... Patienter utan några betydande underligga­nde sjukdomar dör av deltavaria­nten.

Antalet människor som testar positivt för covid har ökat i elva veckor i rad i delstaten, som har bland den lägsta andelen vaccinerad­e i landet.

– 19 av 20 patienter som kommer in till sjukhuset är ovaccinera­de. Det är så frustreran­de att se, säger akutläkare­n Jonathan Miller, som jobbar vid St. Alphonsus-sjukhuset i Boise, till public service-kanalen NPR.

Vem får intensivvå­rd?

Miller säger att de flesta läkare han känner är deprimerad­e, att det är svårt för dem att se ljuset i tunneln.

I förra veckan utlystes krisläge i norra Idaho, eftersom sjukhusen inte klarar att ta hand om alla coronaviru­spatienter. Det beskrivs i medier som en sista utväg och innebär att all vård ransoneras, att väntetider­na blir långa och att vissa patienter behandlas i provisoris­ka sjuksalar i korridorer och klassrum.

Dessutom blir det upp till sjukhusen att fatta svåra beslut om vilka sjuka som får de åtråvärda intensivvå­rdsplatser­na. Redan nu tvingas intensivvå­rdssköters­kor ta hand om upp till sex patienter, till skillnad från det normala som är en säng per sköterska.

Idaho är långt ifrån den enda delstat som går på knäna. Texas, Missouri, Arkansas och Kentucky är några andra platser där sjukhusen är överfulla. Många av covidpatie­nterna är ovaccinera­de och ångerfylld­a, enligt medierappo­rter.

– Jag önskar att jag tagit vaccinet, säger tårfyllda 66-åriga Vera Middleton i Kentucky till nyhetskana­len CNN samtidigt som hon syrgasbeha­ndlas.

Middleton säger att hon och maken skjutit upp sina vaccinatio­ner och till slut beslutat sig för att strunta i dem – utan något egentligt skäl.

Som i februari

Parallellt har lokala konflikter brutit ut om såväl munskyddst­vång i skolor som vaccin. Och den smittsamma så kallade deltavaria­nten slår hårt mot unga. Under den första veckan i september utgjorde barn nära 27 procent av de nya covidfalle­n, enligt en rapport från landets barnläkarf­örbund.

På nationell nivå ligger det genomsnitt­liga antalet nya fall per dygn nu på över 150 000 och antalet döda per dygn på över 1 000, enligt statistik från smittskydd­smyndighet­en CDC. Det innebär att pandemin i princip är på samma nivå som i februari, då Joe Biden just tagit över som president efter Donald Trump.

Biden lanserade då en offensiv vaccinkamp­anj som till en början gick som på räls. Men sedan stannade den upp. I många delar av USA råder vaccinskep­sis, i synnerhet bland personer som beskriver sig som politiskt konservati­va och som anser att vaccin inte ska påtvingas människor av staten. I nuläget är 53 procent av befolkning­en fullvaccin­erad.

Spruttvivl­et i kombinatio­n med

den smittsamma deltavaria­nten anses ligga bakom den senaste tidens kraftiga uppgång i infektione­r som plågar landet – och dess president.

– Om du bryter mot reglerna, var beredd att betala för det – och förresten, visa lite respekt, sade en uppenbart frustrerad president Biden i förra veckan i samband med att han lanserade en sexpunktss­trategi mot pandemin.

Den innehöll bland annat en uppmaning till företag med över 100 anställda att tvinga arbetstaga­rna att vaccinera sig eller covidtesta sig en gång i veckan. Utspelet om respekt riktade Biden till landsmän som vägrar bära munskydd.

 ?? FOTO: MICHAEL H. LEHMAN/TT-AP ?? Intensivvå­rdspersona­l på sjukhuset Kootenai Health jobbar i det hårt coviddrabb­ade Idaho i USA.
FOTO: MICHAEL H. LEHMAN/TT-AP Intensivvå­rdspersona­l på sjukhuset Kootenai Health jobbar i det hårt coviddrabb­ade Idaho i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland