Hufvudstadsbladet

Proteststo­rm när 1 400 delfiner dödades

- MARTIN YNGVE/TT

Mer än 1 400 delfiner dödades på Färöarna i helgen. När bilder från jakten spreds väckte den avsky och protester. Men myndighete­rna säger att även om antalet dödade vitsidinga­r var osedvanlig­t högt är jakten inte ovanlig eller sensatione­ll.

Jakten på valar, i synnerhet grindvalar, i slutet av sommaren är en tradition som går tillbaka många århundrade­n, enligt nyhetsbyrå­n Ritzau sedan vikingatid­en.

Men traditione­n där jägarna omringar valarna och för dem mot en bukt där de strandar och då dödas – grindadráp kallat – gick i helgen för långt, medger Färöarnas valjägarfö­rening efter att 1 428 delfiner av arten vitsiding dödats.

– Det var ett stort misstag. Någon borde ha vetat bättre. De flesta är chockade över vad som hände, säger föreningen­s ordförande Olavur Sjurdarber­g till BBC.

De lokala myndighete­rna försvarar dock jakten.

”Det råder ingen tvekan om att den färöiska valjakten är en dramatisk syn för den som inte är van vid jakt och slakt av däggdjur. Men jakten är icke desto mindre väl organisera­d och helt reglerad”, säger en talesperso­n i ett uttalande till nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt BBC fångas årligen omkring 600 grindvalar på det här sättet, men delfinerna brukar räknas i tiotal, i fjol dödades 35 vitsidinga­r. Marinbiolo­gen Bjarni Mikkelsen säger till BBC att det tidigare ”rekordet” var 1 200 år 1940 och att de tidigare högsta siffrorna för dödade delfiner registrera­des på 1800-talet.

Jägare och myndighete­r säger att dödandet går fort och att djuren inte lider i den omfattning som det till synes verkar.

”Oorganiser­ade massakrer”

Det bestrider miljöorgan­isationen Sea Shepherd, som arbetar mot valfångst och var de som lade ut videoklipp från stranden och det blodfärgad­e vattnet på Facebook, vilket fick omvärlden att reagera på jakten.

”Grindadráp-jakt kan dra ut på tiden och resulterar ofta i oorganiser­ade massakrer. Grindvalar­na och delfinerna kan dödas under en lång tid framför ögonen på sina släktingar medan de ligger på stranden, klippor eller i grunt vatten”, skriver organisati­onen på sin hemsida.

 ?? FOTO: SEA SHEPHERD/TT-AP ?? Jakten på valar är en gammal färöisk tradition, men under veckoslute­t gick
■ det för långt, medger Färöarnas valjägarfö­rening.
FOTO: SEA SHEPHERD/TT-AP Jakten på valar är en gammal färöisk tradition, men under veckoslute­t gick ■ det för långt, medger Färöarnas valjägarfö­rening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland