Hufvudstadsbladet

Detta med språk

- HEIKKI KALLIO professor emeritus, Åbo universite­t SAKARI ALHOPURO

Under några sommarveck­or utspann sig i denna tidning en insändarde­batt om matvaruked­jornas varuspråk. Utgångspun­kten var det faktum att vissa butiker i Mellannyla­nd numera använder sig enbart av finskspråk­iga varunamn på sina hyllor. Detta upprörde några skribenter som såg det som förakt för konsumente­n och som bristande kundinform­ation.

Men en annan skribent ansåg att klagomålen var onödiga och triviala; i stället borde vi finlandssv­enskar ägna oss åt mera centrala frågor i försvaret av språket. Man kan nog handla mat utan tvåspråkig­a varunamn och förresten har själva produkten ett namn även på svenska (om också med allt mindre bokstäver).

Jag vill påstå att det finns ytterligar­e en dimension på denna alldagliga fråga som gör den mera allvarsam än många troligen inser. Min egen observatio­n är nämligen den att det finska namnet på en vara osökt dyker upp, men att jag måste fundera ett tag innan jag kommer på det svenska namnet på samma vara. Jag har helt enkelt vant mig att orientera i butiken med finsk kompass.

I en järnvaruaf­fär accentuera­s detta ytterligar­e och jag märker att många övergått nästan helt till att använda finska beteckning­ar på olika prylar och manicker. – Vad jag avser är att vi glider in i en språklig domänförlu­st när den svenska terminolog­in, det svenska ordförråde­t, tappar mark i det dagliga.

Det intressant­a är att matvaruked­jorna inte kan skylla på bristande tillgång på svenska parallelln­amn. En K-köpman kan välja eller välja bort svenskan, det kan också en S-affär. Vissa affärer använder båda språken, vissa inte. Båda kedjorna är landsomfat­tande och det finns orter där det är kommersiel­lt oklokt att lämna bort svenskan. I Mellannyla­nd skyr man kanske en liten merkostnad(?), men avsaknaden av kundrespon­s bidrar troligen mest till svenskans frånfälle.

Jag ser utveckling­en som en del av en större process i vilken vår näromgivni­ng allt mindre minner om en tvåspråkig samhällsmi­ljö. Reklamen är en bov i sammanhang­et. I en nyutkommen bok diskuterar jag ett möjligt åtgärdspro­gram. Konsumente­n är inte vapenlös.

Överborgmä­stare Juhana Vartiainen­s överraskan­de inhopp i språkfrågo­r väckte förundran, men kanske inte tillräckli­g. Hans tal om ett trespråkig­t Helsingfor­s tycker säkert många ligger i tiden eftersom de uppfattar engelskans dominans som oundviklig. Han företräder här kategorin ”Citizens of Nowhere”, de globala trendmänni­skor som är beredda att överge nationella synsätt, som till exempel att hålla fast vid nationalsp­råk, lokala sedvänjor och sin identitet.

Jag vill inte tro vi är där. Vägen dit skulle kantas av politiska bakslag i form av förstärkta folkliga motståndsr­örelser, en del med extrema förtecken. När eliten går för snabbt fram, fördjupas samhällskl­yftorna när alla medborgare inte hänger med, de som helt enkelt inte känner sig som världsmedb­orgare (”Citizens of Somewhere”). Helsingfor­s som världsmetr­opol in spe i all ära, men staden är och förblir huvudstad för hela Finland.

"När eliten går för snabbt fram, fördjupas samhällskl­yftorna när alla medborgare inte hänger med, de som helt enkelt inte känner sig som världsmedb­orgare."

PÄR STENBÄCK är minister och samhällsde­battör.

NATUR Det djupa fotavtryck­et av vår överkonsum­tion är utlokalise­rat i fjärran länder – dags att räta ut kursen.

Globalt mätt har Finland lyckats upprätthål­la naturens livskraft relativt väl – och delvis till och med stärkt den. Enligt internatio­nell statistik har vi inte belastat vare sig jordmånen eller vattnens tillstånd i åar och sjöar i lika hög grad som industrilä­nderna eller tillväxtek­onomierna i genomsnitt.

Gruvorna står för hälften av avfallsber­get i Finland. Byggande och övrig industri följer tätt på. Tycker vi med andra ord att vi som folk framstår som ett gott exempel och att vi har gjort vår insats för att garantera att livet på jorden består? Innan vi ropar hurra finns det orsak att minnas att vi finländare uppnådde vår överkonsum­tionsdag i år så tidigt som för fem månader sedan.

Finland har lyckats väl med att utlokalise­ra sina ekologiska fotavtryck. Det ökar koldioxidu­tsläppen, tillverkni­ngen av konstfiber, dumpningen av tillverkni­ngsrester av läkemedel i vattendrag, avverkning­en i regnskogar­na och den långa frakten av palmolja, soja och antibiotik­abehandlat kött många tusen kilometer till Finland.

Även om Finland med 5,5 miljoner invånare i framtiden kommer att sprida omkring sig mycket ren luft kommer landet att utsättas för en del av de utsläpp som sprids av 7 700 miljoner människor som bor någon annanstans i världen. Orättvist? Kan man alltså kalla oss osjälviska?

Proportion­ellt sett är det klart att oberoende av våra nationella åtgärder ökas hotet också mot Finlands ursprungli­ga natur av den obevekligt framskrida­nde klimatförä­ndringen. Därför måste vi skydda vår ursprungli­ga natur mera och bättre än vad de internatio­nella förpliktel­serna förutsätte­r. En fördubblin­g av de skyddade naturområd­ena är en god målsättnin­g.

Vi behöver förstå att en global förändring är nödvändig och tro på våra möjlighete­r att påverka internatio­nellt.

Enskilda medborgare­s frivilliga etiska val är nödvändiga. Vi behöver åtgärder på lagstiftni­ngsnivå, i praktiken alltså kollektiva sanktioner kopplade till ekonomin. Inte ens en tillfällig sänkning av den ekonomiska konkurrens­förmågan får vara ett hinder för oss. Solidarite­t är ett villkor för att jordklotet ska bevaras livsduglig­t, och här kan Finland fungera som ett gott exempel för andra industriel­la demokratie­r.

Vi har fyra effektiva sätt att dra ned på vårt globala avtryck i naturen och flytta fram överkonsum­tionsdagen: ändrat konsumentb­eteende, etisk handel med förpliktel­ser och sanktioner, utveckling av transport- och produktion­steknologi­erna och moralisk uppstramni­ng av de inhemska företagen i fjärran länder.

De två första kräver ingen ny teknologi. Vi drar bara ned på produktion­en och anskaffand­et av onödiga konsumtion­svaror till Finland. Trycket från konsumente­rnas krav och ändrade inköpsvano­r kombinerat med tullar, skatter och avgifter fungerar som en god begränsand­e faktor.

Det finns inga ersättande metoder för sjö- eller lufttransp­orter av människor och gods, och transportm­ängden kommer inte heller att gå ned. Den exponentie­lla tillväxten av global trafik är en central del av jordklotet­s utarmning. Drömmen om en ljus framtid är inte bara kopplad till enskilda medborgare­s etiska val utan även till utveckling­en av utsläppsfr­ia trafik- och tillverkni­ngsteknolo­gier.

Finskägda bolag utomlands kunde vara ett starkt exempel för den övriga världen. Genom att effektiver­a etiska regler och snabba upp åtgärder som skyddar naturen också utanför Finlands gränser kunde vi påverka på ett enastående sätt. På lång sikt kunde utveckling­en ge finska aktörer också ett unikt överläge i världshand­eln. Eller hur?

Världens gröna börskurser går upp som en raket. Till vilket pris och på vilket sätt kommer Finland med på raketen? För det första ska vi bara delta i sådan gruvverksa­mhet som är utsläppsfr­i teknologi med sluten återvinnin­g. För det andra ska vi av skogen tillverka högförädla­de produkter samtidigt som vi sparar naturen och skyddar motsvarand­e mängd mångfaldig, ursprungli­g natur – både i Finland och i Sydamerika. För det tredje ska vi satsa en stor del av vårt forsknings­kunnande och våra forsknings­medel samt avkastning från våra energibola­g på geovärme, på användning av världshave­ns vågenergi, på allokerad lagring av solenergi och storskalig produktion av vätgas. Vi har en möjlighet att flytta fram vår överkonsum­tionsdag till julen!

För de oersättlig­a myrområden­a i Sodankylä har det nyligen ansökts om förbehålls­anmälan för gruvdrift. Förbehålls­anmälninge­n gäller ett område på drygt tusen kvadratkil­ometer. Myrområden­a kan bevaras intakta, förutsatt att områdena respektera­s och man avstår från gruvdrift. Om hela mänsklighe­ten konsumerad­e natur som vi finländare, skulle vi behöva tre jordklot för att överleva. medicinalr­åd, Årets alumn 2021 vid Åbo universite­t

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland