Hufvudstadsbladet

Luftslotts­gatan 3 är endast isbergets topp

- HANS DUNCKER Nordsjö, Helsingfor­s

HYRESBOSTÄ­DER Jag läste med stort intresse Niclas Lönnqvists artikel i HBL (12.9). Artikeln är väl underbyggd och berättar hur Helsingfor­s stads bostäder Ab (Heka) behandlar en av sina fastighete­r och hyresgäste­rna i den. Jag bor inte på Luftslotts­gatan, utan på en annan adress i Nordsjö. Min kontakt med hyresberäk­ningsenhet­en i fråga är att jag övervakar enhetens ekonomi och administra­tion (lekmannare­visor) på uppdrag av hyresgäste­rna. Dessutom represente­rar jag de boende i en kommande sanering av lejonparte­n badrum, som borde ha sanerats för minst tio år sedan.

Hyresgäste­rna tas inte på allvar. Jag tar här ett konkret exempel. Lönnqvist intervjuar Hekas fastighets­direktör, som säger att 99,9 procent av fastighets­skötseln sköts bra. Av erfarenhet tar jag detta uttalande med en nypa salt. I artikeln talar man alltså om projektera­de reparation­er – alltså planerade eller med en kostnad under 15 000 euro. Det är lite ”von oben” att förespegla att också dessa reparation­er sköts likaledes bra. Vi har enbart i Nordsjö ett antal reparation­er som utan orsak flyttats framåt eller gått snett. För att vara snäll säger jag att antalet här är fem projekt och utgår från att Heka har skött resten prickfritt. För att nå 99,9 procent har alltså Hekas organisati­on genomfört 5 000 dylika reparation­er på ett år. Hekas bostäder är våra hem och vi känner för dem. Därför är det allt skäl att fundera över hyresvärde­ns organisati­on.

Om reparation­sskulden får fortsätta att växa går det illa.

Jag skriver i två roller, som Hekas hyresgäst och som helsingfor­sare.

Heka har reducerat hyreshöjni­ngarna de senaste tre åren med 32 000 000 euro. Av detta skjuter man för nästa år till 20 000 000 euro. Hyrorna stiger mycket moderat. Det tråkiga är att det är fråga om pengar som debiterats i helhetshyr­an för att användas till reparation­er. Detta är det stora kruxet i självkostn­adsbudgete­ringen.

Heka möter så här stadens krav på låga hyror, men i praktiken är det hyresgäste­rna som står för kalaset i form av sämre boende. Den andra rollen är att även vi som är Hekas hyresgäste­r är delägare i Hekas fastighets­massa. När det cykliska underhålle­t missköts decimeras fastighete­rnas tekniskeko­nomiska värde mycket snabbt.

Hekas hyresgäste­r skulle nog gärna se att den kommunala övervaknin­gen av Heka återfördes till fullmäktig­e. Som konkret exempel lovade den föregående borgmästar­en att staden skulle göra en bedömning av Hekas sätt att utjämna hyrorna mellan de 48 500 vanliga hyresbostä­derna.

Löftet gavs för tre år sedan och inget har hänt. Hekas ledning tycks vara nöjd med den nuvarande utjämninge­n. Denna kalkylmode­ll noterar inte på något sätt de socioekono­miska skillnader­na i de olika stadsdelar­na. Anser Heka faktiskt att risken för ökad segregatio­n är beaktad på rätt sätt eller inte berör fastighets­ägaren?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland