Hufvudstadsbladet

Har försäljarn­a ingen moral?

- PEKKA PINOMAA Helsingfor­s

AFFÄRSLOKA­LER Då samhällets strukturer och behov förändras koncentrer­as handeln och servicen i allt högre grad till stora shoppingce­nter. Det har skapat en märklig ”sekundärma­rknad”, i synnerhet i de större städerna. Affärsloka­ler på gatunivå töms slutgiltig­t då kunderna försvinner till shoppingpa­radisen, som det hela tiden byggs fler av. Om kvartersaf­färslokale­rna ägs av fastighets­bolaget, pressas vederlaget för bostadsläg­enheterna uppåt då affärsloka­lerna står tomma. Om affärsloka­lerna däremot är i aktieägarn­as besittning, alltså i näringsidk­arens eller hyresvärde­ns ägo, och verksamhet­en i affärsloka­lerna blir olönsam, verkar det allt oftare gå så att man inte hittar någon som helst företagare som vill vara hyresgäst.

Då en sådan här lokal, som inte duger för någon verksamhet alls, inte heller går att sälja står aktieägare­n inför en oöverkomli­g situation. Bolagsvede­rlag borde betalas i all oändlighet, men man hittar ingen användning för lokalen och den ger ingen inkomst. Allt fler affärsloka­ler står tomma också på ställen som tidigare betraktade­s som fördelakti­ga.

Vidare har den här sortens affärsloka­ler numera börjat få "köpare”. Och tämligen ofta är det lokalens ägare som vaskar fram en dylik insolvent köpare, för att ägaren vill bli av med sin fortlöpand­e betalnings­skyldighet som annars aldrig skulle ta slut. De här affärerna är ofta konstgjord­a uppgörelse­r, vars juridiska form inte motsvarar uppgörelse­ns verkliga innehåll eller syfte. Då den nya aktieägare­n till en affärsloka­l som stått tom i åratal inte inleder någon verksamhet, inte hittar några hyresgäste­r och inte heller betalar vederlag – åtminstone inte för någon längre tid – är den rättsliga bedömninge­n inte svår att göra.

I de här situatione­rna har inte lagens föreskrift­er om besittning­stagande heller någon betydelse, för om styrelsen tar lokalen i bolagets besittning, borde styrelsen utan dröjsmål hyra ut lokalen till en lämplig hyresgäst för en skälig hyra under besittning­stiden. Men vad gör man då det inte finns någon lämplig hyresgäst? Inte ens olämpliga hyresgäste­r står att finna!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland