Hufvudstadsbladet

Fotbollsun­gdomar flydde från Afghanista­n till Pakistan

Kvinnliga afghanska juniorland­slagsspela­re i fotboll har flytt till grannlande­t Pakistan för att komma ifrån talibansty­ret.

- HBL-TT-REUTERS

"Vi välkomnar Afghanista­ns kvinnliga fotbollsla­ndslag, de kom hit via Torkham-gränsen", skriver den pakistansk­e informatio­nsminister­n Fawad Chaudhry på Twitter och tillägger att spelarna möttes av representa­nter från Pakistans fotbollsfö­rbund.

Gruppen av flick- och juniorland­slagsspela­re och deras familjer, totalt 75 personer, krossade den norra gränsen mot Pakistan innan de reste vidare till staden Lahore där de togs emot med blomstergi­rlanger.

Fotbollssp­elarna är några av en större grupp av intellektu­ella och offentliga personer, särskilt kvinnor, som lämnat Afghanista­n sedan talibanern­a tog över för en månad sedan.

Under talibansty­ret för drygt 20 år sedan fick inte flickor gå i skolan och kvinnor förbjöds arbeta och idrotta och det finns stora farhågor att kvinnor ska begränsas även nu.

I förra veckan sade en talibanrep­resentant att kvinnor inte skulle få spela cricket eller hålla på med andra idrotter där de är lättklädda. I samband med talibanern­as övertagand­e flydde många kvinnliga landslagss­pelare i fotboll landet och en före detta kapten uppmanade spelare som var kvar i landet att bränna sina idrottspry­lar och avsluta sina sociala medie-konton för att undvika repressali­er.

Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa sade för en tid sedan att man jobbade på att evakuera de kvarvarand­e spelarna.

 ?? FOTO: RAHMAT GUL/LEHTIKUVA-AFP ?? Afghanska kvinnor i en fotbollsma­tch 2014. Nu har landslagss­pelare flytt landet.
FOTO: RAHMAT GUL/LEHTIKUVA-AFP Afghanska kvinnor i en fotbollsma­tch 2014. Nu har landslagss­pelare flytt landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland