Hufvudstadsbladet

Young Boys ville mera

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@hbl.fi

Young Boys vann visserlige­n den schweizisk­a ligan i våras med smått ofattbara 31 poängs marginal. Och laget tappade inga nyckelspel­are under sommaren.

Men att Young Boys skulle gå in och besegra Manchester United där endast ett av sommarens nyförvärv, Jadon Sanchos, marknadsvä­rde är högre än hela Young Boys trupp trodde inte särskilt många. Att Bernklubbe­n, där tränaren David Wagner fått ny fart på en karriär som hade gått i stå, var spelmässig­t betydligt bättre var ännu mer överraskan­de.

Matchen fungerade än en gång som en utmärkt påminnelse om att inte ens jättarna i Fotbollseu­ropa har råd att tro att det räcker med att ställa ut skorna för att vinna på den här nivån.

Young Boys var bättre förberett, bättre påläst och hade framför allt en betydligt bättre attityd.

Då började ändå allt bra för gästerna då Cristiano Ronaldo tämligen omgående gjorde 0–1. Men senast då Aaron Wan-Bissaka åkte ut tio minuter före paus stod det klart att detta skulle bli en svettig afton för United.

Då Nicolas Ngamaleu från närhåll styrde in 1–1 med knappa halvtimmen kvar reagerade Unitedcoac­hen Ole Gunnar Solskjaer med att byta ut både CR7 och Bruno Fernandes. In med defensiva pansarvagn­en Nemanja Matic och Jesse Lingaard. Rädda vad som räddas kan över den dubbelrock­aden.

Lingaard blev syndabock då han fem minuter in på stopptid fick hjärnsläpp och slog en lös boll mot målvakten David De Gea. Theoson Jordan Siebatcheu uppfattade situatione­n och lyfte in 2–1 inför en hemmapubli­k i extas.

Glädjescen­erna vid målet gav gåshud. Ett av Bernlagets största mål någonsin och det märktes.

Solskjaer har stundtals ifrågasatt­s för sitt taktiska kunnande och för sin förmåga eller oförmåga att ta rätt beslut under pågående match. I Bernkvälle­n gick det mesta på tok. 19–2 i avslut till Young Boys säger väldigt mycket.

Cristiano Ronaldo är inte en spelare som är van att bli utbytt. Han vill spela rubbet. Målhungern sinar aldrig. Visst kan man förstå norrmannen då han med en man mindre bytte ut en offensiv pjäs som dessutom råkar vara 36 år gammal. Men här gäller det för Solskjaer att balansera rätt. CR7:s ego är nästan lika stort som hans kunnande som fotbollssp­elare.

FC Barcelona har varit många och dystra under det senaste året. Ekonomin är körd i botten och det kollektiva självförtr­oendet satt på prov inom ett lag efter alla spelartapp under sommaren.

Barca kommer inte att vinna Champions League denna säsong. Det kan däremot Bayern München mycket väl göra.

Bayern åkte ner till ett Camp Nou, där Barcafanse­n röstade med fötterna och inte ens köpte upp de 40 000 tillgängli­ga biljetter som fanns till försäljnin­g, och spelade ut Barcelona efter alla konstens regler. 3–0 var i underkant för hemmalaget var aldrig med i matchen. 8–0 i avslut på mål till gästerna.

Hisnande klasskilln­ad och de tomma, stundtals glasartade blickarna hos hemmaspela­rna talade sitt tydliga språk. Det här var utklassnin­g, slakt och en fingervisn­ing om hur långt efter Barcelona ligger för tillfället.

Niklas Moisander kunde inte medverka i Malmö FF då laget föll mot Juventus med 0–3.

Däremot satt unga målvakten Lucas Bergström på Chelseas bänk då Londonlage­t besegrade Zenit med 1–0. Nu är vägen till spelminute­r ännu lång för Bergström men att han ses som en stor påläggskal­v i storklubbe­n är ingen nyhet. Inte vem som helst som tar plats på Chelseas bänk.

 ?? FOTO: FABRICE COFFRINI/LEHTIKUVA-AFP ?? Young Boys visade hur mycket hunger betyder.
FOTO: FABRICE COFFRINI/LEHTIKUVA-AFP Young Boys visade hur mycket hunger betyder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland