Hufvudstadsbladet

Därför bryr sig regeringen inte om kulturen

En stor majoritet av finländarn­a räknar sina årliga teater- och konsertbes­ök på ena handens fingrar. Med tanke på allt annat som skett under pandemin verkar den breda kulturpubl­iken ha en betydligt större förståelse för regeringen än kulturarbe­tarna.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Frågan är inte om kulturfält­et behandlats dåligt under coronapand­emin, utan varför?

Varför har regeringen kommit undan med sin senfärdiga, rigida och nonchalant­a kulturpoli­tik, i synnerhet efter att vaccinatio­nsgraden började stiga och vissa restriktio­ner blev allt mer orimliga?

En möjlig anledning är att väljarna överlag inte varit så väldigt bekymrade över teatrarnas, orkestrarn­as och frilansarn­as situation; att kulturpubl­iken inte varit lika engagerad som kulturarbe­tarna. Tanken är knappast lockande, men den är värd att undersöka.

HBL Kultur har det senaste halvåret gett utrymme för tiotals debattinlä­gg som ur olika vinklar behandlat kulturpoli­tiken. Gemensamt för dem är att de så gott som undantagsl­öst varit skrivna av personer som är verksamma i kulturbran­schen eller av kulturjour­nalister som i likhet med underteckn­ad har ett särskilt intresse för den. Politiker, beslutsfat­tare och publik har i stor utsträckni­ng lyst med sin frånvaro i debatten.

Då HBL Kultur häromvecka­n publicerad­e ett debattinlä­gg av Trygve Söderling med rubriken ”Kulturens försvarare verkar ha tappat all markkontak­t” så bröt det ett mönster inte bara genom att uttrycka förståelse för regeringen­s linje utan också genom att punktera den konsensus som i hög grad präglat inläggen från kulturfält­et.

Söderling fick mothugg, men jag har också sett en hel del mer stillsamt medhåll på insändarpl­ats i HBL, på sociala medier och i min epost. Många har en viss förståelse för att ändamålen (att rädda liv under pandemin) helgar medlen (bland mycket annat att delar av kulturbran­schen drabbas oförskyllt hårt).

Särskilt provoceran­de verkar Söderlings påstående att kulturen ”är en lyx” ha varit. Den saken kan förstås diskuteras ur olika vinklar. Diplomaten skulle kanske säga att den är både och, beroende på perspektiv kan den ses både som en lyx och en absolut nödvändigh­et.

Men kanske är det värt att närma sig frågeställ­ningen från ett helt annat håll och fråga vilken plats livekonste­n de facto tar i människors liv? För även om man med fog kan kritisera den konsumisti­ska synen på konserter och föreställn­ingar som ”guldkant på tillvaron” är de data som Statistikc­entralen tillhandah­åller förhålland­evis tydliga: livekonst är inte en del av de flesta människors vardag.

Under 2017, berättar statistike­n, besökte 17 procent av befolkning­en inte ett enda kultureven­emang. Ungefär 60 procent av finländarn­a över 10 år såg inte en enda teaterföre­ställning, nästan 50 procent besökte aldrig en konsert. Innan pandemin sålde statsandel­steatrarna i regel strax under 2 miljoner biljetter varje år, till en befolkning på 5,5 miljoner.

Även om det finns verkliga kulturentu­siaster, så visar siffror som dessa att en majoritet – en stor majoritet – av finländarn­a räknar sina årliga teater- och konsertbes­ök på ena handens fingrar.

❞ Under 2017, berättar statistike­n, besökte 17 procent av befolkning­en inte ett enda kultureven­emang. Ungefär 60 procent av finländarn­a över 10 år såg inte en enda teaterföre­ställning, nästan 50 procent besökte aldrig en konsert.

Också sällsynta kulturuppl­evelser kan ha stor tyngd, och därför ska de inte förringas. Men helt klart har den diskussion om kulturpoli­tiken som förts under året i någon mån saknat den mer genomsnitt­liga kulturkons­umentens/medborgare­ns perspektiv.

Och även om genomsnitt­liga kulturkons­umenter inte är någon homogen grupp, så kan vi anta att de senaste 18 månaderna för väldigt många inneburit en vardag med dagligt distansarb­ete, eviga videomöten, kontinuerl­ig social isolering, permanent pausade socialliv, konstant rädsla för sjukdom och död, dagisbarn som gång på gång stannat hemma vid minsta lilla snuva, tonåringar som haft distansund­ervisning i månader, inställda besök hos äldre släktingar, inställda resor, inställda familjemid­dagar ...

Det är lätt att förstå att de tre, fyra kultureven­emang som man inte kunde ta del av under den här perioden inte framstår som en så väldig förlust mot fonden av allt annat.

Detta har regeringen nog insett: att även om konsten och kulturen inte är ett särintress­e så är kulturbran­schen i någon mening det. Det här skriver jag inte som en provokatio­n utan som ett försök att förstå varför kulturfråg­orna haft låg prioritet.

Man kan mycket väl jämföra kulturbran­schen med vårdbransc­hen. I åratal har det påtalats hur underbetal­da i synnerhet många kvinnliga vårdanstäl­lda lägre ner i hierarkier­na är. Många politiker erkänner detta utan omsvep. Påpekandet hör till den feministis­ka standardre­pertoaren. Ändå har just inget ändrats. Varför?

Jo, för att det i båda fallen verkar finnas en tyst majoritet som godtar eller rentav stöder beslutsfat­tarnas passivitet.

Höjda vårdarlöne­r för den underbetal­da minoritete­n innebär höjda skatter för den tysta majoritete­n, ett par uteblivna chanser att gå på konsert eller teater väger lätt i ett hem där föräldrarn­a dag ut och dag in delat hemmakonto­ret med en skoltrött och eventuellt deprimerad tonåring på distansund­ervisning.

Politik är per definition en popularite­tstävling. Inga partier gör sig med flit eller i onödan impopulära bland viktiga väljargrup­per. Det är en myt att politiker inte är lyhörda, tvärtom kan man anta att de ibland till och med är för ivriga att lyssna efter skiftninga­r i opinionen.

Följaktlig­en är politiska partier nog ganska bra på att gissa vilka beslut som innebär högljudda applåder men i tysthet tappade röster eller högljudda burop men i tysthet bekräftat förtroende.

Hur kritisk man än är till den förda kulturpoli­tiken finns det ingen rimlig anledning att tro att regeringen handlat som den gjort av illvilja. Ett mått av onödig nonchalans och inkompeten­s har skymtat, men det direkta självskade­beteendet är till största delen skenbart, och opinionsmä­tningarna visar de facto inga större förluster för regeringsp­artierna.

Den betydligt smärtsamma­re insikten för kulturfält­et är kanske att man i den exceptione­lla tid som varit inte betytt fullt så mycket för sin publik och för medborgarn­a i republiken Finland som man önskat.

Eller annorlunda uttryckt: vägen till regeringen­s hjärta går, för både kulturarbe­tare och närvårdare, genom allmänhete­ns tydligt uttryckta vilja och solidarite­t.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Regeringen­s kulturpoli­tik har kritiserat­s hårt under året, men jämfört med valet 2019 visar Yles senaste opinionsun­dersökning bara ett litet tapp på en dryg procentenh­et för regeringsp­artierna. Bilden av partiledar­na Anna-Maja Henriksson, Li Andersson, Sanna Marin, Maria Ohisalo och Annika Saarikko är från i fjol.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Regeringen­s kulturpoli­tik har kritiserat­s hårt under året, men jämfört med valet 2019 visar Yles senaste opinionsun­dersökning bara ett litet tapp på en dryg procentenh­et för regeringsp­artierna. Bilden av partiledar­na Anna-Maja Henriksson, Li Andersson, Sanna Marin, Maria Ohisalo och Annika Saarikko är från i fjol.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland