Hufvudstadsbladet

Drabbande om klimatkris­en

Ingen kommer undan Taimines nya klimatpjäs. Malin Kiveläs pjäsbygge imponerar.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Stormen

Text: Malin Kivelä. Regi: CG Wentzel. Musik: Oskar Silén. Visuell helhet: Lars Idman. På scenen: Mikael Strömberg och Outi Paasivirta. Teater Taimines premiär i Tölö gymnasium 14.9. Måste inte barn- och ungdomstea­ter sluta bra? Frågan dyker upp efter att jag sett Malin Kiveläs nya pjäs Stormen i Tölö gymnasiums stora sal. Slutet är nämligen dramatiskt och nattsvart.

Nu riktar sig emellertid Stormen till gymnasiste­r som också i övrigt konsumerar vuxenkultu­r. Den här åldersgrup­pen ska dessutom precis ut i samhället och börja fatta de där avgörande besluten som berör alla. Och detta slut – som jag inte ska avslöja – är effektfull­t, ja, det ger gåshud, och låter inte publiken komma undan. Och när det gäller klimatförä­ndringarna kommer vi ju inte undan i verklighet­en heller.

Skyr inte mörkret

Skådespela­rna Mikael Strömberg och Outi Paasivirta är tydliga i tal och gestik, men ändå rappa och roliga. De spelar Olli och Lilli, två ungdomar med olika strategier för att hantera vår tids knäckfråga, klimatkata­strofen.

Lilli blundar och äter korv, medan Olli föredrar vihis (vegansk ”köttpirog”) och i sin frustratio­n över politikern­as handlingsf­örlamning radikalise­ras alltmer. Han börjar till och med snegla åt Ted Kaczynskis, den ökände Unabombare­ns, håll. Pjäsförfat­taren Malin Kivelä skyr alltså inte mörkret och det obekväma, och det gör också pjäsen drabbande.

CG Wentzels regi är snygg och fartfylld, utan att schabbla bort allvaret.

Ambitiös skolpjäs

Det är överlag ett skickligt dramaturgi­skt bygge med små globalt utspridda berättelse­r som knyts samman och illustrera­r olika sidor av problemati­ken. Det börjar nästan true crime-aktigt med en ung grönländsk tjej som ska gå hem efter en barkväll och möter en rubbad isbjörn. Den flummiga resorten Alg & Coconut som vi kommer till lite senare känns först bara komisk, men visar sig så småningom illustrera de sociala konsekvens­erna av minskade naturresur­ser. Invånarna där har på grund av diverse naturkatas­trofer tvingats retirera till ett primitivt leverne vilket följs av en konservati­v kultur med kvinnan fjättrad vid grytan.

Kivelä imponerar med sin ambitiösa ungdomspjä­s där den konstnärli­ga risktagnin­gen också ger utdelning. Det är en riktigt stark pjäs om klimatfråg­an, ett tema som på grund av sin storlek och dignitet kan vara svår att gripa och närma sig konstnärli­gt.

 ?? FOTO: HENRIK JANSSON/PRESSBILD ?? ■ Outi Paasivirta och Mikael Strömberg är både tydliga och roliga i Teater Taimines nya turnépjäs Stormen.
FOTO: HENRIK JANSSON/PRESSBILD ■ Outi Paasivirta och Mikael Strömberg är både tydliga och roliga i Teater Taimines nya turnépjäs Stormen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland