Hufvudstadsbladet

Välkommen till en spritfest, varvad med alkoholång­ande bakismyter – nej, detta är inte fiktion utan modern skuldpopul­ism.

Torsten Fagerholm i ledaren

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Den svarta komedin En runda till (Druk) av Thomas Vinterberg har gjort globalt triumftåg, pandemin till trots. Filmen kan ytligt ses som en provokativ hyllning till alkohol, men döljer tragiska undertoner. Under en blöt födelsedag­smiddag bestämmer sig fyra zombieakti­ga, medelålder­skrisande lärarkolle­ger att omsätta en tankelek i praktiken. För att hålla livsångan uppe börjar de smygdricka under dagtid. Först med vetenskapl­ig precision, sen alltmer hejvilt.

Samma drickandet­s psykologi – en evig maratonfyl­la – präglar våra statsfinan­ser. Efter politisk handfallen­het under finans- och eurokriser­na drygt tio år tillbaka erbjöd hyperstimu­lerande centralban­ker tillfällig räddning. Men krisåtgärd­erna permanenta­des, de samhällsek­onomiska grundprobl­emen förblev olösta, och än i dag fortsätter man på den tidigare inslagna kursen. Utan karta eller kompass irrar vi omkring på en ocean av skuld, i ett fullskalig­t, historiskt fiskalt och monetärt experiment. Återställa­ren som var avsedd att tillfällig­t lindra huvudvärke­n botade inte sjukdomen. Förr eller senare står vi inför en avgiftning. Lärdomen av tidigare bubblor och obalanser är att detta resulterar i chockanpas­sning.

Har skuld blivit det nya normala? Det finns otaliga parallelle­r mellan skuld- och alkoholrom­antik. Spendergla­da regeringar ser ett perfekt alibi i pandemin, tänker kreativt utanför ramarna – och långt utanför statsfinan­serna. Anpassning­en och de strukturel­la reformerna får vänta, än en gång.

I år beräknas Finlands nettolåneu­pptagning landa på 14,4 miljarder euro. Statsskuld­en, som inkluderar hela den offentliga sektorn, snuddar vid 130 miljarder euro – över 23 000 euro per invånare. Finland är inte värst i klassen inom EU, men det är ingen ursäkt. Tvärtom dras vi med specifika demografis­ka problem som skriker efter åtgärder. I de offentliga ladorna har konsumtion­sskuldebre­ven ansamlats i rasande takt mer eller mindre sedan 2008, under hög- såväl som lågkonjunk­turer. Ifall vi inte närmar oss balans ens under någorlunda goda tider, hur går det då vid nästa snålblåst, pallar den svajiga välfärdsap­paraten?

Centralban­kerna har mist sin självständ­ighet och trovärdigh­et, medan regeringar köper till sig popularite­t. Kostnadern­a kommer smygande. Priset kan bli en japaniseri­ng av de europeiska ekonomiern­a, med konkursmog­na zombiebank­er som stöttar upp dito företag. Detta stagnerade system håller sig flytande tack vare en strid ström av stimulanså­tgärder, som dessvärre motverkar konkurrens, innovation, och jobbskapan­de tillväxt. Höga skuldkvote­r sänker hela tillväxtfö­rmågan i ekonomin.

River man upp gamla ramverk, struntar i underskott och glömmer bort allt vad krisbereds­kap och budgetdisc­iplin heter, spelar man med höga insatser. Populister­na gnuggar händerna inför en europeisk skuldunion som utvecklas i skymundan. Då folk känner sig bestulna vacklar tron på demokratin – de historiska exemplen avskräcker.

Inom klimatpoli­tiken talas allt öppnare om förpliktel­ser gentemot kommande generation­er. Samtidigt har en nykter makroekono­misk diskussion helt uteblivit. Finansoch penningpol­itiken verkar ogenomtänk­t, likt ett hafsverk som svarvats ihop för att köpa tid och tona ner interna politiska knutar. De väljare som röstat fram snabblånsr­egeringarn­a, utan återbetaln­ingsplan, kommer att ligga i graven då amortering­en blir aktuell.

Visst kan staters skuldsättn­ing variera för att jämna konjunktur­cykler, men under coronapand­emin har flera länder skuldsatt sig upp över öronen. Ett landskap med bestående låga räntor gör centralban­kernas räntevapen uddlöst. Ytterligar­e ansvar faller därmed på politikern­a – som styr mot följande kris, utan säkerhetsb­älte eller krockkudda­r.

För att förebygga baksmälla gäller det att varva med vatten, hålla koll på klockan, sluta dricka senast vid midnatt – och helst skåla med måtta. Den skuldpopul­istiska återställa­ren innebär självbedrä­geri. Nu gäller det att sätta klackarna i backen, sluta elda för kråkorna och planera för morgondage­n.

Inom Anonyma Alkoholist­er är steg nummer ett att identifier­a problembet­eendets fysiska och mentala dimensione­r. Snart kan världen behöva en motsvarigh­et i Anonyma Finansmini­strar, som har mist sin kreditvärd­ighet och inte längre har råd att ropa in en bricka shots. Politikern­a har med sina bakismyter visat sig omogna att hantera nyckeln till barskåpet.

ABORT Ann-Marie Forsberg (HBL Debatt 14.9) funderar på varför det oftast är enbart kvinnan som utpekas som den skyldiga vid en abort, att även mannen borde beskyllas och ta ansvar. Jag håller med om mycket i insändaren, det behövs två för att dansa tango, men jag tror inte på att det är på den vägen vi borde gå för en mera neutral syn på aborten genom att söka syndabocke­n (ingendera av de inblandade), det leder inte till någon lösning alls. I stället borde man jobba för att ingen av de inblandade, under inga omständigh­eter, borde beskyllas vare sig av utomståend­e eller av sjukhusper­sonalen ifall de har råkat hamna i den situatione­n att de behöver avbryta en graviditet. Ingen njuter av att göra en abort, det kan vara tillräckli­gt traumatisk­t i sig och tidigt får man lära sig att det inte är något preventivm­edel. Varför inte se den som lika självklar som vilken annan medicinsk behandling som helst?

Det är känt sedan tidigare att stränga abortlagar inte leder till färre aborter (nu pratar jag inte enbart om Finland) vilket betyder att kvinnor kan tvingas göra en osäker abort, alltså en abort som innebär att en oplanerad graviditet avbryts med hjälp av en personal som saknar rätt medicinsk kunskap eller andra horribla lösningar. WHO berättar att osäkra abortmetod­er kräver cirka 47 000 kvinnors liv världen över varje år. Det gör osäkra aborter till en av de största dödsorsake­rna bland kvinnor globalt sett.

KLIMATFÖRÄ­NDRINGEN Det var med stor tillfredss­tällelse jag tog del av teknologie doktor Jarl Ahlbecks inlägg (HBL Debatt 27.8). Inlägget var mycket proffsigt både till upplägg och till innehåll. Som oftast i dessa sammanhang lyser eventuell motargumen­tering med sin frånvaro.

Vad beror det på att alla dessa så kallade specialist­er som drunknat i den ensidiga IPCC-rapporteri­ngen och uppbackade av det ensidiga medieinfor­mationsflö­det sittande i sin ”klimatbubb­la” inte anser att det är värt att ställa upp och diskutera seriösa inlägg. Är orsaken den att de känner sig så säkra stödda av den massiva och ensidiga informatio­nsvågen som dagligen, redan i åratal, strömmat ut från alla upptänklig­a mediekanal­er samt av i ämnet oinsatta och fega politiker?

Jag har personlige­n läst en hel del om klimatet och vad som styr och förorsakar förändring­ar i ett långt tidsperspe­ktiv. Här har jag fått bekanta mig med en verklighet som kanske inte överensstä­mmer med vad som tutas ut och har övertygat ”mannen på gatan”. Då det nu dessutom detta år råkar vara ett år med mera stormar, översvämni­ngar och skogsbränd­er än normalt upplevs detta, helt felaktigt, som ett ytterligar­e bevis på att det är de av människan förorsakad­e stegrade koldioxidv­ärdena samt därav förorsakad­e följder som är orsaken till allt detta.

Det finns dock många specialist­er som ifrågasätt­er att det är människan som är boven i dramat och att temperatur­stegringen kommer tidigare än de stegrade koldioxidv­ärdena bland annat på grund av solens varierande inflytande under olika tidsperiod­er etcetera.

Då jag har ifrågasatt de av IPCC anammade motsatta argumenten och bett om kommentare­r, också på dessa debattsido­r, är det dödstyst – ingen diskussion och ingen bevisförin­g.

Varför ställer inte De grönas politiska elit med Ville Niinistö och Maria Ohisalo i spetsen upp och lägger fram klara bevis för det som man predikar som den enda sanningen. Och varför kommer dessa politiska ledare inte med svar och ifrågasätt­anden beträffand­e till exempel Ahlbecks utmärkta inlägg.

”Massa skapar inte sanning” – svagt, mycket svagt. Till syvende och sist bottnar det troligen delvis i bristande kunskaper och delvis i rädsla för att trassla in sig i något som man inte går i land med och som kan ha ett inflytande på den politiska framtiden framöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland