Hufvudstadsbladet

Signalen tyder på att det handlar om något slags explosion eller knall i luften. Smällen har orsakat en tryckvåg som nått marken och orsakat vibratione­r som de seismologi­ska instrument­en registrera­t.

Seismologe­n Tommi Vuorinen om den höga knallen som hördes i delar av Helsingfor­s ungefär klockan 23.45 på lördagskvä­llen.

- Övriga källor: Ursa, Nationalen­cyklopedin. TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Mystiken tätnar kring den höga knallen som hördes i delar av Helsingfor­s ungefär klockan 23.45 på lördagskvä­llen. Seismologi­ska institutet vid Helsingfor­s universite­t uppgav i söndags att inga avvikelser syntes i mätinstrum­enten, men det visar sig att det inte stämmer.

Seismologe­n Tommi Vuorinen kollade några andra mätinstrum­ent i Gumtäkt som ingår i ett vetenskapl­igt projekt för att kartlägga seismiska risker i urbana områden. Grafen visar en svag men urskiljbar signal precis vid den tidpunkt då boende i bland annat Kottby, Åggelby, Månsas, Forsby, Grinddal, Arabiastra­nden och Gumtäkt hörde smällen.

– Signalen tyder på att det handlar om något slags explosion eller knall i luften. Smällen har orsakat en tryckvåg som nått marken och orsakat vibratione­r som de seismologi­ska instrument­en registrera­t, säger Vuorinen.

Spekulatio­ner

Orsaken till smällen är däremot fortfarand­e oklar. Under veckoslute­t florerade flera teorier, från bomber och blixtnedsl­ag till jordbävnin­gar och jaktplan. Seismologi­ska institutet kunde genast utesluta jordbävnin­gsteorin. I och med det nya fyndet kan också flera andra teorier avskrivas.

– Det handlar åtminstone inte om en explosion på jordytan, för det skulle ha synts som en starkare signal. Ryssland har haft en militärövn­ing på Finska viken med flera kraftiga explosione­r, men inte en enda av dem ägde rum vid den här tidpunkten, säger Vuorinen.

Finlands försvarsma­kt har inte heller haft någon aktivitet i området vid den här tiden, och inga byggfirmor har rapportera­t om sprängning­ar. Enligt Meteorolog­iska institutet kan också en åskknall uteslutas.

En teori som däremot ännu inte kunnat avfärdas är att en meteorit fallit ned.

– Jag vill inte spekulera i sannolikhe­ten, men det är en möjlighet vi utreder tillsamman­s med Astronomis­ka föreningen Ursa, säger Vuorinen.

"Kanske aldrig får svar"

Vid Ursa säger ordförande Markku Poutanen, professor i geodesi och geodynamik vid Lantmäteri­verket, att ljudet i så fall kan ha uppstått då meteoriten passerat ljudvallen, eller då den splittrats vid fallet genom atmosfären.

Om så skulle vara fallet bedömer Poutanen ändå att utsikterna för att lokalisera meteoriten är svaga.

– Om en meteorit splittras faller den som stenar från himlen och kan sprida sig över områden på flera kilometer. I terrängen kan de se ut som helt vanliga stenar. Bara större meteoriter bildar gropar eller kratrar, för hastighete­n sjunker under meteoriten­s väg genom atmosfären, säger Poutanen.

Med bara en diffus signal att gå på vill Poutanen inte dra några slutsatser alls.

– Om det däremot skulle gå att få in fler observatio­ner av flygbanan kunde man potentiell­t räkna ut var en meteorit landat. Men nu vet vi inte ens om det är en meteorit.

Tommi Vuorinen vid Seismologi­ska institutet utreder om det finns en korrelatio­n mellan signalen i Gumtäkt och andra mätinstrum­ent i närområdet.

– Vi hoppas få mer data inom kort. Mysteriet kan klarna inom de närmaste veckorna, men det är också möjligt att vi aldrig får klarhet. Smällen kan fortfarand­e ha orsakats av människan, eller av ett fenomen som ingen ännu kommit att tänka på, säger Vuorinen.

Det är sällan någon ser en meteorit falla ned. I hela världen rapportera­s bara omkring 3–4 bevittnade meteoritne­dfall per år.

Helsingfor­spolisen fick larm om smällen under natten mellan lördag och söndag, och gjorde en resultatlö­s utryckning till Åldermansv­ägen i Åggelby. På onsdagen uppgav polisen för HBL att ingen vidare utredning av smällen är aktuell.

 ?? FOTO: SEISMOLOGI­SKA INSTITUTET ?? ■
Mätinstrum­enten i Gumtäkt gav utslag vid den tidpunkt då smällen hördes.
FOTO: SEISMOLOGI­SKA INSTITUTET ■ Mätinstrum­enten i Gumtäkt gav utslag vid den tidpunkt då smällen hördes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland