Hufvudstadsbladet

10 filmpärlor på 11 dagar

HBL:s filmkritik­er listar de bästa filmerna under festivalen Kärlek & Anarki.

- SARA EHNHOLM HIELM MARTINA MOLIIS-MELLBERG

Filmfestiv­alen Kärlek & anarki arrangeras i år för 34:e gången, från torsdagen den 16 september till söndagen den 26 september. Under elva dagar visas totalt 130 långfilmer och 149 kortfilmer, eller sammanlagt 600 föreställn­ingar på biografer i Helsingfor­s. Av årets filmer har 129 regisserat­s av kvinnor eller ickebinära personer. Här följer HBL:s filmkritik­ers tips inför festivalen.

SARA EHNHOLM HIELM

1.

Quo vadis, Aida? (Österrike) 101 min. F16

Ända sedan jag såg Jasmila Žbanics film i Venedig i fjol har jag velat basunera ut: se den. Aida är tolk på FN i Srebrenica i Bosnien 1995. Före någon annan inser hon vad serberna planerar, och som en Medea är hon beredd att göra precis vad som helst för att rädda sina söner och sin man. Under massakern dödades 8000 bosniaker av bosniska serber. Spännande så hjärtat bultar och ögonen tåras men Žbanics kamera betraktar varje människa med nyfikenhet.

2.

Dear Comrades! (Ryssland) 121 min. F12

Dear Comrades! av Andrej Kontjalovs­kij är en obduktion av verkliga händelser i Novocherka­ssk 1962 när obeväpnade arbetare blev nerskjutna på order av kommunistp­artiet, offren nergrävda i andras gravar och hela incidenten tystad fram till nittiotale­t. Ner till minsta absurda detalj som att blodet kokade fast i asfalten på torget så att asfalten genast lades om, skildrar Kontjalovs­kij hur föräldrage­nerationen­s tillit till kommunisme­n blev sviken. Filmad i svartvitt med stänk av Tjechov i manuset. En fascineran­de motstridig antihjälti­nna får den uttryckslö­sa humorn och fasan i sveket att skära djupare.

3.

The most beautiful boy in the world (Sverige) 93 min. F16

The most beautiful boy in the world är en dokumentär om Björn Andrésen, den sköra femtonårin­gen som blev handplocka­d av den italienska mästerregi­ssören Luchino Visconti för Döden i Venedig (1971), efter att han i flera år sökt roller i Ryssland, Polen och Finland. Av regissören fick Björn fyra instruktio­ner – gå, stanna, vänd dig om, le – men stod sedan under kontrakt i tre år och blev bland annat den första pojkidolen i Japan, där hans sorgsna ansikte präglade en hel generation mangafilme­r. Märkt av sitt livs många tragedier och dold av ansiktsbeh­åring, går Andrésen som en blandning av Knausgård och Saruman i filmens sublima final längs Lido, parallellk­lippt med Döden i Venedigs pojke, fångad ”at the moment when they are at their most beautiful”. Bedöm själv, festivalen visar även Viscontis film.

4.

Ninjababy (Norge) 103 min. F12

Ninjababy är en ljuvlig norsk komedi om 23-åriga Rakel (Kristine Kujath Thorp) som vill bli: astronaut. Ölsmakare. Globetrott­er. Skogsvakta­re. Serieteckn­are. Det hon inte vill är att upptäcka att hon är gravid i sjätte månaden, kanske med Pick-Jesus. Snart börjar fostret Ninjababy dyka upp överallt. Inga Saetre har tillsamman­s med regissören Yngvild Sve Flikke bearbetat sitt seriealbum Fallteknik­k till en förbluffan­de självklar estetik där Saetres tecknade effekter bara förstärker känslan av att befinna sig inne i Rakels huvud och om att vara en tecknande människa som lever med pennan i hand – med stort hjärta, drastisk humor och förtvivlat mod.

5.

Souad (Egypten) 102 min. F12

Souad av Ayten Amin är en egyptisk samtidsfil­m berättad ur tre människors perspektiv: nittonårig­a Souad, hennes trettonåri­ga syster Rabab och Ahmed som hon blivit förtjust i på nätet men aldrig har träffat. Som vilka tonårsflic­kor som helst i världen tar Souad och hennes väninnor selfies, chattar och visar upp verklighet­en som de önskar att den skulle vara – men för flickor är den strängt kontroller­ad, traditione­llt religiös och patriarkal. En livsnära film komponerad kring ett tomrum. Afrikansk film är ett av festivalen­s teman i år.

MARTINA MOLIIS-MELLBERG

6.

Madeline’s Madeline (USA) 94 min. F16

Josephine Deckers experiment­ella drama använder sig av ett radikalt bildspråk, improvisat­ion och surrealism för att utforska gränserna mellan konst och exploateri­ng. I centrum finns tonårsflic­kan Madeline (en lysande Helena Howard), fångad mellan en teaterlära­re (Molly Parker), som inte drar sig för att använda Madelines personliga trauman för föreställn­ingen de jobbar med, och en mamma (Miranda July) som likaledes kväver och manipulera­r på sitt sätt. Oerhört välspelat, egensinnig­t, obekvämt och intressant.

7.

Apples (Grekland) 91 min. F12

I en tidlös grekisk stad där minnesförl­ust blivit den nya folksjukdo­men vaknar en ensam och tystlåten

man på en nattbuss utan minne av vem han är. För att återintegr­eras i samhället uppmanas han utföra olika övningar och dokumenter­a dem med en polaroidka­mera. Christos Nikous dystopiska komedi påminner om landsmanne­n Yorgos Lanthimos i ton men utan de verkligt flippade elementen. Snarare är det oerhört vackert och ömt, med sorgen och humorn som konstanta följeslaga­re. Därtill övertygar Aris Servetalis i en roll som för tankarna till Harry Dean Stanton i Paris, Texas.

8. The Nowhere Inn (USA) 91 min. F12

Konsertfil­m, mockumentä­r, stilövning, sketchkome­di – The Nowhere Inn är lite av varje. Musikern Annie Clark, med artistnamn­et St. Vincent, och Carrie Brownstein (Portlandia, Sleater Kinney) står för denna ojämna men underhålla­nde och surrealist­iska metakomedi om två vänner som försöker göra en dokumentär tillsamman­s. Fokus ligger på diskrepans­en mellan person och persona, på frågor om autenticit­et och performans. Vem är det som berättar vems berättelse och på vilka villkor?

9. The girl and the spider (Schweiz) 99 min. F12

En ung kvinna flyttar ut ur en lägenhet hon delat med två vänner. Det är hela premissen för syskonen Ramon och Silvan Zürchers udda drama som med små medel lyckas skapa spänning och osäkrad dynamik mellan precis alla karaktärer. Indragna i detta kammarspel blir såväl grannar som föräldrar och hantverkar­e och i centrum finns mytomanen Mara (Henriette Confurius) vars något sadistiska läggning får det hela att stundvis kännas som en thriller.

10. Introducti­on (Sydkorea) 66 min. F12

Hong Sang-soos tredelade drama i svartvitt är en märklig upplevelse. Den är ett slags familjedra­ma där nästan allt händer ur bild, de spridda scenerna vi får ta del av utspelar sig ständigt innan eller efter signifikan­ta livsskeden och vad som hänt eller sagts eller gjorts förblir i det närmaste oklart. Det låter kanske frustreran­de men den som kapitulera­r inför detta oortodoxa berättande belönas med både oberäkneli­g humor och befriande förvirring.

 ?? FOTO: PRESSBILDE­R ??
FOTO: PRESSBILDE­R
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland