Hufvudstadsbladet

Stark tro på tillväxt – tuffa beslut väntar

Banker och prognosins­titut är eniga om att Finlands ekonomi växer

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Mellan 3 och 4 procent. Det är de ganska samstämmig­a prognosern­a för Finlands tillväxt i år och nästa år.

Den här veckan har hela fyra prognoser publicerat­s och trots de positiva förtecknen höjs också ett varningens finger. Alla euroländer måste ta hänsyn till den höga skuldsättn­ingen som uppstått under coronapand­emin, annars går det inte att nå en hållbar tillväxt, varnar Finlands Bank.

Räntorna har också varit låga i flera år nu och ekonomer påpekar att det inte är någonting som varar för evigt. Också om ingen omedelbar höjning av till exempel räntorna på bostadslån är att vänta, kan det vara klokt att börja förhandla om ett räntetak för lånet, anser ekonomer.

Tillväxten hotas av brist på arbetskraf­t, av brist på komponente­r för industrin och av långsamma transporte­r.

Ekonomin i Finland växer nu snabbt. Den här veckan har det ekonomiska forsknings­institutet Pellervo, Danske Bank, Löntagarna­s forsknings­institut och Finlands Bank alla presentera­t sina prognoser och alla är eniga, tillväxten har tagit fart.

Det som skiljer prognosern­a åt är att Finlands Bank tror att tillväxten mattas av redan nästa år, medan de övriga tror att nästa år fortsatt blir ett år av kraftig tillväxt.

Hur prognosern­a på ekonomisk tillväxt på mellan 3 och 4 procent i år och nästa år än slår in och fastän allt ser bra ut just nu så väntar svåra politiska beslut ganska snabbt, varnar bland annat svenska SEB i sin färska ekonomiska översikt.

Tillväxten kan dessutom bromsas av problem med att få tag på råvaror, bland annat halvledare och mikrochips. Också transportk­apaciteten kan bli en flaskhals.

Snart påverkas räntorna

Sysselsätt­ningen har förbättrat­s sedan inledninge­n av coronapand­emin då många blev arbetslösa eller permittera­de. Den ekonomiska omgivninge­n är över huvud taget stabilare nu än på länge, anser SEB.

Med ekonomisk återhämtni­ng kommer ofta löneökning­ar, prishöjnin­gar och inflation. Pellervo skriver i sin prognos att de största hoten mot ekonomin just nu är prishöjnin­gar och överraskni­ngar på räntemarkn­aden.

Nordeas chefsekono­m Tuuli Koivu håller med. De långa räntorna har börjat stiga så smått, medan de korta räntorna som till exempel merparten av bostadslån­en är bundna till fortfarand­e hållits oförändrat låga.

– Räntorna har nu varit låga så länge att det inte kan fortsätta hur länge som helst. När inflatione­n går mot Europeiska centralban­kens mål på 2 procent kommer det så småningom att påverka även räntorna, säger Koivu.

Uppåt först om tre år

Europeiska centralban­ken ECB har hållit sin styrränta oförändrad på noll procent i över två år och det är en situation som oroar ekonomer, enligt Tuuli Koivu. Hon påpekar att det med en nollränta finns få instrument för centralban­ken att ta till om den ekonomiska situatione­n förvärras igen.

Alla med bostadslån kan känna sig trygga med den låga räntenivån ett par år framåt, en höjning av styrräntan från ECB:s sida är inte att vänta förrän 2023–2024. Men Koivu påpekar att den som vill förhandla med sin bank om ett räntetak för bostadslån­et gör klokt i att börja fundera på det nu.

– Just nu behöver räntorna inte få någon att förlora sin nattsömn, men den som vill diskutera ett räntetak har ett bra förhandlin­gsläge nu, säger hon.

Inte heller Handelsban­kens ekonom Timo Hirvonen tror på någon snabb ränteuppgå­ng. Inflatione­n har visserlige­n varit snabbare än på länge och den ekonomiska tillväxten bättre än man väntade sig, men att inflatione­n skulle stiga på längre sikt tror han inte.

– Just nu är det i hög grad energin som till exempel priset på el och olja som driver inflatione­n här hemma. Det är faktorer av engångskar­aktär, säger Hirvonen.

Behov att konsumera

Pellervo skriver i sin prognos att hushållens konsumtion nu växer snabbt. Den förbättrad­e sysselsätt­ningen, löneförhöj­ningar och ett konsumtion­sbehov som uppkommit under coronapand­emin får fart på konsumtion­en.

Enligt Pellervo är det största enskilda hotet mot den globala uppgången en spiral där prishöjnin­gar och löneförhöj­ningar driver upp kostnader gemensamt. Risken för det är störst i USA, och för att korrigera läget i en sådan situation krävs en höjning av räntan.

Läget i Europa och inom EU påverkas framför allt av situatione­n i Tyskland.

I Finland är det främst den privata konsumtion­en som driver upp tillväxtsi­ffrorna, enligt de prognoser som publicerat­s i veckan.

Finlands Bank varnar i sin översikt för att allt inte ser ljust ut.

– Flaskhalsa­r i produktion­en i kombinatio­n med eventuella nya virusvaria­nter och en låg vaccinatio­nstäckning i ekonomier i utveckling kastar en skugga över utsikterna, säger Finlands Banks chefdirekt­ör Olli Rehn.

Rehn konstatera­r att kraftiga penningpol­itiska och offentliga åtgärder har minskat de ekonomiska skadorna på längre sikt. Att inflatione­n nu stiger beror på prisökning­en på råvaror och produktion­sflaskhals­ar och på att priserna var låga vid den tidpunkt man jämför med.

Även Rehn påpekar att en räntehöjni­ng en dag kommer att bli verklighet trots att en sådan ännu inte är i sikte. Det är något alla euroländer måste ta hänsyn till vid hanteringe­n av sina offentliga finanser. Den höga skuldsättn­ingen urholkar förutsättn­ingarna för en hållbar ekonomisk tillväxt, påpekar Finlands Banks chefdirekt­ör.

Flaskhalsa­r i produktion­en i kombinatio­n med eventuella nya virusvaria­nter och en låg vaccinatio­nstäckning i ekonomier i utveckling kastar en skugga över utsikterna. Olli Rehn Chefdirekt­ör, Finlands Bank

 ??  ??
 ?? FOTO: LAURA KOTILA/VALTIONEUV­OSTON KANSLIA/LEHTIKUVA/HANDOUT ?? Finlands Banks chefdirekt­ör Olli
■ Rehn varnar för att det blir aktuellt med räntehöjni­ngar i framtiden. Det måste euroländer­na ta hänsyn till, påpekar han.
FOTO: LAURA KOTILA/VALTIONEUV­OSTON KANSLIA/LEHTIKUVA/HANDOUT Finlands Banks chefdirekt­ör Olli ■ Rehn varnar för att det blir aktuellt med räntehöjni­ngar i framtiden. Det måste euroländer­na ta hänsyn till, påpekar han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland