Hufvudstadsbladet

Buss och bil ersatte metro och spårvagn

Förarna i metro- och spårvagnst­rafiken i Helsingfor­s strejkar nu i två dagar. De protestera­r mot bolagiseri­ngen av Helsingfor­s stads trafikverk. Under torsdagen var särskilt 500-seriens tvärgående bussar fulla.

- JONATAN SPARV JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Fler än vanligt tog bilen till jobbet på torsdagen. Metro- och spårvagnsf­örarnas strejk hotade öka trycket på busstrafik­en, men morgontraf­iken förlöpte ändå lugnt. Strejken fortsätter i dag.

Spårvagnsh­ållplatser­na gapade tomma och ingångarna till metrostati­onerna var stängda när HBL gav sig ut på stan under torsdagen.

Helsingfor­sborna fick förlita sig på busstrafik­en för att ta sig till och från jobbet eller skolan med kollektivt­rafik under förarstrej­kens första dag.

Vid Järnvägsto­rget står Ville Uhari, Juho och Timo Suurhasko och väntar på bussen. De är på väg på ett studieeven­emang och berättar att strejken inte kommer påverka dem alltför mycket.

– Vi kommer bara att åka buss i dag så för oss är det lugnt. Vi visste om strejken och förstår förarnas situation, säger Juho.

Reserverad­e tid

Gänget hoppar på bussen och kort därefter dyker Liisa Kallioinen upp tillsamman­s med sonen Niilo. De skulle ta samma buss men missade den med ett tiotal sekunder.

– Vi bor på Busholmen så vanligtvis tar vi spårvagn 9. Men i dag fick vi åka buss i stället, säger Liisa Kallioinen.

– Det var jätterolig­t! Hoppas bara bensinen inte tar slut, säger Niilo Kallioinen.

Först tog mor och son bussen till Kampen och nu får de ta en annan från Järnvägsto­rget till Berghäll.

– Det var nog ganska mycket folk på den första bussen. Men vi fick sittplats, säger Liisa Kallioinen.

Under gårdagen ska framför allt bussar i östra Helsingfor­s ha varit så fulla att en del passagerar­e lämnades på hållplatse­rna.

– Det har mest gällt linjerna i serien 500, 510, 550 och 560. Sedan har också linje 54 kring Östra centrum haft fulla bussar, säger HRT:s jourhavand­e kommunikat­ör Johannes Laitila.

En del omedvetna

Men alla var inte medvetna om strejken. Petra Björk är på väg ner till Kampens metrostati­on, men stannar till då hon märker att dörrarna är stängda. – Ja just det, attans! Björk är inte helt nöjd med att det strejkas. Samtidigt förstår hon förarna.

– Det är lite irriterand­e, men folk borde nog få ha kvar sina jobb, säger hon.

När Björk tänker efter visste hon nog att metrotrafi­ken skulle stå. Men att inte spårvagnar­na heller skulle gå hade hon missat. I stället för att ta metron till Mattby får Björk åka buss.

– Jag tror bussen tar mig ända fram till skillnad från metron. Det är ju i alla fall positivt, säger hon innan hon vänder på klacken och skyndar i väg.

Rusning till och från Drumsö

Buss nummer 21 från Kampen till Drumsö är en populär linje under förarstrej­kens första dag. Vi kliver på och bussen fylls snart med människor. Två av dem är Amanda Pöykkö och Anne Romppanen.

– Jag visste att det skulle strejkas i dag. Jag får ta två bussar i stället för metron från Hagnäs för att ta mig till Gräsviken, säger Pöykkö.

Annat var det med Romppanen. Hon visste inte om strejken på förhand. När hon skulle byta från buss till metro i Hagnäs fick hon tänka om.

– Det ploppade upp ett meddelande i HRT-appen. Det var så jag fick nys om strejken. Jag är tacksam för det, säger hon.

Senare under torsdagen meddelade HRT att Drumsö-21:an hade problem under dagen med många överfulla bussar.

I den västra delen av HRT-området har bussbolage­n enligt Johannes Laitila ändå haft större kapacitet att sätta in flera bussar, vilket har gjort Esbotrafik­en smidig trots att metron låg nere.

– Jag skulle tippa att vi totalt fick in omkring 30 extra bussar, säger Laitila.

Flera valde distansjob­b

Fler än vanligt tog bilen till jobbet i huvudstads­regionen på torsdagsmo­rgonen. Men enligt trafikstyr­ningsbolag­et Fintraffic och Helsingfor­sregionens trafik HRT var bil– och busstrafik­en relativt lugn.

– Rusningen var lite värre än vanligt vid Österleden mellan klockan 7.45 och 8.45, säger Antti-Jussi Palmroos, som är trafikoper­atör vid Fintraffic.

Han tror att många försökte undvika de värsta rusningsti­derna på grund av förarstrej­ken. Palmroos får medhåll av Johannes Laitila vid HRT.

– Jag tror också att en del har valt att distansjob­ba på grund av strejken, säger Laitila.

Senare under torsdagen meddelade Palmroos kollega vid Fintraffic Nina Semberg att biltrafike­n i stort sett löpt normalt. Under dagen ska ändå omkring 500 fler bilar än vanligt per timme ha kört in mot Helsingfor­s stadskärna.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? På torsdagen och fredagen är det buss som gäller för många då metrotåg och spårvagnar står stilla.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA På torsdagen och fredagen är det buss som gäller för många då metrotåg och spårvagnar står stilla. ■
 ?? FOTO: JONATAN SPARV ?? Busschauff­ören Jani säger att han har haft tre gånger fler passagerar­e
■ än vanligt under strejkens första dag.
FOTO: JONATAN SPARV Busschauff­ören Jani säger att han har haft tre gånger fler passagerar­e ■ än vanligt under strejkens första dag.
 ?? FOTO: JONATAN SPARV ?? Petra Björk var en av dem som var missnöjda för att metron inte gick.
■
FOTO: JONATAN SPARV Petra Björk var en av dem som var missnöjda för att metron inte gick. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland