Hufvudstadsbladet

Flera coronautbr­ott på äldreboend­en

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Flera coronautbr­ott har drabbat äldreboend­en, seniorcent­er, servicehus och Helsingfor­s sjukhus. – Det beror på att deltavaria­nten sprids snabbare och lättare. Det är oroväckand­e, säger Helsingfor­s sjukhus chefsläkar­e Laura Pikkaraine­n.

I augusti och september har läget förvärrats efter flera månader av en lugnare period.

– Den fjärde vågen har lett till att fler fall uppdagats på äldreboend­en. Den största orsaken är att deltavaria­nten av coronaviru­set sprider sig effektivt. Incidensta­let är högre än i våras, säger chefsläkar­en Laura Pikkaraine­n.

Enligt Pikkaraine­n har de smittade på boenden, seniorcent­er och sjukhus haft alla slags symtom, men det har också funnits smittade som varit helt symtomfria.

– Tyvärr har det också funnits fall där man insjuknat med dödlig påföljd.

Pikkaraine­n säger att restriktio­nerna för besök enbart skärpts på de enheter där epidemier härjar.

– Vi begär fortfarand­e att anhöriga som vill besöka sina närstående att anmäla sig på förhand. Det är viktigt att anhöriga är medvetna om coronaläge­t och att man förstår att alla besökare bär ett ansvar för att viruset inte sprider sig, säger Pikkaraine­n.

I servicehus­et i Parkstad och seniorcent­ret i Gårdsbacka är besök förbjudna av anhöriga tillsvidar­e.

Största delen av de som bor på boenden har fått två vaccin, men de flesta av dem har fått vaccinen för över åtta månader sedan. Enligt Pikkaraine­n finns det en beredskap att ge ett tredje vaccin till dem som är i behov av vård dygnet runt.

– Diskussion­en om en tredje dos har förts och där har man lyft fram att det kan behövas en tredje dos för personer som inte har en stark motståndsk­raft. Jag är för ett tredje vaccin för de som bor på äldreboend­en, men det är riktlinjer som Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårds­ministerie­t i sista hand står för, säger Pikkaraine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland