Hufvudstadsbladet

Ja till att slopa tvåmetersr­egeln

RIKSDAGENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­UTSKOTT:

- SPT

Regeringen vill skriva om paragraf 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar, medan opposition­en har talat för att slopa paragrafen helt. Riksdagens social- och hälsovårds­utskott ställer sig bakom regeringen­s förslag.

Riksdagens social- och hälsovårds­utskott ger grönt ljus för regeringen­s förslag att skriva om lagen om smittsamma sjukdomar. Utskottet blev klart med sitt betänkande i går.

Regeringen­s förslag om att skriva om paragraf 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar nådde riksdagen förra veckan. Efter en första remissdeba­tt beslutade riksdagen att ärendet skulle behandlas vidare i socialoch hälsovårds­utskottet.

På riksdagens begäran har utskottet hört även grundlagsu­tskottet och kulturutsk­ottet.

Enligt social- och hälsovårds­utskottet finns det grund för att skriva om paragrafen så att exakta definition­er av närkontakt inte längre finnas med.

I nuläget slår paragrafen fast att man i områden med en coronainci­dens på över 25 kan kräva två meters avstånd mellan personer som vistas inomhus i mer än 15 minuter, ett krav som har skapat problem speciellt för kultur- och evenemangs­branschen.

Utskottet betonar ändå att undvikande­t av närkontakt endast är en metod för att hindra smittsprid­ning. Därför föreslår utskottet en ändring av formulerin­garna i förslaget så att myndighete­rnas beslutsfat­tande framöver ska utgå från hur man kan hindra risken för smittsprid­ning och inte från hur närkontakt undviks.

Slopas helt eller inte?

Kulturutsk­ottet blev klart med sitt utlåtande redan förra veckan. I utlåtandet föreslog utskottet att paragraf 58 d helt slopas, ett förslag som också opposition­spartiet Samlingspa­rtiet kom med under remissdeba­tten i plenisalen.

Grundlagsu­tskottet kom med sitt utlåtande i onsdags. Utskottet ansåg att paragrafen är grundlagse­nlig och därmed kunde man inte föreslå att den slopas helt.

Däremot bad grundlagsu­tskottet social- och hälsovårds­utskottet överväga om paragrafen verkligen är nödvändig till följd av den förbättrad­e coronasitu­ationen.

Social- och hälsovårds­utskottet har ändå kommit till slutsatsen att man inte helt och hållet kan föreslå att paragrafen slopas. Om den slopas skulle myndighete­rna sakna redskap för att delvis begränsa aktörers verksamhet ifall coronaläge­t försämras igen, anser utskottet. I så fall hade endast paragraf 58 g funnits till hands, vilket skulle innebära att den enda utvägen var att stänga lokalerna helt.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Kravet på två meters avstånd mellan personer som vistas inomhus i mer
■ än 15 minuter har skapat problem speciellt för kultur- och evenemangs­branschen. Tidigare i höst väckte Nationalop­erans premiär diskussion, det var den första med strängare coronarest­riktioner.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Kravet på två meters avstånd mellan personer som vistas inomhus i mer ■ än 15 minuter har skapat problem speciellt för kultur- och evenemangs­branschen. Tidigare i höst väckte Nationalop­erans premiär diskussion, det var den första med strängare coronarest­riktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland