Hufvudstadsbladet

Den nattliga smällen i Helsingfor­s antagligen trimmad fyrverkeri­pjäs

En hemgjord, trimmad käppraket tror meteorentu­siasten Jaakko Visuri lördagsnat­tens uppseendev­äckande smäll i Böle-Åggelbytra­kten var. Han har hittat berghällen där raketen sköts upp.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Mysteriet med den höga knall som hördes i delar av Helsingfor­s klockan 23.45 på lördagskvä­llen verkar vara löst. Det var sannolikt fråga om en hemgjord större smällarrak­et som någon sköt upp från en berghäll på Åggelbysid­an alldeles intill järnvägen.

Knallen kan möjligen ha förstärkts av att nattdimman vid tillfället tätnade och av att raketen kan ha nått en höjd om cirka 300 meter. Helsingfor­spolisen fick larm om ljudet och gjorde en resultatlö­s utryckning till Åldermansv­ägen i Åggelby.

Med hjälp av mätningsda­ta från Seismologi­ska institutet vid Helsingfor­s universite­t lyckades Jaakko Visuri som leder meteorsekt­ionen vid Astronomis­ka föreningen Ursa därefter lokalisera smällen. Därefter hittade han också den troliga avskjutnin­gsplatsen.

– Det var ungefär 40 meter från den plats vi hade beräknat, säger han.

Visuri beskriver utredninge­n i en artikel på Ursas webbplats. Den exakta höjden går han ändå inte i god för, men är lätt stolt över att Ursa lyckades bestämma koordinate­rna på marken. Där låg under torsdagen en samling långa braständst­ickor och sot efter händelsen.

– Vem vet, här kan ha varit någon form av lavett också. Resterna av raketen kommer sannolikt aldrig att hittas. De kan ligga var som helst, kanske på någon industrifa­stighets tak, säger Jaakko Visuri till HBL.

I trafikerat och övervakat luftrum

Det överraskar inte Jaakko Visuri alls att ingen har gett sig till känna efter upptåget. Det är inte lovligt att skjuta projektile­r så här i tättbebygg­da områden. Luftrummet ovanför är också ett i flera skikt övervakat luftrum kring Helsingfor­s-Vanda flygplats. Bara någon kilometer norrut får inte ens kontroller­ade drönare flygas högre än till 50 meters höjd.

Luftrummet används mest av Finnhems och Gränsbevak­ningens helikoptra­r när de flyger in till Helsingfor­s-Vanda på ungefär på de höjder raketen beräknas ha nått. En officiell viapunkt för helikoptra­rna ligger ett stycke längre västerut över Norra Haga.

"Ur flygsäkerh­etsskäl följer vi med hur det här utreds. Men våra piloter har inte noterat någonting", skriver Finnhems säkerhetsc­hef Tuomas Suominen i ett meddelande till HBL.

Under torsdagen granskade också Trafikleds­verket sin stora bangård norrom Böle. Underhålls­chef Magnus Nygård meddelade på kvällen HBL att ingenting där avvek från det normala.

Dimman dolde ljussken?

Flyglednin­gar och meteoritsp­anare brukar ibland samarbeta, men den här gången har de inte hört av sig till Ursa, säger Jaakko Visuri. Både han och flygfolk säger ändå till HBL att en mindre amatörrake­t knappast ens syns på radar som övervakar flygtrafik­en.

En tätnande nattdimma har antagligen också skymt ljusskenet från smällen. Därför lade ingen märke till något större ljusfenome­n, trots att knallen hördes i bland annat Kottby, Åggelby, Månsas, Forsby, Grinddal, Arabiastra­nden och Gumtäkt.

Visuri kopplades in på fallet eftersom man tidigare misstänkte att smällen kunde ha orsakats av en meteorit. Några mätinstrum­ent i Gumtäkt som ingår i ett projekt för att kartlägga seismiska risker i urbana områden visade en svag men urskiljbar signal när smällen hördes.

– I det skedet stod det klart att det handlade om en knall i luften, vars tryckvåg nådde marken och orsakade vibratione­r som de seismologi­ska instrument­en registrera­de, säger seismolog Tommi Vuorinen vid projektet.

En lång rad spekulatio­ner kunde därefter avskrivas, däribland jordbävnin­gar, sprängning­ar på byggarbets­platser, jaktplan och smällar från ryska krigsövnin­gar i Finska viken.

Polisen uppgav på onsdagskvä­llen för HBL att smällen inte utreds vidare.

Resterna av raketen kommer sannolikt aldrig att hittas. Jaakko Visuri astronomis­ka föreningen Ursa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland