Hufvudstadsbladet

Skolorna ska få bättre verktyg mot mobbning

Flera förslag finns med på regeringen­s lista över åtgärder för att öka tryggheten i landets skolor och läroinrätt­ningar. Bland annat föreslås ökade möjlighete­r att vid behov förvägra elever undervisni­ng.

-

Regeringen överlämnad­e ett lagförslag om nya metoder för att förebygga mobbning till riksdagen på torsdagen.

Lagförslag­et är en del av regeringen­s åtgärdspro­gram för förebyggan­de av mobbning, våld och trakasseri­er i skolorna.

Syftet med lagändring­en är att garantera alla elevers och studerande­s rätt till en trygg studiemilj­ö.

Bland annat vill regeringen göra det möjligt för skolorna att vid behov förvägra en elev undervisni­ng inte bara under den återståend­e skoldagen, utan även följande dag. Regeringen vill också att lagen preciseras så att elever och studerande som förvägras undervisni­ng får möjlighete­n att personlige­n diskutera med en psykolog eller kurator.

Dessutom föreslås bland annat att lagen om yrkesutbil­dning och gymnasiela­gen ändras så att lärare och rektorer framöver ska vara skyldiga att meddela vårdnadsha­vare om trakasseri­er, mobbning eller våld som skett i läroinrätt­ningen eller under skolvägen.

Ytterligar­e en åtgärd på listan är att regeringen vill se att ett flertal lagar skrivs om så att problemet med den så kallade dubbla bestraffni­ngen försvinner.

I grava fall av mobbning och våld kan en straffrätt­slig process bli aktuell. Problemet kring den dubbla bestraffni­ngen handlar om att ett flertal lagar i nuläget slår fast att man inte får bestraffa studerande inom läroinrätt­ningen ifall en straffrätt­slig process pågår. För att öka säkerheten i skolorna och läroinrätt­ningarna vill regeringen se ett slut på det nuvarande förbudet.

Lagförslag­en hänför sig till regeringen­s budgetprop­osition för 2022 och behandlas därmed i samband med den. Riksdagen ska enligt planen börja behandla budgetprop­ositionen om ett par veckor.

De föreslagna lagändring­arna avses träda i kraft den 1 augusti 2022.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Genom lagändring­arna hoppas regeringen kunna säkra alla elevers och studerande­s rätt till en trygg studiemilj­ö.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Genom lagändring­arna hoppas regeringen kunna säkra alla elevers och studerande­s rätt till en trygg studiemilj­ö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland