Hufvudstadsbladet

Sjundeås pensionäre­r är bäst på boule

Coronapand­emin har fått mängden boulelag inom Svenska Pensionärs­förbundet att skjuta i höjden. I torsdags ordnades Nylandsmäs­terskapen i boule i Kyrkslätt. Tjugoen lag från hela Nyland deltog.

- TEXT & FOTO: MIRA STRANDBERG mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

– Resultaten finns på väggen!

Ett rop i megafonen får liv i folket på sandplanen intill Kyrkslätts centrum och en skara samlas kring anslagstav­lan på väggen till servicebyg­gnaden. Det här är Svenska Pensionärs­förbundets nyländska boulemäste­rskap, och tjugoen lag är med.

– Här går slaget om Nyland. De östligaste lagen kommer från Borgå, de västligast­e från Ekenäs, säger tävlingsle­dare Bjarne Åkerlund från Kyrkslätt.

Boule är en hobby som vuxit i popularite­t under coronapand­emin.

– Det är en jättevikti­g verksamhet för oss, en av de största under pandemin. Allt fler börjar spela boule nu. I somras ordnade vi förbundsmä­sterskap, och nu funderar vi på var vi ska ordna dem nästa år, säger Berit Dahlin som är verksamhet­sledare på Svenska Pensionärs­förbundet och har kommit till Kyrkslätt för turneringe­n.

– Jag har kommit hit för att titta och nätverka.

Millimeter­spel

Två omgångar har redan spelats, två till kvarstår innan segraren kan koras. Efter varje omgång hängs resultaten upp på väggen, och lagen får sin följande motståndar­e. På en av de åtta planerna som markerats med vit färg i sanden spelar ett av Sjundeås lag mot Vanda.

– Du ska stå innanför ringen! Lite till vänster.

Ole Forsström från Sjundeå ska kasta sitt klot, men först måste allt stämma. Fötterna ska vara innanför kastarcirk­eln, och avståndet till den lilla bollen, lillen, ska kännas in. Det gäller att kasta så nära lillen som möjligt för att ge sitt lag höga poäng. Och efter kasten åker måttbanden fram ifall det inte är helt klart vilket klot som är närmare.

– Det är noga det här, säger Kaj Sjöblom, som är ordförande för SPF i Västnyland.

– Det är ett lite pölligt spel för det får dig på kroken på en kvart men sen måste du kasta en miljon gånger för att det ska bli till något, säger Åkerlund.

Inga Soro från Vanda håller med. Pensionäre­rna i Vanda har börjat spela boule så sent som i somras, och nu är tre lag med i turneringe­n. Soro gick med på uppmaning av sina vänner.

– De sa att jag skulle komma med, och jag blev på något sätt fäst vid det. Och platsen där vi övar är nära mig, så det var lätt att gå med.

Har det gått bra för er? – Det går varierande. Vi har både vunnit och förlorat, säger Per Göran Eriksson från Vanda.

På den yttersta planen pågår en ytterst jämn kamp. Ett av Kyrkslätts lag spelar mot ett av lagen från Ekenäs, och det är spännande. – Neeejjj! – Jaa!

Besvikna och glada utrop avlöser varandra.

– Det där sved nog, säger Christian Aspegren från Kyrkslätt efter att laget förlorat med en poäng.

När alla fyra omgångar är spelade står den nya Nylandsmäs­taren klar: Sjundeå har knipit både första och tredje plats i turneringe­n. Norra Kyrkslätts pensionäre­r är tvåa, och ett av Ekenäs lag blev fjärde.

 ??  ?? Inga Soro kastar sitt klot i en match mellan Vanda och Sjundeå.
Inga Soro kastar sitt klot i en match mellan Vanda och Sjundeå.
 ??  ?? Sjundeås Ole Forsström och Vandas Per Göran Eriksson kollar avstånden på lagens klot.
Sjundeås Ole Forsström och Vandas Per Göran Eriksson kollar avstånden på lagens klot.
 ??  ?? Marianne Hagström spelade i det Sjundeålag som till slut knep segern i turneringe­n.
Marianne Hagström spelade i det Sjundeålag som till slut knep segern i turneringe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland