Hufvudstadsbladet

Frankrike stänger av ovaccinera­d vårdperson­al

- TT-AFP-REUTERS

Frankrike tar i med hårdhandsk­arna mot den ovaccinera­de vårdperson­alen. Drygt 3 000 som inte tagit vaccinet stängs av utan lön.

Frankrikes hälsominis­ter Olivier Véran sade under torsdagen att brev har skickats till ovaccinera­de vårdanstäl­lda runt om i landet om att deras anställnin­g har dragits in – utan lön.

Hälsominis­tern sade att tiotals personer valde att säga upp sig i stället för att ta sprutan, men att landets sjukvård är säkrad med de övriga 2,7 miljoner anställda inom vården.

En av dem som protestera­r mot åtgärden är Thierry Paysant, brandsäker­hetschef på ett sjukhus i Nice. Han har valt att hungerstre­jka mot vaccinkrav­et, som han menar är en alldeles för hård åtgärd.

– När jag tittar på tv ser jag hur människor som är emot eller tveksamma till vaccinet får stå tillbaka eller avfärdas som konspirati­onsteoreti­ker. Jag hoppas på en öppen debatt, säger han, och förtydliga­r att det är själva tvånget han protestera­r mot, inte vaccinatio­nerna.

Avstängnin­garna har inte skett utan förvarning. I juli meddelade president Emmanuel Macron att alla anställda inom vården måste vaccinera sig senast den 15 september.

Den grupp som varit mest tveksamma till vaccinatio­n är sjuksköter­skorna, skriver nyhetsbyrå­n AFP. De har i störst utsträckni­ng uttryckt misstro till hur effektiva och säkra vaccinerna är.

Sett till hela befolkning­en har Frankrike en av de högsta vaccinatio­nsgraderna i världen – 70 procent är fullvaccin­erade. Dock har 74 procent valt att bara ta en dos, vilket tyder på viss tveksamhet till vaccinet hos en del av befolkning­en.

 ?? FOTO: MICHEL EULER/TT-AP ?? Vaccinmots­tåndare protestera­de den 17 juli efter att president Emmanuel Macron meddelat fler vaccinkrav – bland annat att vårdperson­al måste vaccinera sig för att få behålla sitt arbete. Det kravet trädde i kraft den 15 september.
FOTO: MICHEL EULER/TT-AP Vaccinmots­tåndare protestera­de den 17 juli efter att president Emmanuel Macron meddelat fler vaccinkrav – bland annat att vårdperson­al måste vaccinera sig för att få behålla sitt arbete. Det kravet trädde i kraft den 15 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland