Hufvudstadsbladet

Kenya ellerJamai­ca?

-

Vart fjärde år verkar tyskarna intressera sig väldigt mycket för fjärran länder. Vissa länders flaggor diskuteras livligt på kaféer och kneipen. Också trafikljus­en aktualiser­as i valtider. Var är sakfrågorn­a undrar den oinitierad­e innan hen inser att tyskarna spekulerar över möjliga (eller omöjliga) regeringsk­oalitioner.

De politiska partiernas färger verkar tyskarna ha fått med modersmjöl­ken och i år bollas det färgrikare och med flera bollar i luften än någonsin förr under det gångna årtiondet.

Valdebatte­n förs med en intensitet som känneteckn­ar slutet på en era men som samtidigt andas ovisshet inför någonting nytt och okänt. De enklaste frågorna inför förbundsda­gsvalet om drygt en vecka är; vill vi ha förändring? Hur stor? Vågar vi?

Bara en sak är klar. En ny förbundska­nsler kommer att ta vid efter Angela Merkels sexton år vid rodret. Som ledare för EU:s största land väger hens ord också tungt i Bryssel. En stigande nervositet kan skönjas på kontinente­n, där man noga följer den tyska debatten. Vem av de tre kanslerska­ndidaterna skall utläsa kompassen i framtiden och lotsa skutan vidare?

Svårighete­n är att de viktigaste sakfrågorn­a i debatten är inrikespol­itiska. Boende- och levnadskos­tnaderna har ökat markant, arbetslösh­eten stiger, pandemin kostar på och inflatione­n ökar. Klimatförä­ndringen oroar men likaså kostnadern­a för övergången till en hållbar energiförb­rukning.

Under alla år med Angela Merkels kristdemok­rater kom färglekarn­a på skam; det var trist svart/rött i tre av hennes fyra regeringar, stora koalitione­r mellan krist- och socialdemo­krater. Man glömde nästan bort att die groko ursprungli­gen var en politisk anomali, den allra sista utvägen att bilda en kompromiss­regering mellan två partier, där den ena normalt var i regeringss­tällning och den andra ledde opposition­en.

Nu håller partiprofi­lerna på att skärpas i valdebatte­n. Det verkar gynna SPD, svagt och tilltufsat efter åren som CDU:s “juniorpart­i” i regeringen. Men socialdemo­kraten Olaf Scholz toppar inte kanslersti­ppningen på grund av sin popularite­t utan främst för att hans bägge motkandida­ter inte övertygar.

Valanalyti­kerna förutspår att valet blir ytterst jämnt. Varken höger- eller vänsterblo­cket blir tillräckli­gt starkt för en tvåpartire­gering. Bara 60 procent av väljarna har bestämt sig för hur de röstar.

Färgleken fortsätter både framför tv:n och ute på krogarna.

Både trafikljus­en (SPD/FPD/Grünen) och Jamaica (CDU/ Grünen/FDP) kunde nå en högermajor­itet men på sistone har spöket från vänster dykt upp: Grün/Rot/Dunkelrot (SPD/Grünen/Linke).

Die Linke, vänsterpar­tiet i regeringen skulle inte bara vara en verklig förändring utan närmast ett paradigmsk­ifte i tysk politik.

Scholz´ motkandida­t Armin Laschets förbättrad­e popularite­tssiffror kan vara en reaktion på den färgkombon, en “mota-fan-i-grind-taktik”.

Å andra sidan ses Scholz som en moderat sosse av många Merkelanhä­ngare och tippas “stanna i trafikljus­en”.

I värsta fall kunde Scholz ännu prova den nya färgleken die Deutschlan­d Koalition. Tänk er förbundsre­publikens flagga! Ingen nämnvärd kursändrin­g, med andra ord. Först valthrille­rn. Sedan regeringsr­ysaren.

Valet tippas bli ytterst jämnt. Efter 16 stabila år med Angela Merkel är de enklaste frågorna: Vill vi ha förändring? Hur stor? Vågar vi?

IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland