Hufvudstadsbladet

Det viktigaste är att få spela på hemmaplan

LANDSLAGST­RÄNAREN:

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Det finländska damlandsla­get i handboll har inte spelat en match på hemmaplan sedan 1 juni 2018. Senast laget spelade en tävlingsma­tch inför hemmapubli­ken var 1 juni 2016. Nu vill landslagst­ränaren Tomas Westerlund ändra på situatione­n och ge spelarna möjlighete­n att visa upp sig på hemmaplan.

Det har gått över fem år sedan det finländska damlandsla­get i handboll senaste spelade en kvalmatch på hemmaplan. Den 1 juni 2016 åkte laget på en rejäl förlust mot Polen (11–33). Två år senare spelade laget en dubbelland­skamp mot ett polskt B-landslag.

Sedan dess har det bara blivit matcher på bortaplan om man bortser från de två träningsma­tcherna damerna spelade mot det finländska juniorland­slaget i våras.

Landslagst­ränaren Tomas Westerlund ser situatione­n som något problemati­sk. Något hela hans tid som tränare för damerna varit. Då han tog över landslaget sommaren 2019 var siktet inställt på att sakta bygga upp laget och ha en sådan verksamhet som skulle gynna och möjliggöra att nå målsättnin­gen att ta sig till EM-slutspelet 2024.

I november 2019 mötte Finland Slovakien i en träningsma­tch i Ungern. Följande gång laget spelade matcher var i EM-kvalet på Färöarna i somras. Då blev det förlust i öppningsma­tchen mot Färöarna och seger i den andra matchen mot Israel.

– Trots att förutsättn­ingarna var som de var med ett märkligt coronaår och knappt några förberedel­ser inför kvalet är jag ändå besviken att vi inte avancerade från förkvalet. Jag anser att vi borde ha slagit Färöarna men det var ett svårt utgångsläg­e för oss då vi inte hunnit spela och träna tillsamman­s, säger Westerlund.

Nu hoppas han ändå att landslagsv­erksamhete­n ska komma i gång efter vad han kallar för "de konstiga pandemiåre­n". Samtidigt är situatione­n svår efter att laget inte tog sig vidare från förkvalet i somras.

Det betyder att de finländska damerna har sin följande tävlingsma­tch inprickad i kalendern hösten 2022.

– Vi håller träningslä­ger i Kisakallio nu i oktober. Sedan skulle det vara oerhört viktigt för oss att få spela matcher. Men samtidigt är realiteten den att vi inte är det attraktiva­ste motståndet för andra lag efter att vi inte tog oss vidare från förkvalet i somras, säger Westerlund.

Men han har förhoppnin­gar om att eventuellt kunna få till träningsma­tcher i Skåne där han har goda kontakter inom handbollen.

– Nu när situatione­n normaliser­as skulle det viktigaste vara att få spela på hemmaplan. Vi måste visa upp landslaget för juniorer och för publiken i Finland. Vi har bland annat en svensk mästare i laget (Ellen Voutilaine­n) och det skulle vara viktigt både för spelarna själva men också för alla unga att damlandsla­get spelar i Finland, säger Westerlund.

Han har också ett klart önskemål för motstånd i en eventuell kommande hemmamatch.

– Önskemotst­åndet skulle vara något av de nordiska länderna. Nu talar jag inte om att de skulle komma till Finland med de lag de spelade med i OS utan kanske ett lag från den nationella serien. Det skulle vara viktigt att få ett lag hit som skulle vara attraktivt och ett lag som kanske är lite bättre än vi är, funderar Westerlund.

Att spela den sortens matcher är en viktig del i den utveckling som Westerlund vill se landslaget ha under de kommande åren. Och han har ett klart mål för kvalet som börjar om ett år.

– Vi måste börja vinna matcher. Genom att vinna får vi rankingpoä­ng som hjälper oss att få mer gynnsamma motståndar­e i lottningen i framtiden, säger Westerlund.

Han har för tillfället ett ungt lag till sitt förfogande och med flera starka årgångar på kommande finns det en viss fog för optimism inför framtiden.

– Vi har några toppspelar­e i den svenska ligan i Voutilaine­n och Emma Aarnio och jag hoppas att de kommer att vara med i landslaget länge. Det är klart att vi skulle behöva en större bredd i vår trupp men den bredden finns i flickorna som är födda 2002, 2003 och 2004. Så småningom ska de köras in i landslaget, säger Westerlund.

– Jag hoppas att tränarna i klubbarna kan motivera dem att fortsätta satsa och träna hårt och att deras utveckling fortsätter.

 ?? FOTO: ALEXANDER WAGNER ?? Skuru IK:s Ellen Voutilaine­n är
■ en av landslaget­s bärande spelare.
FOTO: ALEXANDER WAGNER Skuru IK:s Ellen Voutilaine­n är ■ en av landslaget­s bärande spelare.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM/ KSF MEDIA ARKIV ?? Landslagst­ränaren
■ Tomas Westerlund.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM/ KSF MEDIA ARKIV Landslagst­ränaren ■ Tomas Westerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland