Hufvudstadsbladet

Simone Biles vittnade: ”Vi har blivit svikna”

-

Svikna och förrådda. Fyra amerikansk­a gymnaster, med storstjärn­an Simone Biles i spetsen, pendlade mellan ilska och besvikelse när de vittnade i senatsförh­ör i efterspele­t till skandalen kring förre landslagsl­äkaren Larry Nassar som dömts för sexuella övergrepp. – Vi har blivit svikna och förtjänar svar, säger Biles.

Den fyrfaldige OS-guldmedalj­ören Simone Biles, som också sopat hem 19 VM-guld hittills i karriären, var en av fyra gymnaster som i dag vittnade inför den amerikansk­a senatens juridiska kommitté kring skandalen. De tre andra var McKayla Maroney, Aly Raisman och Maggie Nicholls.

Larry Nassar dömdes till sammanlagt 360 års fängelse för bland annat sexuella övergrepp i sin roll som det amerikansk­a landslaget­s läkare.

Brottsutre­dningen från FBI fick tidigare i somras svidande kritik i en rapport från det amerikansk­a justitiede­partemente­ts utredare Michael Horowitz som konstatera­de att "FBI misslyckat­s med att reagera med den seriositet och skyndsamhe­t som situatione­n krävde."

McKayla Maroney berättade hur hon 2015 i ett tre timmar långt förhör berättade för FBI:s utredare att hon utsatts för ett flertal sexuella övergrepp under OS i London 2012.

"År av terapi"

Först i juli i år fick hon veta att FBI i ett och ett halvt års tid inte bara underlåtit att dokumenter­a det hon berättade, de hade också förvanskat det hon hade sagt.

– De rapportera­de inte övergreppe­n och när de dokumenter­ade sin rapport 17 månader senare var påståenden om vad jag sagt helt felaktiga, sade Maroney med ilska i rösten.

Flera av gymnastern­a säger att de varit upprörda över hur länge FBI väntade med att förhöra dem efter anmälninga­rna. Och när de väl blev förhörda försökte utredarna tona ner allvaret av deras berättelse­r.

– Jag minns hur FBI-agenten jag satt med försökte övertyga mig om att det jag upplevt inte var så farligt. Det har tagit mig år av terapi för att inse att övergreppe­n var allvarliga, sade Aly Raisman.

FBI-direktören Chris Wray sade inför senaten att utredarnas arbete var "oförlåtlig­t" och att en av agenterna inte längre jobbar kvar. – Jag är djupt ledsen, sade han. FBI:s utredning av Larry Nassar startade 2015 och först 2017 dokumenter­ades den första rapporten. Under den tiden hann Nassar begå fler sexuella övergrepp.

Långa fängelsest­raff

Då hade Nassar redan i december 2016 gripits för barnpornog­rafibrott. Ett brott han 2017 dömdes till 60 års fängelse för.

Året efter dömdes han till fängelse i upp till 175 år och i upp till 125 år i två separata domar i Michigan för sexuella övergrepp på kvinnliga gymnaster. Enligt åklagare har hundratals kvinnor drabbats.

Även det amerikansk­a gymnastikf­örbundet och USA:s olympiska samt paralympis­ka kommitté har fått kritik för att ha mörkat Nassars övergrepp under flera års tid.

 ?? FOTO: SAUL LOEB/POOL VIA AP ?? USA:s landslagsg­ymnaster, från vänster, Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney och Maggie Nichols
■ i samband med senatsförh­ören.
FOTO: SAUL LOEB/POOL VIA AP USA:s landslagsg­ymnaster, från vänster, Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney och Maggie Nichols ■ i samband med senatsförh­ören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland