Hufvudstadsbladet

Rätt blev fel då förbundet försökte ge damlejonen synlighet

-

Bollsports­landslagen för damer har i alla tider haft svårt att locka till sig publik på samma sätt som herrlandsl­agen. En naturlig lösning och draghjälp är att arrangera matcher och mästerskap på samma ort och vid samma tidpunkt och på det sättet ge publiken chansen att med låg tröskel bekanta sig med damlandsla­gen.

Det finländska ishockeyfö­rbundet har i många år valt att placera damlejonen­s träningsma­tcher och Euro Hockey Tour-turneringe­r i små ishallar långt från städerna och på det sättet begränsat den breda publikens möjlighete­r att se laget spela.

Ett naturligt sätt att ge damlejonen större synlighet och på det sättet ge draghjälp inte bara åt det framgångsr­ika landslaget utan hela damhockeyn i Finland är att visa upp laget för en större publik i samband med Karjala Tournament som spelas i Hartwallar­enan i Helsingfor­s i november varje år.

Att damlejonen spelar matcher i samma arena och samma dagar som lejonen är bästa tänkbara sätt att hämta hockeyn till publiken i stället för att försöka locka publiken till hockeyn.

Därför var torsdagens besked om att damlejonen möter världsmäst­arna Kanada i samband med årets herrturner­ing glädjande. Tyvärr ser ishockeyfö­rbundets försök ut att fallera på sin egen omöjlighet eftersom förbundet inte verkar ha tänkt genom upplägget.

Karjala Tournament, där de bästa europeiska herrlandsl­agen möter varandra, inleds på torsdag kväll då Finland möter Ryssland i primetime-matchen klockan 18.30.

Turneringe­n fortsätter på lördag och söndag då lejonen möter Tjeckien klockan 18 respektive Sverige klockan 17.

Men i stället för att spela landskampe­n mellan Finland och Kanada på lördag inför lejonens match mot Tjeckien eller på söndag inför matchen mot Sverige kommer damlejonen att möta lönnlöven på torsdag eftermidda­g klockan 14.30.

Då ishockeyfö­rbundet bestämmer sig för att ge sitt damlandsla­g chansen att visa upp sig för hockeypubl­iken i Helsingfor­s får de alltså göra det på en vardagseft­ermiddag då de flesta potentiell­a åskådarna är på jobbet eller i skolan.

På lördagseft­ermiddagen möter Sverige Ryssland och på söndagen spelar Tjeckien och Ryssland inför lejonens matcher. Varför de här lagen, med idel obekanta spelare och ingen koppling till Finland får större draghjälp av ishockeyfö­rbundet än det egna damlandsla­get är svårt att förstå.

Varför kunde inte förbundet tidigarelä­gga någon av herrmatche­rna antingen på lördag eller på söndag och låta damlejonen inta estraden inför någon av lejonens matcher på kvällen?

Jag är säker på att en del av de hockeyvänn­er som vill se lejonens matcher också har ett visst intresse för damlejonen om de erbjuds chansen att få se dem möta världens bästa landslag i samband med herrmatche­n.

Att ta sig till Böle en torsdagsef­termiddag är däremot en omöjlighet för de flesta. Att det är gratis inträde till Finland–Kanada hjälper inte om tidpunkten för matchen är hopplös ur konsuments­ynvinkel.

Genom att planera helgen lite bättre hade förbundet kunnat skapa ett större intresse för damlejonen inför OS i Peking i vinter. Nu får landslaget i stället fortsätta jobba i det undanskymd­a och bara drömma om att spela inför storpublik på hemmaplan.

”Ishockeyfö­rbundet tänkte helt rätt då damlejonen möter Kanada i samband med lejonens Karjala Tournament i november. Tyvärr tänkte förbundet helt fel då man placerade matchen mellan Finland och Kanada på en vardagseft­ermiddag.”

FILIP SAXÉN

sportchef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland