Hufvudstadsbladet

”Det absolut värsta jag har varit med om”

Det är inget totalt mörker längre. Men Caroline Seger räknar med att få bära med sig minnet av den tunga straffmiss­en i OS-finalen för alltid.

- HBL-TT

Det har gått drygt en månad sedan Caroline Seger stegade fram till straffpunk­ten i den heta Yokohamakv­ällen. Hon hade chansen att avgöra finalen, kunde nästan ta på det historiska OS-guldet, men hur det gick sedan vet vi: straffen gick över ribban, Kanada knep guldet – och Seger fick uppleva fotbollska­rriärens överlägset tyngsta ögonblick. Nu känns det bättre. Helt bra kommer det kanske aldrig bli.

– Jag har varit med om mycket i min karriär, det har varit en lång karriär så jag har varit med om att både vinna och förlora. Men det här var det absolut värsta som jag har varit med om, säger Caroline Seger inför fredagens VM-kvalpremiä­r mot Slovakien.

– Det har inte varit lätt och jag tror att det är en känsla som man kommer att bära med sig i resten av sitt liv. Det blir bättre, och det har blivit bättre, men jag tror nog att jag får leva med det helt enkelt.

Flydde landet

Förutom en tv-intervju dagen efter finalen, och ett öppenhjärt­igt Instagrami­nlägg någon vecka senare, är det här första gången som Seger pratar ut om OS-besvikelse­n.

36-åringen säger att det varit en väldigt tuff tid sedan dess, men att hon haft bästa tänkbara stöttning från familj, vänner och landslaget. Direkt efter OS åkte hon till Spanien med några kompisar, bland annat Rosengårds sportchef, landslagsl­egendaren Therese Sjögran.

– Just där och då (efter OS-finalen) tänker man ju att livet inte kan bli värre. Det blir ju en sorg som man tvingas gå igenom och bearbeta på sitt sätt. Som tur är har jag haft absolut bästa möjliga hjälp. Tack och lov, för det har behövts.

Missen gör sig påmind

Av förklarlig­a skäl har hon inte tänkt

se om OS-finalen, än mindre strafflägg­ningen. Men den där missen gör sig ändå påmind när hon minst anar det.

– Bilderna från just det tillfället dyker upp ibland, det kan komma när som helst. Det kan komma en vanlig dag, när jag precis har vaknat eller när jag är på träning.

Kanske kan Caroline Seger vända upplevelse­n till något positivt så småningom. Men i sitt resonemang om saken är det tydligt att det är ett sår som fortfarand­e väntar på att läka.

– Jag vill gärna vinna allt, vara bäst på allt och lyckas med allt, så för mig är det inte så konstigt att det här jagar mig. Jag förstår att fotbollen är väldigt liten i det stora hela, men det är ju mitt stora hela. Fotbollen har varit mitt liv så länge jag kan minnas, så det betyder jättemycke­t.

– Det är en viktig erfarenhet att ta med sig i livet och jag kommer kanske kunna använda det på något sätt, jag vet inte hur än, men jag får lista ut det. Vi tar det längre fram.

Siktar på EM

Silverpeng­en från Tokyo ligger i lägenheten i Malmö, den har varken en bättre eller sämre plats än någon annan medalj, säger Caroline Seger. Men drömmen om att en dag få trumfa den med ett mästerskap­sguld lever vidare. Att sluta i landslaget har aldrig varit aktuellt, inte ens direkt efter OS-finalen, och EM i England är fortsatt nästa stora mål.

– Mitt fokus ligger på att jag ska kunna vara med, säger Seger.

– Är jag bara motiverad och tillräckli­gt hungrig och sugen för att fortsätta, så är det såklart drömmarnas dröm – att få lov att uppleva det en gång under ens karriär. Nu när man har varit så nära.

Sverige inleder kvalet till VM 2023 borta mot Slovakien på fredag. Finland och Sverige spelar i samma kvalgrupp. Finlands första matchen är på tisdag då landslaget möter Slovakien i Åbo.

Finland och Sverige möts den 25 november i Sverige.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? Caroline Seger i samband med onsdagens landslagst­räning i Bratislava.
■
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT Caroline Seger i samband med onsdagens landslagst­räning i Bratislava. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland