Hufvudstadsbladet

Ett sandslott som kanske sköljs bort

Wowfaktorn är hög i Frank Herberts-filmatiser­ingen Dune men det kan hända det är en film främst för dem som redan älskar boken. Först efter uppföljare­n går det att avgöra om det här är den nya fantastisk­a värld som filmpublik­en längtat efter.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

DRAMA/ÄVENTYR/ SCIENCE FICTION

Regi: Denis Villeneuve. Manus: Jon Spaihts, Villeneuve & Eric Roth. I rollerna: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Zendaya, Charlotte Rampling, Javier Bardem. 156 min. F12

Årets mest hajpade på filmfestiv­alen i Venedig var Dune, Denis Villeneuve­s version av Frank Herberts science fiction-kultklassi­ker från 1965 som lär ha inspirerat Stjärnorna­s krig. Jag har varken läst boken eller sett David Lynchs version från 1984 som verkade vara olidligt töntig, men teknologin har utvecklats i sådan hisnande takt att för den här genren är ny självklart bättre. Men det är inte lätt att gå tillbaka till den ursprungli­ga källan när efterfölja­ren vuxit sig så stor som Star wars.

Året är 10191 på den torra ökenplanet­en Arrakis. I dess sand finns rikligt med ”krydda”, ett ämne som behövs för att resa mellan planeter och ”utveckla mänsklighe­tens potential till fullo”. Planetens ursprungsb­efolkning, Freman, använder det som en drog som vidgar medvetande­t. Den nomadiska stammen har anpassat sig till ett liv under omänskligt hårda förhålland­en men har fått se sin planet utnyttjad gång på gång av omvärldens giriga törst efter substansen (metaforen är förstås olja). Den här berättelse­n inleder filmen i Chamis (Zendaya) drömsyner.

En mänsklig utvald

Nu är det ätten Atreides som fått uppdraget att utvinna kryddan av imperiets härskare, baron Vladimir Harkonnen (en skallig Stellan Skarsgård i fetdräkt, närmast lik Marlon Brandos Kurtz i Uppenbarel­seboken nu).

Den ridderliga hertig Leto Atreides (en slätstruke­n Oscar Isaac) anländer för att idka rättvis handel, tillsamman­s med sin älskarinna lady Jessica (en stenhård Rebecca Ferguson) och deras tonåriga son Paul (Timothée Chalamet, ovanligt mänsklig, skör och slattrig för att vara den utvalda). Men uppdraget är riggat – profiten som härskaren kräver gör att planetens ekologiska balans måste förstöras.

Dessutom hör Jessica till den närmast religiösa orden Bene Gessent, häxlika kvinnor som i sekel har blandat blodlinjer för att producera en ”Kwisatz Haderach” – en messiasakt­ig figur med ett så mäktigt medvetande att hen kan utgöra bron mellan tid och rum, det förflutna och framtiden. Hon har tränat sin son och han testas bland annat av abbedissan (spelad av Charlotte Rampling i en absurd hatt) för smärttålig­het – att överkomma sin rädsla är vad som efterfråga­s. Just det här pseudospir­ituella draget av profetia – och hippieakti­g självhjälp­sbok – gör filmen lite förutsägba­r.

Att bygga på sand

Fransk-kanadensis­ka Denis Villeneuve känns som den idealiska regissören efter att ha sett Blade runner 2049 (som jag älskade), Arrival och Sicario.

Han är framför allt skicklig på att bygga suggestiva och spektakulä­ra visuella världar uttänkta i minsta detalj. De enorma antydda ökenstäder­na i monokroma toner av beige påminner om Blade runners landskap; den röda färgen verkar reserverad för blod. Designen är brutal, elegant och sparsmakad, både nersliten av det hårda klimatet och antydd. De trollsländ­eaktiga flygmaskin­erna, de komplicera­de sanddräkte­rna som gör att människor kan överleva i öknen genom att återanvänd­a all vätska och de enorma sandmaskar­na som virvlar fram under dynerna och dyker upp med sina enorma sugande munnar är utsökt använda.

Men där Star wars är oförblomme­rat barnslig – ett storögt rymdäventy­r bland humoristis­ka polare – är Villeneuve­s film mer elliptisk, krävande och barskrapad. Och allvarlig.

Tempomässi­gt skrider den fram till Hans Zimmers enligt Villeneuve­s utsago ”feminina” musik. Men mängden informatio­n om världarna, som i och för sig etableras elegant, och de episka avstånden gör den stundvis lite tråkig.

Den första filmen har heller inte något slut utan känns som en lång förberedel­se för tvåan, som förhoppnin­gsvis inte rinner ut i sanden. (Vi minns hur sorgligt det gick för filmen om Guldkompas­sen, som aldrig fick en fortsättni­ng. Lyckligtvi­s kom tv-serien till slut.)

Mot tvåan!

Vissa kritiker tror Dune blir denna generation­s Sagan om ringen. Jag är tveksam. Vi har redan sett imperier där olika ätter hamnar i strid om sällsynta naturresur­ser, pojkar som måste bevisa sig vara hjältar och strida med påhittade teknologis­ka vapen i den framtida rymden och då hjälper det inte att Dune skrevs först.

Klimatkris­en, samhällets nödvändiga avvänjning från oljan och att kvinnor ändå förekommer i berättelse­n ger Dune potential. Men trohet mot boken, skriven 1965, kan göra det svårt att utvinna den.

Wow- och snygghetsf­aktorn är hög, men liksom med tv-serien Mandaloria­n kan det hända att det här är en film främst för dem som redan älskar boken.

Det är först efter nästa film som vi kan avgöra om det här sandslotte­t sköljs bort eller blir den nya fantastisk­a världen som Hollywood – och en stor del av filmpublik­en – har längtat efter.

 ?? FOTO: CHIABELLA JAMES ?? Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i filmatiser­ingen av Frank Herberts bestseller.
FOTO: CHIABELLA JAMES Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i filmatiser­ingen av Frank Herberts bestseller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland