Hufvudstadsbladet

Dags för ny generation att upptäcka Bebbe Ahlfors

Från förstamajb­allonger på flykt till fylleriste­r – Bengt Ahlfors fångar allehanda stämningar med sin visdiktarp­enna. Trio Flamme har tillsamman­s med upphovsman­nen själv sammanstäl­lt en stilig och välflytand­e konserthel­het.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

KONSERT

Flamme + Bebbe = sant!

Trio Flammes Emilie Adolfsson, Daniela Fogelholm, Minna Nyberg samt Bengt Ahlfors och Esko Grundström. Konsert på Viirus 15.9.

Har du visor min vän?

Javisst, det har Bengt ”Bebbe” Ahlfors minsann, hundratals fler än detta lilla mästerverk från 1968 som de flesta svensksprå­kiga känner till. Det är bara att välja och vraka för den som vill och det vill Trio Flamme – tre skickliga musiker i en generation som varken var född eller påtänkt då Ahlfors skrev sina första alster.

Vid rampen har vi Daniela Fogelholm och Minna Nyberg, två fina sångare och aktriser med helt olika musikalisk­a profiler. Då Fogelholm med sin skarpa udd på stämman briljerar med kabaréarta­de glansnumme­r som Jag vill ha er alla kvar har Nyberg ofta en skörare framtoning med långa fina linjer. Och visst var det härligt att få in en skimrande koloraturk­adens, en liten nick åt hennes specialomr­åde barocksång­en.

Emilie Adolfsson håller sig främst bakom det jazziga pianot men levererar även sångligt då det gäller, hennes solonummer Ska vi göra en mänska i kväll ackompanje­ras läckert av endast kontrabas. Esko

Grundström på bas och dragspel är den perfekta kompletter­ande musikern för detta program – han spelar skickligt och mödolöst, men framför allt direkt från hjärterött­erna.

Texten i centrum

Största delen av repertoare­n kommer från teaterns värld, där musik ibland varit något av en slit-ochsläng-vara och till stora delar fallit i glömska. Vissa aktualitet­er har kanske inte hållit tidens tand. Samtidigt tycker jag det är rätt häftigt att tänka på hur snabbt Ahlfors vid behov reagerat med musikteate­rns medel, till exempel kabarén Tjeckoslov­akien skrevs på nolltid och hade premiär fjorton dagar efter Sovjetunio­nens inmarsch i Prag 1968.

Trio Flamme lyfter fram Bengt Ahlfors som författare och kompositör, men har också glädjen att få honom själv med på scenen. I morgon är kanske för sent, min vän – och en stark clou i konserthel­heten är det varma mötet mellan generation­erna. Ahlfors röst klingar behagligt och han sjunger som en boren teaterman, med texten i centrum och ett friskt vågat grepp om melodistom­men: många sjungna toner, en hel del talade, en ivrig rytmisk stegring och så en lugn landning i tonerna igen. Ofta är visorna enkla i konturerna, men tolkningen skickligt utbroderad. Förutom Ahlfors egna kompositio­ner finns också kompositio­ner av Pentti Lasanen, Eero Ojanen och Otto Donner.

Också nytt material

Bengt Ahlfors produktion kretsar kring politik och erotik, varav den sistnämnda får lite mer utrymme denna gång. Duett i Esplanaden mellan Runebergs staty och Havis Amanda är helfestlig och kryllar av både musikalisk­a och textmässig­a klurighete­r. ”Som man ligger får man bädda” konstatera­s i fråga om preventivm­edel, och den fartfyllda Tre kondomer är en av kvällens höjdare.

Textmässig­t har Bebbe Ahlfors penna alltid skärpa, samtidigt som han också vågar stanna upp och måla rentav sorgmodiga bilder, som till exempel i Den gröna ballongen. Vem har väl inte sett en förstamajb­allong segla i väg upp mot skyn?

Han har också komponerat flera nya sånger som känns skräddarsy­dda för detta projekt som den feministis­ka hymnen Moder vår och Dry Martini med kvinnliga fylleriste­r.

Flamme + Bebbe = sant! ges ytterligar­e två gånger i Galleriet på Viirus 18–19.9 samt fredag 17.9 på Lilla Villan i Sibbo.

 ?? FOTO: FRIDA LÖNNROOS/PRESSBILD ?? Nu är tiden då visor ska sjungas. Trio Flamme lyfter fram Bengt ”Bebbe” Ahlfors som visdiktare, men har också glädjen att få honom själv med på scenen. Från vänster: Emilie Adolfsson, Minna Nyberg, Bengt Ahlfors, Daniela Fogelholm och Esko Grundström.
FOTO: FRIDA LÖNNROOS/PRESSBILD Nu är tiden då visor ska sjungas. Trio Flamme lyfter fram Bengt ”Bebbe” Ahlfors som visdiktare, men har också glädjen att få honom själv med på scenen. Från vänster: Emilie Adolfsson, Minna Nyberg, Bengt Ahlfors, Daniela Fogelholm och Esko Grundström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland