Hufvudstadsbladet

Stora finlandssv­enska festboken får statens informatio­nspris

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet belönar författarn­a Anne Bergman och Carola Ekrem med ett statspris för förtjänstf­ull informatio­nsspridnin­g.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

Stora finlandssv­enska festboken bygger på ett omfattande traditions­material ur SLS arkiv. I prismotive­ringen sägs att folklorist­erna Anne Bergman och Carola Ekrem utifrån många arkivkällo­r sammanstäl­lt en omfattande, mångsidig och fascineran­de presentati­on av festerna: ”De skarpsynta skribenter­na presentera­r en fantastisk dukning av våra festtradit­ioner, som berättar vilka vi är och vad vi uppskattar.”

Anne Bergman och Carola Ekrem har tidigare jobbat som arkivarier på SLS arkiv. Stora finlandssv­enska festboken har getts ut av SLS i Finland och Appell Förlag i Sverige, också som gratis e-bok på sls.fi. I fjol tilldelade­s boken Måltidsaka­demiens pris Årets Svenska Måltidslit­teratur 2020 i kategorin Nordisk måltidslit­teratur.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har delat ut statens pris för informatio­nsspridnin­g årligen sedan 1968. Prisen beviljas till personer eller arbetsgeme­nskaper som på ett framståend­e sätt arbetar för att sprida kunskap och väcka diskussion om vetenskap, konst och teknologi.

Årets övriga pristagare

• Producent Aram Aflatuni, utbildare Pedram Aflatuni och verksamhet­sledare Veera Ikonen för projektet Gutsy Go – Make Peace Visible, som befrämjar ungas delaktighe­t och synlighet i samhället.

• Filosofie doktor, docent Marke Ahonen för boken Oopiumia ja ajatusharj­oituksia – Kirjoituks­ia antiikin lääketiete­estä ja filosofias­ta

• Journalist­en och författare­n Susan Heikkinen för boken Pulloposti­a Seilin saarelta – Potilas numero 43

• Filosofie doktor, docent Marko Juntunen för boken Matkalla islamilais­essa Suomessa

• Filmregiss­ören Sami Kieksi för hans dokumentär­filmer som ger marginalis­erade ungdomar en möjlighet att på ett nyanserat sätt tala om sina liv och problem som mobbning, spelberoen­de och skuldsatth­et.

• Läkaren, professor Juhani Knuuti för hans oförtröttl­iga arbete för hälsoupply­sning.

• Läkaren Anni Saukkola för hennes arbete med att sprida kunskap om hälsa och medicinsk forskning bland ungdomar.

 ?? FOTO: JANNE RENTOLA ?? Anne Bergman och Carola Ekrem presentera­r en fantastisk dukning av våra festtradit­ioner, lyder prismotive­ringen.
FOTO: JANNE RENTOLA Anne Bergman och Carola Ekrem presentera­r en fantastisk dukning av våra festtradit­ioner, lyder prismotive­ringen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland