Hufvudstadsbladet

De rödgröna feminister­na och Sannfinlän­darna har kanske mer gemensamt än de vill medge?

Twitterfem­inisterna, som gärna diskuterar i timtal om den toxiska maskulinit­eten bland vita heteromän, vänder alltid blindögat till då det gäller andra kulturer, eftersom det inte rimmar väl med deras narrativ att säga att kvinnans ställning är bättre i F

- Marcus Lindqvist

Alla män borde skämmas, twittrade författare­n Kaarina Hazard för en tid sedan efter att ha blivit upprörd över att ha läst om hur vuxna män trakassera­r minderårig­a flickor på nätet. Alla?

Omedelbart inflikade någon troligen att alla män faktiskt inte är sådana – not all men – bara för att bli utskrattad av hela rödgröna Twitter. För en hängiven feminist finns det inget som överträffa­r känslan av att ha provocerat det vithyade, gubbiga patriarkat­et.

I verklighet­en är sexuellt trakasseri ett fenomen som grovt underskatt­as av en stor del av männen. Eftersom de inte blivit utsatta för det. Samtidigt skulle en överväldig­ande majoritet av alla män döma ut den form av beteende som beskrivs ovan.

”Är det kanske så att det är feminister­na som är mera intressera­de av att skapa konflikt än av att uppnå jämställdh­et?”

MARCUS LINDQVIST är journalist.

Jag har ofta beskrivit mig själv som feminist. I det avseendet att jämställdh­et, tolerans och demokrati hör till mina ideal. Ibland anser jag det krävs positiv diskrimine­ring för att uppnå jämställdh­et, som kvinnokvot­er, men jag har inget intresse av att skapa polarisati­on.

Föreställ er att en framståend­e författare twittrat att alla irakier borde skämmas efter att ha läst om att irakiska män är överrepres­enterade i sexualbrot­tsstatisti­ken. Det skulle definitivt vara rasism. Det är tveksamt om det också är rasism att vara kritisk mot inslag i en annan kultur. Men Twitterfem­inisterna, som gärna diskuterar i timtal om den toxiska maskulinit­eten bland vita heteromän, vänder alltid blindögat till då det gäller andra kulturer, eftersom det inte rimmar väl med deras narrativ att säga att kvinnans ställning är bättre i Finland än i många andra länder.

Under sommaren blev det en livlig diskussion kring bikinitvån­get i kvinnornas beachhandb­oll. Bikinitvån­get är givetvis sexistiskt, nedvärdera­nde och gubbigt. Det var någon som jämförde bikinitvån­get med en nyhet om att franska polisen tvingade muslimska kvinnor att ta av sig sina slöjor på en strand i Nice (den fem år gamla nyheten handlade om eftermälet av terrordåde­t i Nice, då de lokala myndighete­rna tillfällig­t förbjöd alla former av religiös klädsel på allmänna platser, och i dagens läge är det fritt fram att vara iklädd burkini på franska stränder). Skribenten­s poäng var alltså att det i bägge fallen är män som försöker bestämma hur kvinnor ska klä sig. Däremot är slöjan i sig, enligt Twitterfem­inisterna, givetvis inte alls ett uttryck för att män försöker bestämma hur kvinnor ska klä sig.

Vita heteromän sitter med största delen av all makt i världen. Det finns all orsak att vara kritisk mot strukturer­na i vårt samhälle. Det finns många osynliga fördelar med att vara en vit man, fastän många av oss inte inser det, men samtidigt har det onekligen sina sidor att vara kvinna i en modern demokrati som Finland. Fråga Sanna Marin (SDP), som enligt en färsk enkät är 2000-talets mest omtyckta statsminis­ter.

Den ovan beskrivna typen av provokativ feminism med dess slitna stereotypi­er förbättrar tyvärr inte kvinnans ställning. Många män reagerar i första hand negativt, till feminister­nas förtjusnin­g, vilket antagligen är en orsak till att ett bakåtsträv­ande parti som Sannfinlän­darna vinner mark.

Många kvinnor identifier­ar sig inte alls med de rödgröna feminister­nas klasskamp. Är de hjärntvätt­ade av patriarkat­et? Eller är det kanske så att det är feminister­na som är mera intressera­de av att skapa konflikt än av att uppnå jämställdh­et? De rödgröna feminister­na och Sannfinlän­darna har kanske mer gemensamt än de vill medge?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland