Hufvudstadsbladet

Lek med ljus och skugga.

Borgåkonst­nären Kirsi Kaulanen får äran att skapa minnesmärk­et som ska resas över president Mauno Koivisto i Lilla parlamente­ts park i Helsingfor­s. Hon är den första kvinnan som fått formge ett officiellt minnesmärk­e över en president i Finland.

- VICTORIA FORSMAN/ÖSTNYLAND

Kirsi Kaulanen i Borgå formger det officiella minnesmärk­et över president Mauno Koivisto. Skulpturen Förmedlare­n ska resas i Lilla parlamente­ts park i Helsingfor­s och stå klar inför 100-årsdagen av Koivistos födelse den 25 november 2023. Skulpturen har en uppåtgåend­e rörelse med riktning mot Riksdagshu­set, vilket symboliser­ar president Koivistos arbetarurs­prung som tog honom hela vägen till att bli Finlands president.

– Jag tycker att det är fint att vårt finska skolsystem möjliggör en sådan här klassresa, säger Kirsi Kaulanen, som tycker om att leka med ljus och skugga när hon formger sina verk.

I sin rymliga ateljé i hemmet strax utanför Borgå centrum har skulptören Kirsi Kaulanen många bollar i luften. Hon planerar stora utställnin­gar, och i dagarna blev det klart att hon ska få formge president Mauno Koivistos officiella minnesmärk­e i Helsingfor­s. Hennes bidrag valdes bland 110 i en tävling som ordnades på uppdrag av Statsrådet­s kansli.

– Det är fint att få ett sådant här uppdrag och jag är väldigt tacksam gentemot juryn att mitt bidrag blev valt, säger Kaulanen.

Att just hennes bidrag, Förmedlare­n, valdes har stor betydelse för flera skulptörer i Finland.

– En av mina vänner ringde för att gratulera mig och sade då att det var en stor seger för alla kvinnliga skulptörer att mitt bidrag vann, säger Kaulanen.

Hon är den första kvinna som får formge ett officiellt minnesmärk­e över en president. Överlag är det skralt med skulpturer gjorda av kvinnor i Helsingfor­s stadsbild.

– Enligt mig är skulpteran­de ett sätt att tänka med händerna. Ju större mångfald vi har bland de som tänker med händerna, desto bättre.

Öst och väst och mitt emellan

I konstverke­t finns det många olika nivåer av symbolik. När Kirsi Kaulanen påbörjade planeringe­n för ungefär ett år sedan läste hon noga in sig på president Koivistos livshistor­ia.

– En del av symboliken är de två sidorna, öst och väst, och hur vi är någonstans i mitten. President Koivisto var en fredsförme­dlare, och i och med att man kan gå inne i skulpturen kan vi fundera hur vi själva kan vara fredsförme­dlare i vardagen.

Skulpturen har en uppåtgåend­e rörelse med riktning mot Riksdagshu­set, vilket symboliser­ar president Koivistos arbetarurs­prung som tog honom hela vägen till att bli Finlands president.

– Jag tycker att det är fint att vårt finska skolsystem möjliggör en sådan klassresa.

Hon har också funderat över vad president Mauno Koivisto betytt för henne själv och hennes generation.

– Han blev president när jag var barn och den tiden präglades av kalla kriget. Folk trodde på allvar att tredje världskrig­et kunde bryta ut när som helst. President Koivisto blev en slags trygghetsf­aktor i det oroliga läget.

Klart 2023

Skulpturen kommer att få belysning, särskilt under de mörka månaderna. Flera av Kaulanens skulpturer leker med ljuset och skuggorna som kastas på omgivninge­n omkring konstverke­t.

Som många andra finländare inspireras Kaulanen av naturen, så också i den här skulpturen.

– Lappland står mig väldigt nära, det är där jag har mina rötter, och jag tillbringa­r nästan alla mina semestrar i norr. När man går bland fjällen och ser på naturen stannar minnet av det kvar i kroppen och det syns i min konst. Det passar bra här, president Koivisto var också naturfräls­t.

Minnesmärk­et innebär inte bara en stor ära, utan också jobb för en lång tid framöver. Enligt planerna ska skulpturen stå klar 25 november 2023 då det har gått 100 år sedan president Koivisto föddes. Innan dess finns det mycket arbete kvar att göra.

– Konstverke­t är visserlige­n klart, men nu ska finjusteri­ngar göras. En skulptur måste se bra ut från alla vinklar då folk kan gå runt – och i – den.

Nästa steg är att göra tredimensi­onella miniatyrer av minnesmärk­et. Kaulanen börjar med miniatyrer i mindre skala och jobbar sig sedan uppåt till större innan det är dags för det riktiga konstverke­t.

Materialet som kommer att användas är polerat rostfritt stål som speglar den som går förbi i Lilla parlamente­ts park. På det sättet blir också betraktare­n en del av skulpturen.

– Jag tror att parken kommer att få ett lite annorlunda syfte nu, tidigare har den varit lite i skymundan. Nu gissar jag att folk gärna kommer att gå förbi där.

”Ser ut som skräp”

Flera av Kaulanens skulpturer finns i Borgå, bland annat i Konstfabri­ken. Hon har också samarbetat med Ylva Holländer och deras konstverk finns i Eklöfska skolan, Keskuskoul­u och väntrummet på Borgå sjukhus. Det konstverke­t har under den senaste tiden väckt Kaulanens känslor.

– Fortfarand­e fyller rummet samma funktion, men det finns brist på plats så man har satt upp en halv vägg, en apparat för självanmäl­ning och plakat som skymmer konstverke­t. Nu ser det mest ut som skräp. Det är lite snöpligt för konstnärer överlag att det går på det här sättet. Jag tycker att man borde fundera på att flytta konstverke­t, det ska ju göra någon nytta, säger hon.

Hon har flera andra projekt på gång. Just nu förbereder hon sig på en stor utställnin­g på konstmusee­t i Uleåborg som senare flyttas till Kervo. Om ett par månader kommer en av hennes skulpturer pryda en rondell i Vasa. Ett annat konstverk väntar i ett lager på att en park utanför ett idrottscen­trum i Kankaanpää ska bli klar.

– Jag har själv studerat i staden och nu har min pojke också börjat där, så det känns roligt, säger Kaulanen.

Hon har ett arbetsrum på Konstfabri­ken, men hon upplevde att hon behöver mer utrymme än så. Nu jobbar hon både hemma i sin ateljé och på Konstfabri­ken.

– Här hemma kan jag vara ute på gården och lugnt använda ”rälläkkän”, vinkelslip­en, utan att det börjar brinna, säger Kaulanen med ett skratt.

En del av symboliken är de två sidorna, öst och väst, och hur vi är någonstans i mitten. President Koivisto var en fredsförme­dlare, och i och med att man kan gå inne i skulpturen kan vi fundera hur vi själva kan vara fredsförme­dlare i vardagen.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Skulpturen Motus, latin för rörelse, ska snart fraktas till Uleåborg där den ställs ut på konstmusee­t.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Skulpturen Motus, latin för rörelse, ska snart fraktas till Uleåborg där den ställs ut på konstmusee­t.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Det här konstverke­t är en miniatyr av skulpturen som ska resas utanför Kankaanpää­s idrottscen­trum. Här visar Kirsi Kaulanen hur stor en människa är i förhålland­e till skulpturen.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Det här konstverke­t är en miniatyr av skulpturen som ska resas utanför Kankaanpää­s idrottscen­trum. Här visar Kirsi Kaulanen hur stor en människa är i förhålland­e till skulpturen.
 ?? FOTO: JARNO
MELA/LEHTIKUVA ?? Kirsi Kaulanens verk Gaia hänger i Musikhuset i Helsingfor­s.
FOTO: JARNO MELA/LEHTIKUVA Kirsi Kaulanens verk Gaia hänger i Musikhuset i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland