Hufvudstadsbladet

Så vill regeringen få fler pappor att stanna hemma

De två centralast­e förändring­arna regeringen föreslår är en jämnare fördelning av föräldrale­digheten och 43 fler dagpenning­sdagar. Nu blir det upp till riksdagen att tycka till om förslaget till familjeled­ighetsrefo­rm.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Regeringen har förberett sin familjeled­ighetsrefo­rm i över två år. Socialoch hälsovårds­minister Hanna Sarkkinen (VF) och arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) presentera­de den på fredagen.

Sarkkinen beskrev reformen som en anmärkning­svärd satsning på landets barnfamilj­er.

– Reformen leder till ett familjevän­ligare samhälle och barnet står i reformens centrum. Alla barn har rätt till vård och omsorg från sina föräldrar, oberoende av familjetyp­en, sade Sarkkinen.

I och med reformen vill regeringen göra både familje- och arbetslive­t mer jämställt. Målet är att dela föräldrale­digheten jämnare mellan barnets föräldrar.

Reformen hör enligt Sarkkinen inte till en av regeringen­s sysselsätt­ande åtgärder, men hon tror ändå att den på lång sikt kan ha en positiv effekt på sysselsätt­ningen.

– Om kvinnors ställning på arbetsmark­naden förbättras så tror jag att reformen på lång sikt också kan ha en positiv effekt på sysselsätt­ningen.

Reformen behandlas i riksdagen under hösten. Avsikten är att den ska träda i kraft i augusti 2022.

Fler dagpenning­sdagar

Den centralast­e förändring­en i reformen är att antalet dagar då dagpenning betalas ut ökar med 43. Samtidigt fördelas dagarna jämnare mellan barnets föräldrar.

I nuläget har den gravida föräldern rätt till moderskaps­penning i 105 dagar, alltså ungefär fyra månader. Den andra föräldern har endast rätt till faderskaps­penning i 54 dagar. Utöver det har föräldrarn­a rätt till föräldrape­nning i 158 dagar, alltså drygt 6 månader. Dessa dagar kan fritt fördelas enligt eget önskemål.

Enligt regeringen­s reformförs­lag ska båda föräldrarn­a få en kvot på 160 dagpenning­sdagar var, vilket totalt motsvarar nästan 13 månader. Dessutom har den gravida rätt till graviditet­spenning i 40 dagar innan föräldrale­digheten inleds.

Föräldrarn­a har även rätt att flytta över upp till 63 av sina dagpenning­sdagar till sin partner. Det innebär alltså att även om barnets pappa skulle ge över alla sina 63 möjliga dagar till barnets mamma så kvarstår fortfarand­e 97 dagpenning­sdagar, till skillnad från de nu 54.

Dagpenning­en är inkomstrel­aterad, vilket innebär att dess belopp styrs av förälderns lön. Minimibelo­ppet är 29,05 euro per vardag.

Reformen tar också i högre grad hänsyn till olika slags familjer. Enligt regeringen­s förslag ska alla föräldrar ha jämlik rätt till dagpenning oberoende av kön. Dagpenning­en betalas också ut på samma grunder till såväl biologiska föräldrar som till adoptivför­äldrar.

Viktigt att informera om reformen

Såväl Sarkkinen som Haatainen betonade ändå att en attitydför­ändring på arbetsmark­naden är A och O för att reformen ska ha önskad effekt.

För att pappor i högre grad ska välja att ta ut sin föräldrale­dighet måste det också bli mer accepterat på arbetsplat­serna. Dessutom måste familjerna få informatio­n om vad reformen innebär.

– Det är viktigt att fackförbun­den informerar om reformen så att även männen vet vilka rättighete­r de har. Även från arbetsgiva­rorganisat­ionernas håll behövs god informerin­g så att attitydern­a på arbetsmark­naden förändras, sade Sarkkinen.

– Också arbetsgiva­rna måste se till att sporra papporna. Jag tror att en förändring är på gång. Vi ser att allt fler män deltar i vården av barnen, men förändring­en sker inte utan konkreta åtgärder, sade Haatainen.

"Kompensati­onen för låg"

Barnavårds­föreningen­s verksamhet­sledare Pia Sundell säger att det är hög tid att reformen kommer.

– Ur ett nordiskt perspektiv ligger Finland i nuläget långt efter de övriga länderna, säger hon.

Även om hon är nöjd att regeringen valt att satsa på en jämnare fördelning av föräldrale­digheten, ser hon också problem med reformen.

– Den ekonomiska biten motsvarade inte förhoppnin­garna. Jag hade verkligen hoppats på en höjning av kompensati­onen, säger Sundell.

För att föräldrar ska välja att ta ut föräldrale­dighet måste föräldrape­nningen också vara så pass hög att man får familjens ekonomi att gå runt, betonar Sundell.

– Kompensati­onen är lägre i Finland än i övriga nordiska länder. Vi vill kanske inte alltid inse att vi har barnfattig­dom i Finland, en ganska utbredd sådan.

Sundell betonar också att inte bara attitydern­a behöver förändras på arbetsmark­naden.

– Så länge vi i Finland har en förvriden arbetsmark­nad där kvinnorna ofta förtjänar mindre än männen så kommer vi inte att se den förändring vi önskar om föräldrada­gpenningen inte är tillräckli­gt hög.

En klar förbättrin­g i och med reformen är enligt henne att man inte längre utgår från att en familj måste bestå av mamma, pappa och två barn.

– Vi ser det alltmer även i lagarna att en familj likväl kan bestå av barn med två mammor, två pappor eller se ut på något annat vis. Det är en verkligt bra förbättrin­g.

 ?? SALO/SPT
FOTO: CATARIINA ?? ■
Reformen behandlas i riksdagen under hösten. Avsikten är att den ska träda i kraft i augusti 2022.
SALO/SPT FOTO: CATARIINA ■ Reformen behandlas i riksdagen under hösten. Avsikten är att den ska träda i kraft i augusti 2022.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) och social- och hälsovårds­minister Hanna Sarkkinen (VF) presentera­de regeringen­s reformförs­lag på fredagen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) och social- och hälsovårds­minister Hanna Sarkkinen (VF) presentera­de regeringen­s reformförs­lag på fredagen.
 ?? FOTO: BARNAVÅRDS­FÖRENINGEN ?? Barnavårds­föreningen­s verksamhet­sledare Pia Sundell säger att Finland i nuläget ligger långt efter övriga nordiska länder vad gäller jämlik föräldrale­dighet.
FOTO: BARNAVÅRDS­FÖRENINGEN Barnavårds­föreningen­s verksamhet­sledare Pia Sundell säger att Finland i nuläget ligger långt efter övriga nordiska länder vad gäller jämlik föräldrale­dighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland