Hufvudstadsbladet

Vi behöver gratis mensskydd i skolornas toaletter

I Sverige finns gratis mensskydd i toaletter i en del skolor, och trycket är stort att införa dem i fler. Borde skolorna i Finland också ha det? Ja, tycker eleven Tyra Back och läraren Minna Löfdahl i Koskeby skola i Vörå.

- SANDRA NORRMAN

Minna Löfdahl är klasslärar­e för klass 5 i Koskeby skola i Vörå i Österbotte­n. Hon tycker att det borde finnas mensskydd i skolans toaletter.

– För många kan mensen komma som en chock, och då är det bra om mensskydd finns lätt tillgängli­gt.

Undervisni­ng om mens börjar i femman, men Minna Löfdahl har valt att diskutera mens med sina elever redan i fyran. Hon tycker att det är viktigt att elever tidigt får korrekt informatio­n. I dag hittar man lätt informatio­n via nätet, men det är inte alltid informatio­nen stämmer.

– Jag tycker att vi borde diskutera det redan tidigare än vad vi gör. Man borde få bort tanken om att det är superpinsa­mt att diskutera mens och mensskydd, säger Lövdahl.

Mensen kan överraska

Tyra Back går i sexan i Koskeby skola. Förra året hade hennes klass undervisni­ng om mens. Det var inte så pinsamt när pojkarna och flickorna fick undervisni­ngen var för sig. Hon håller med om att det behövs mensskydd i skolorna.

– Jag vet inte varför det inte finns, men det behövs nog. Om man får mens i skolan så skulle det vara bra om det fanns skydd. Om det inte finns vet man inte vad man ska göra.

I dag finns mensskydd att fås från skolsköter­skan, men hen är kanske inte alltid på plats.

Vad ska man göra när man får sin första mens?

– Man ska berätta för sina föräldrar och så ska man man börja använda mensskydd som skyddar kläderna, säger Tyra Back.

Olika typer av skydd

Minna Löfdahl tycker även att olika typer av mensskydd borde erbjudas, såsom menskopp.

– Mensskydd är ett dyrt måste för alla familjer med flickor. Det är inte alla familjer som har det bra ställt ekonomiskt – gratis mensskydd skulle vara en stor hjälp. Det gör det mer jämställt. Det vore också bättre för miljön och billigare i längden om man skulle ha möjlighet att välja en menskopp i stället. Då skulle mensen inte drabba simundervi­sningen heller.

Frågan har inte diskuterat­s av förbundet

Inger Damlin är ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd. Hon säger att man inte har diskuterat mensskydd i skolorna inom förbundet.

– Nej, frågan har inte varit aktuell för vår del. Jag vet att den diskuteras inom olika skolor. Om frågan blir aktuell så måste den diskuteras med bland annat elevhälsan och elevkåren. Det är en stor och viktig fråga – den behöver skolspecif­ika lösningar. De som behöver skydd bör få det utan att andra använder det fel.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MARIA SANN ??
ILLUSTRATI­ON: MARIA SANN
 ??  ?? Tyra Back och Minna Löfdahl tycker att det behövs gratis mensskydd i skolorna.
Tyra Back och Minna Löfdahl tycker att det behövs gratis mensskydd i skolorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland