Hufvudstadsbladet

Vaccinmots­tåndare demonstrer­ade i Helsingfor­s

Cirka tusen vaccinmots­tåndare samlades under lördagen vid Riksdagshu­set för att protestera mot myndighete­rnas hantering av coronakris­en, till exempel att barn vaccineras. Demonstran­terna jämförde coronavacc­inationern­a med djurförsök.

- SPT

Jag vägrar uppträda på sådana scener där arrangören kräver att jag har vaccinerat mig. Antti Launonen skådespela­re

Enligt demonstran­terna utsätts alla finländska barn för ett medicinskt experiment utan motstycke då de vaccineras mot coronaviru­set. Demonstran­terna använder sig av devisen ”För valfrihet”.

– Coronavacc­inet kan ge allvarliga biverkning­ar, men trots det väljer myndighete­rna att mörklägga all informatio­n om hälsoriske­rna, säger Natalia som inte vill avslöja sitt efternamn.

Enligt henne finns det en lång rad finländare som har haft allvarliga biverkning­ar, som inte har registrera­ts av Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea. Natalia kan inte uppge en tillförlit­lig källa för att styrka sina påståenden.

– Barn ska inte användas som försökskan­iner. Vuxna kan fatta egna beslut om de tar sprutan eller inte, men det kan inte barnen göra. Om skolan kräver att mina barn ska vara vaccinerad­e så går mina barn inte till skolan, säger hon.

En stor del av demonstran­terna vill inte bli intervjuad­e. En del går med på att utväxla några ord, men vill inte uppge sitt namn.

Anonyma demonstran­ter

– Vi vill inte ge någon intervju. Vi litar inte på journalist­er och medier, säger två finlandssv­enska kvinnor från Vasa som vill förbli anonyma.

De österbottn­iska kvinnornas misstro delas av så gott som alla demonstran­ter som vi talar med.

– De etablerade medierna censurerar all alternativ informatio­n. Den ensidiga informatio­nsförmedli­ngen kan jämföras med finlandise­ringen på 1970-talet, säger Kirsi

Jolanda Kymäläinen från Kyrkslätt.

På den ena sidan av sin skylt har hon skrivit det symboliska ortnamnet Nürnberg.

– I rättegånga­rna i Nürnberg behandlade­s nazisterna­s medicinska experiment som drabbade helt vanliga människor. Nu experiment­erar vi med ett coronavacc­in, vars långtidsef­fekter vi inte känner till, säger hon.

Nej till statliga coronapass

Talen avlöser varandra på Riksdagshu­sets trappor. Två aktivister delar ut alternativ­a hälsopass som intygar att vederböran­de inte har vaccinerat sig mot coronaviru­set. I luften svävar doften av exotisk rökelse.

– Jag vägrar uppträda på sådana scener där arrangören kräver att jag har vaccinerat mig. Att kräva ett coronapass är rena rama vansinnet. Det är diskrimine­ring, skanderar skådespela­ren Antti Launonen till demonstran­ternas stora förtjusnin­g.

De finska flaggorna vajar i höstvinden. En av demonstran­terna har klätt sig i en foliehatt i självironi­skt syfte.

– Jag är här för att försvara valfrihete­n och protestera mot myndighete­rnas ensidiga informatio­n om coronaviru­set och vaccinatio­nerna. Någon måste sätta stopp för läkemedels­företagens korrupta framfart, säger Jaakko Sorsa från Kotka.

Lördagens demonstrat­ion utgjorde en del av en internatio­nell proteströr­else som består av vaccinmots­tåndare.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Enligt demonstran­terna vid Riksdagshu­set utsätts alla finländska barn för ett medicinskt experiment utan motstycke då de vaccineras mot coronaviru­set.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Enligt demonstran­terna vid Riksdagshu­set utsätts alla finländska barn för ett medicinskt experiment utan motstycke då de vaccineras mot coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland