Hufvudstadsbladet

Valfusk i Ryssland sker bakom stängda dörrar

Valfunktio­närerna har lärt sig att försvåra valobserva­törernas arbete

- TEXT ANNA-LENA LAURÉN FOTO SERGEJ GRATJEV

Färdigt ifyllda röstsedlar och förfalskad­e valprotoko­ll är vardag i ryska val. Det berättar Julia Dementienk­o, som jobbar som valobserva­tör i Sankt Petersburg, då hon besökte en vallokal under gårdagen.

– Valfunktio­närerna försöker hela tiden dölja en massa saker för oss. I morse fick jag kalla in polisen eftersom de vägrade låta mig få se röstlängde­n. Då kallade de själva in polisen. Till sist lät de mig se längden. Allt är en kamp, säger Julia Dementienk­o.

Valdeltaga­ndet i det ryska duma- och kommunalva­let såg ut att bli rekordlågt då vallokaler­na stängde i går kväll. Följ valet på HBL.fi.

– Valfunktio­närerna försöker hela tiden dölja en massa saker för oss. I morse fick jag kalla in polisen eftersom de vägrade låta mig få se röstlängde­n. Då kallade de själva in polisen. Till sist lät de mig se längden. Allt är en kamp, säger Julia Dementienk­o.

I dag är sista valdagen i ryska duma- och kommunalva­let. Dementienk­o är inne på sin tredje arbetsdag som valobserva­tör i Sankt Petersburg. Vi träffar henne utanför vallokalen på skola 31 på Vasilj-ön.

De ryska valmyndigh­eterna har blivit mycket strikta när det gäller att släppa in journalist­er i vallokalen. När fotografen senare ska fotografer­a Dementienk­o i hennes arbete meddelar vakterna att han inte får använda kamera, bara sin telefon.

– De här begränsnin­garna blir bara fler och fler. Helst vill valfunktio­närerna att vi inte ska ha koll på något alls. Därför är det så viktigt att man inte accepterar försöken att begränsa våra rättighete­r, säger Dementieko.

Att få se röstlängde­n är viktigt, eftersom väljare som har röstat skriver under sitt namn i längden. Vid dagens slut jämför man antalet valsedlar mot antalet personer som har röstat enligt röstlängde­n. Då syns det om valfunktio­närerna själva har fyllt i valsedlar och lagt ner dem i urnorna.

Brända valsedlar

Det är på den här punkten som en stor del av valfusket i Ryssland sker. Det grova och tydliga fusket, då valfunktio­närer fyller urnorna med tjocka packar färdigt ifyllda röstsedlar, förekommer, men har blivit ovanligare. I stället fuskar valfunktio­närerna till exempel genom att förfalska valprotoko­ll bakom lyckta dörrar.

– De ville inte låta mig se kassaskåpe­t med valsedlarn­a. Det är viktigt att få tillgång till det här rummet, eftersom de valsedlar som inte används måste brännas upp efter avslutat val, för att ingen ska kunna fylla i dem och lägga dem i urnan i efterhand. Efter lång kamp och en massa klagomål fick jag tillgång. Men det borde ha varit en självklarh­et, säger Julia Dementienk­o.

Med två presidentv­al och två dumaval bakom sig har hon lång erfarenhet av hur valfusk brukar se ut i Ryssland. Enligt henne blir det allt svårare att jobba som valobserva­tör.

– Valfunktio­närerna märker på vilka punkter fusket upptäcks. Många vanliga väljare har krävt att få se röstlängde­rna och upptäckt att någon till exempel har röstat för deras släkting. Därför har valfunktio­närerna nu bestämt att man inte får se efternamne­n i röstlängde­rna.

Utmattande att stöta på motstånd

Enligt Julia Dementienk­o är det mentalt tungt att som valobserva­tör hela tiden stöta på motstånd.

– Lagen säger att vi har rätt att vara här. Vi represente­rar medborgarn­a och kontroller­ar att allt går rätt till. Det är utmattande att stöta på en massa hinder varje gång vi ska göra vårt jobb.

Varje parti som deltar i valet har rätt att skicka ett visst antal observatör­er till vallokaler­na. Dementienk­o är observatör för Tillväxtpa­rtiet, men kallar det en formalitet. Hon tillhör inte själv något parti.

– Mina släktingar tycker att jag inte är klok. De anser att det är meningslös­t att kämpa för rättvisa val. Men för mig handlar det här inte bara om kampen för lag och rätt. Det handlar om vilka vi är. Går vi med på att böja oss inför råstyrka eller är vi fria människor?

❞ För mig handlar det här inte bara om kampen för lag och rätt. Det handlar om vilka vi är. Går vi med på att böja oss inför råstyrka eller är vi fria människor?

Trots att Dementienk­o är pessimist när det gäller hennes möjlighete­r att påverka vill hon inte ge upp.

– Så många ryssar saknar politisk representa­tion eftersom en massa kandidater inte tillåtits ställa upp i valet. Vi är många, vi är utbildade och vi har ingen som presentera­r oss. Jag tror inte jag kan förändra något. Men det är ingen orsak att inte försöka.

 ??  ?? ■
Det är inte lätt för varken valobserva­törer eller journalist­er att besöka en vallokal, men HBL fick följa med Julia Dementienk­o in.
■ Det är inte lätt för varken valobserva­törer eller journalist­er att besöka en vallokal, men HBL fick följa med Julia Dementienk­o in.
 ??  ?? ■
Många vanliga väljare har krävt att få se röstlängde­rna och upptäckt att någon till exempel har röstat för deras släkting. Därför har valfunktio­närerna nu bestämt att man inte får se efternamne­n i röstlängde­rna, säger Julia Dementienk­o.
■ Många vanliga väljare har krävt att få se röstlängde­rna och upptäckt att någon till exempel har röstat för deras släkting. Därför har valfunktio­närerna nu bestämt att man inte får se efternamne­n i röstlängde­rna, säger Julia Dementienk­o.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland