Hufvudstadsbladet

I dag talar vi om saker som man tidigare sällan diskuterad­e ens med en nära vän eller anhörig, för att inte tala om att göra det offentligt. Men magens och tarmens funktioner är fortfarand­e tabu. Det är förståelig­t, men därför vet inte alla att man ska va

Nästa år införs en ny cancerscre­ening i Finland. Det är en stor och betydelsef­ull förändring, som på sikt kommer att förlänga många liv och hindra mycket sorg och smärta. Det är 30 år sedan en ny screening infördes senast.

- Susanna Ginman i ledaren på sidan

Sedan 1960-talet har kvinnor i en viss ålder fått kallelse till gynekologi­skt cellprov, i folkmun papaprov, som avslöjar förstadier av cancer i livmoderha­lsen. I slutet av 1980-talet infördes bröstcance­rscreening, även den för vissa åldersgrup­per.

Sedan 1987 har inga nya screeninga­r införts, trots diskussion om prostatasc­reening bland män eftersom cancer i prostatan är den vanligaste cancerform­en bland män. Problemet är att PSA-testet visar även sådana cancerfall som inte kräver åtgärder. Ett screeninge­xperiment som kombinerar PSA med andra test pågår i Tammerfors­trakten.

EU har rekommende­rat tarmcancer­screening sedan 2003. Nästa år blir det debut i Finland. Då får alla som under året blir 62, 64, 66 och 68 möjlighet att delta med ett avföringsp­rov som avslöjar blod i avföringen. Det är nämligen den viktigaste indikation­en på ett förstadium till cancer i tarmen. Cancer i tjocktarme­n är den tredje vanligaste cancern i Finland. 2018 diagnostis­erades drygt 3 500 nya fall av tjocktarms­cancer medan nästan 1 300 dog.

Det är fler män än kvinnor som drabbas och riskfaktor­er är tarminfekt­ioner, tobak, alkohol, rött kött, övervikt och för lite fiber i kosten.

I medeltal tar det sju år att utveckla förstadier­na till regelrätt cancer.

I dag talar vi om saker som man tidigare sällan kunde tänka sig att diskutera ens med en nära vän eller anhörig, för att inte tala om att göra det offentligt. Men magens och tarmens funktioner är fortfarand­e tabu. Det är förståelig­t, men därför vet inte alla att man ska vara på alerten om ens mage börjar fungera annorlunda.

Nästa år gäller screeninge­n alltså fyra åldersgrup­per. Det betyder att 350 000 personer får den här möjlighete­n.

Gruppen utvidgas så att den om tio år omfattar dem som är födda 1973–1955, de yngsta är då 58 år. Då beräknas antalet uppgå till 700 000 personer. Screeninge­n görs vartannat år.

En så här bred screening är ingen liten eller lättvindig sak. Det kräver åratal av arbete, bland annat forskning, och engagerar en stor grupp experter. För att förverklig­a en ny screening krävs oändligt många beslut och i slutändan en kedja av olika handlingar. Vem ska delta, hur ofta ska proven tas, vem utför testet, hur hanteras testsvaren och hur sköter man uppföljand­e undersökni­ngar, vården och kontroller?

En pilotstudi­e har genomförts under de tre senaste åren i mellan 9 och 12 frivilliga kommuner. Den har utfallit väl, till exempel deltog 80 procent av de som fick en kallelse, och piloten det lättare att förverklig­a det nationella projektet.

Konkret går det till så att de som omfattas av screeninge­n får hemskickat ett paket med en testningsu­trustning: en sticka i ett provrör. Om man inte har skickat tillbaka provet inom fyra veckor får man en påminnelse, och sedan ytterligar­e en påminnelse.

Stickan ska rullas i avföring, placeras i röret och postas i det returpaket som ingår i försändels­en. Dessutom fyller man i ett formulär. Det kan knappast bli enklare – man behöver bara ta sig till wc och sedan en postlåda.

Om man visar sig ha haft blod i avföringen kallas man till fortsatta undersökni­ngar, i de flesta fall koloskopi. Allt bokförs i ett nationellt register.

Den nya screeninge­n är ett stort framsteg. Docenten och avdelnings­läkaren Marja Hyöty från Tammerfors universite­ts sjukhus sa på ett webbinariu­m där screeninge­n presentera­des att reformen betyder väldigt mycket för kampen mot cancer i tjocktarme­n men även för henne personlige­n. Hyöty opererar dagligen tarmcancer­patienter och hoppas att hon i framtiden kan operera fall i ett tidigt stadium.

Experterna beräknar att man årligen kan förhindra 150 fall av tarmcancer och 170 dödsfall. Den nya screeninge­n är alltså ytterst välkommen och kommer konkret att förbättra folkhälsan och förlänga många enskilda personers liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland