Hufvudstadsbladet

Byggplaner bekymrar båtägare

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

När Finno hamn i Esbo i framtiden ska bli ett bostadsomr­åde är båtägarna oroade för att möjlighete­n att förvara båtar vintertid försvinner. I Finno finns plats för 1 500 båtar och de är hotade om stadens planer blir verklighet. Båtägarna känner sig svikna av Esbo stads beslutsfat­tare.

När Finno hamn i framtiden ska bli ett nytt bostadsomr­åde betyder det att vinterförv­aringen för båtar måste flytta. Det oroar båtfolket i Esbo som anser att stadens beslutsfat­tare inte tar utrymmesfr­ågan på allvar. – Vi är besvikna över att frågan hänger i luften, säger Kari Vainio på båtklubben Meritie.

I Finno hamn finns 1 500 förvarings­platser för båtar. När Esbo stad för drygt sex år sedan inledde planeringe­n med att staka ut Finno som ett framtida bostadsomr­åde började oron sprida sig bland båtägare.

Olli Hämäläinen och Kari Vainio represente­rar båtklubben Meritie och de är också engagerade i sammanslut­ningen Veneilevä Espoo som består av 18 båtklubbar i Esbo. De berättar att det började ske saker 2015:

– Det första beskedet var att alla båtar i framtiden placeras invid Käringmoss­ens avstjälpni­ngsplats. Men det är en helt otänkbar plats för alla båtar eftersom den ligger drygt 20 kilometer från havet, säger Vainio.

I början tog staden båtfolkets bekymmer på allvar. En arbetsgrup­p bestående av stadens tjänstemän och representa­nter från båtklubbar grundades. Gruppen fick till uppgift att utreda framtida förvarings­platser i Esbo.

– Planen gick ut på att 500 små båtar, som man kan transporte­ra med personbila­r och släp, skulle placeras vid Käringmoss­en. Mellan 200 och 250 platser skulle finnas kvar i Finno efter att det nya bostadsomr­ådet är färdigt. 800 båtar var då utan hem. Tanken var att placera 500 båtar på

Skataängen på Sommaröarn­a och 300 vid Esboviken. Den här planen som finjustera­des 2018 var alla parter nöjda med, säger Vainio.

Invånare protestera­de

Staden hade också beställt två oberoende konsultrap­porter och i bägge kom det fram att andra alternativ än det som Vainio refererar till inte finns. Stadens beslutsfat­tare var ändå av annan åsikt. Samtidigt motsatte sig invånare invid det planerade området på Skataängen planerna på en vinterförv­aring för båtar.

I våras kom beskedet att Skataängen planeras som ett bostadsomr­åde för småhus.

– Vi blev djupt besvikna. Vi ville hålla oss till planen som hade utarbetats tillsamman­s med stadens tjänstemän. När planerna på Skataängen skrinlades så stod vi plötsligt utan 500 platser. Jag vill understryk­a att vi inte hållit oss fast vid Skataängen, men någon annan lösning har inte framkommit. Det är ett absolut krav att förvaringe­n måste finnas nära havet, säger Vainio.

Esbo stad äger inte mycket tomt

mark vid havet som lämpar sig för vinterförv­aring av båtar.

– Om det inte finns några andra alternativ så borde staden utreda om man kunde utveckla Finnå hamn för rekreation på sommaren och vinterförv­ar på vinter, säger Hämäläinen.

Beskedet av beslutsfat­tarna till båtfolket får Kari Vainio att småle.

– Bara ta det lugnt. Allt löser sig nog, har varit beskedet. Vi hoppas att de nya beslutsfat­tarna har större förståelse för båtfolkets behov.

Flytt av båtar

Frågan om båtförvari­ngens framtid i Finno hamn får också konsekvens­er för andra båtklubbar. Det finns planer på att flytta på en del av förvaringe­n av större båtar från Finno till Nokkala och de båtar som finns i Nokkala till Käringmoss­en.

– Vid Nokkala båtklubbs brygga hör 90 procent av de 76 båtplatser­na till fastighete­r på holmarna i närheten. En betydande del av dem har länge tagit upp sina båtar på Nokkala för vintern. För dem är det viktigt att med kort varsel kunna få båten i sjön, till exempel för att åtgärda stormskado­r på bryggor och elledninga­r på holmen, säger Bengt Rostedt på Nokkala båtklubb.

Enligt honom skulle förvaring i Käringmoss­en innebära betydligt högre kostnader för dem som är bosatta på holmarna, på grund av transporte­r från hamnen dit och tillbaka.

– Båtarnas underhåll torde kräva åtminstone 4–5 besök på våren, och 3–4 besök på hösten. Från Nokkala är det 22 kilometer till Käringmoss­en, säger Rostedt.

Låg prioritet

Frågan om båtarnas vinterförv­aring ser inte ut att vara högt på beslutsfat­tarnas prioriteri­ngslista.

Före sommarens kommunalva­l fattade Esbo stadsstyre­lse beslutet att Skataängen planläggs för bostäder. Stadsstyre­lsen leddes då av Markku Markkula (Samlingspa­rtiet). Enligt honom gjordes skisser upp för Finno hamn för 5 år sedan, men planerna har framskridi­t snabbare vid Finno metrostati­on.

– När det gäller båtförvari­ngen är allt öppet. Olika alternativ utreds, även om Skataängen inte längre är med i planerna. Ett alternativ som utretts är en form av höghus för förvaring av båtar som också används i andra länder. Jag tror att det här blir aktuellt först på 2030-talet. Finno hamn är under utveckling och vi vet att kol- och vattenkraf­tverken på området ska avvecklas. Det ändrar också på områdets karaktär, säger Markkula.

Olli Hämäläinen avfärdar tanken på ett höghus för båtförvari­ng.

– Det finns ett hotell i Ingå, men det är avsett för båtar med motorer. Hur högt hus har staden tänkt bygga för segelbåtar? undrar Hämäläinen.

Markkula säger att Skataängen inte längre är aktuellt som båtförvari­ngsplats eftersom det hade krävt för stora investerin­gar och trafiken till området hade varit för tung.

– Visst påverkade också invånarnas motstånd, men å andra sidan tyckte vi att det fanns ett värde i att planlägga för småhus och se hur staden får in intäkter på det sättet, säger Markkula.

Mikki Kauste (De Gröna) står fast vid beslutet att Skataängen var en olämplig plats för vinterförv­aring av båtar.

– Det är ett naturskönt område. Bostäder är bättre än industri på Skataängen. Jag är inte förvånad över att invånarna motsatte sig planerna. Det hade varit en påfrestand­e lösning för miljön, säger Kauste.

Både Markkula och Kauste medger att frågan om båtarnas vinterförv­aring i Esbo är svår.

– Det är ett evighetspr­oblem när vi äger begränsat med tomtmark. Vi har reserverat en del medel i den årliga budgeten för att köpa tomter. Jag tror inte att vi har pengar för att köpa tomter för båtförvari­ngar. Pengarna går åt till att köpa tomter som planläggs för bostadsbyg­gandet, säger Kauste.

– Situatione­n är svår. Stadsstyre­lsen och fullmäktig­e måste hitta en lösning i frågan. Det maritima utgör en viktig del av Esbo och båtfolkets behov måste tillgodose­s, säger Markkula.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Olli Hämäläinen och Kari Vainio är oroade för båtförvari­ngens framtid i Finno hamn.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Olli Hämäläinen och Kari Vainio är oroade för båtförvari­ngens framtid i Finno hamn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland