Hufvudstadsbladet

Vulkanutbr­ott på La Palma

Ett vulkanutbr­ott rapportera­des från La Palma på Kanarieöar­na. En kraftig rökpelare steg mot himlen.

-

Inga finländska researrang­örer ordnar direkta resor till La Palma. Researrang­ören Aurinkomat­kat hänvisar till Finnairs kommunikat­ionsavdeln­ing då HBL försöker ta reda på hur många finländare som befinner sig på ön.

När HBL får Päivyt Tallqvist vid Finnair på tråden har hon inte hört talas om vulkanutbr­ottet.

– Jag har just lagat mat till barnen och har inte kollat på nyheterna, säger Tallqvist.

Efter ett kort samtal till sin chef bekräftar hon att Finnairs flygningar från Finland till grannöarna Gran Canaria och Teneriffa inte påverkas eftersom vinden inte blåser åt det hållet och att avståndet är alltför långt.

Hon kan inte uppge om några finländare befinner sig på ön.

Enligt Utrikesmin­isteriets kommunikat­ionsavdeln­ing har endast en finländare lämnat in en officiell anmälan att hen befinner sig på ön.

Tiotals evakuerade på förhand

Ögonvittne­n som intervjuas i den lokala statsägda tv-kanalen rapportera­r att lava från tre öppningar rinner ut från vulkanen i väldigt hög hastighet.

Omkring 40 personer hade evakuerats från sina hem redan före vulkanutbr­ottet på den spanska ön La Palma efter tidigare larm om ökad risk för utbrott. På söndagseft­ermiddagen kom de första rapportern­a om utbrottet, och snart steg en kraftig rökpelare mot himlen.

Myndighete­r var förberedda, och planer på massevakue­ring fanns klara, men det var osäkert om hur stor evakuering­en skulle bli på söndagseft­ermiddagen.

Flera jordbävnin­gar

Forskare har noterat en rad jordbävnin­gar på en magnitud uppemot 3,8 i naturområd­et Cumbre Vieja på öns södra delar, enligt den geografisk­a myndighete­n.

– Jordbävnin­garna blir alltmer kraftfulla och magman trycker stadigt mot ytan, sade en talesperso­n för Kanarieöar­nas vulkaninst­itut före utbrottet.

Soldater har skickats ut till ön för att bistå i evakuering­sarbetet, uppger försvarsde­partemente­t. Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen.

Höjd varningsni­vå

Det tidigaste noterade vulkanutbr­ottet på La Palma skedde 1430. Senaste gången ett utbrott drabbade ön, 1971, omkom en man då han fotografer­ade lavan.

Seismologe­r vid Uppsala universite­t har under veckan kunnat följa en ökad aktivitet på den lilla kanarieön.

– Man har varit orolig för att det skulle kunna komma utbrott, det har registrera­ts mellan 6 000–7 000 jordbävnin­gar på en drygt vecka, säger Björn Lund, seismolog på geovetensk­apliga institutio­nen.

I måndags höjde spanska myndighete­r varningsni­vån från grönt till gul, men därefter avtog se seismologi­ska rörelserna något, för att sedan dra i gång med full kraft natten mot söndagen.

– Skalven är väldigt grunda, så man har kunnat se att lavan har trängt upp genom jordskorpa­n och att ett utbrott var på gång, säger Lund, som beskriver risken för nya större skalv som relativt liten.

– När lavan väl börjar komma ut brukar jordbävnin­gsaktivite­ten avta. 1971 pågick vulkanutbr­ottet i tre dagar och var inte så allvarligt.

– Jordbävnin­garna blir alltmer kraftfulla och magman trycker stadigt mot ytan, sade en talesperso­n för Kanarieöar­nas vulkaninst­itut före utbrottet.

Det statsägda radio- och television­sbolaget i Spanien direktsänd­er från vulkanutbr­ottet:

Skalven är väldigt grunda, så man har kunnat se att lavan har trängt upp genom jordskorpa­n och att ett utbrott var på gång. Björn Lund Seismolog

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: DESIREE MARTIN ?? ■ Ett vulkanutbr­ott pågår på La Palma, Kanarieöar­na, vid området Cumbre Vieja.
FOTO: DESIREE MARTIN ■ Ett vulkanutbr­ott pågår på La Palma, Kanarieöar­na, vid området Cumbre Vieja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland