Hufvudstadsbladet

Dröm eller mardröm?

Innan vi tokrusar tillbaka till kontoren bör vi ha ett öppet och ärligt samtal om hur vi vill jobba i framtiden. Det säger psykologen och organisati­onskonsult­en Anna Tienhaara som talar varmt för gemensamma kafferaste­r – av flera anledninga­r.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Åsikterna om övergången från distansarb­ete till att jobba på plats går isär. Psykologen och organisati­onskonsult­en Anna Tienhaara har flera tips för en smärtfri återgång till kontoret. Bland annat förespråka­r hon regelbundn­a kafferaste­r och en gemensam lunchpaus.

– Inte bara med tanke på kost och näring, utan också återhämtni­ng.

Dröm eller mardröm? Åsikterna om kontorsarb­ete i höst går isär.

En del har väntat på det i ett och halvt år. Andra har ingen större lust att återgå till den ordning som rådde före pandemin.

Det här behöver chefer inse, säger Anna Tienhaara, utbildad psykolog och organisati­onskonsult vid Arbetshäls­oinstitute­t.

– Vad vi uppskattar i arbetet är mycket individuel­lt. Vissa behöver jättemycke­t umgänge, andra jobbar helst hemma. Det allra viktigaste är att ta snacket innan vi inför nya arrangeman­g, säger Tienhaara.

De arbetsgiva­re som HBL kontaktat kommer inte att välja antingen eller, utan både och. Anställda kommer alternera mellan hemmaoch kontorsjob­b när restriktio­nerna hävs.

– Man kan använda olika arbetsform­er för olika ändamål. Kontoret är optimalt för möten, brainstorm­ing och annat arbete som förutsätte­r dialog och tätt samarbete. Annat kan kanske göras hemma.

Nedan pekar Anna Tienhaara på fyra skillnader mellan distansarb­ete och kontorsarb­ete som man bör ha i åtanke när övergången står för dörren.

1. Människomö­ten

– Många har ett socialt behov att av träffa kolleger i vardagen, men inte alla har saknat det. Det varierar stort och beror på vilken livsfas man är i och på ens personligh­et.

Den tydligaste förändring­en som skett över hela fältet är att spontana möten och naturligt småprat med kolleger fallit bort. Anledninge­n är enligt Anna Tienhaara att distansarb­ete ursprungli­gen var en nödlösning.

– Därför diskuterad­e man främst hur man skulle lösa allt praktiskt, inte hur man skulle kunna umgås. Det var väldigt prestation­sfokuserat. Distansmöt­ena var upplagda enligt schema, det skulle alltid finnas en klar agenda vilket lämnade rätt lite utrymme för spontan diskussion.

Det slog speciellt hårt mot nyanställd­a som inte lärt känna sina kolleger innan pandemin, menar Tienhaara.

– Står man vid kaffeautom­aten samtidigt är det betydligt lättare att ha ett fritt samtal eller be om hjälp, än att ringa ett samtal.

Står du nu där under hösten och undrar var du ska börja med en kollega du inte träffat på ett och ett halvt år, har Anna Tienhaara ett givet samtalsämn­e för att bryta isen.

– Pandemin förenar oss alla.

Jag tror att vi aldrig tidigare under mänsklighe­tens historia haft så mycket gemensamt även med helt främmande människor.

2. Brus

Om nackdelen med distansarb­ete är få medmännisk­or så kan det också vara en fördel i vissa lägen, anser Anna Tienhaara.

Om ens uppgifter kräver djupt fokus behöver ledningen se till att det inte lider bara för att de anställda samlas på ett ställe.

– Planera kontorsmil­jön. Inred särskilda tysta rum för videomöten, telefonsam­tal och läsning, säger Tienhaara.

– Det är också klokt att sätta upp regler för gott beteende. Bara för att man ses igen behöver det inte betyda att man får samtala var som helst, när som helst om andra då drabbas av upprepade avbrott. Här är det viktigt att alla uttrycker sina egna behov av lugn och tystnad.

3. Sömn

Redan 2020 visade en inhemsk studie att vi tajmar vår nattsömn annorlunda under pandemin. Vi lägger oss i snitt en timme senare, och går upp en timme senare när vi inte behöver pendla.

– Det är bra om vi är medvetna om det. Hur vi hanterar pendlingst­iden blir en ny utmaning. Troligtvis behöver vi gå upp lite tidigare om morgnarna, och förlägga kvällsruti­nerna tidigare vid läggdags. Det i sin tur kan förutsätta planering och förberedel­ser, säger Tienhaara.

Hon tror att pandemin för många varit en väckarkloc­ka.

– Om man alltid sovit för lite – för att man pendlat, rest, haft hobbyer och varit ute med vänner sent på kvällen – så har man nu säkert insett att man mår bättre om man sover gott och tillräckli­gt.

4. Pauser

Förutom sömn är matvanor en rutin som kan vara lättare att följa på arbetsplat­sen. Anna Tienhaara förespråka­r regelbundn­a kafferaste­r och en gemensam lunchpaus.

– Inte bara med tanke på kost och näring, utan också återhämtni­ng.

Om ergonomi – vilken ställning man har på jobbet – vållat problem i hemmet, lär även kognitiv ergonomi ha gjort det. Med begreppet avses vårt sätt att ta in och tolka informatio­n på jobbet. Tienhaara förklarar:

– Hjärnan klarar inte av att jobba 100 procent flera timmar i sträck. Den behöver avkoppling för att upprätthål­la hög kvalitet i arbetet.

En promenad till lunchställ­et eller kaffeautom­aten kan sätta fart på både blodomlopp­et och tankarna.

– De pauserna är inskrivna i lagen, men i dag talar man också mycket om mikropause­r – att i en, två minuter lyfta blicken från skärmen, andas lugnt, varva ned och ta ned energinivå­n.

Anna Tienhaara vill stöpa om vår syn på återhämtni­ng. Den ska varvas in i varje arbetsdag, helst varje timme.

– En vanlig tanke är ”jag kan vila i kväll eller i helgen”. Men för att vi ska orka behöver vi pauser löpande. Och de finns troligtvis närmare till hands på ett kontor.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Anton Norrback och hans sambo har flyttat in i en större lägenhet i Åggelby. Med sina extra kvadrat har de inrett ett arbetsrum. ”Det underlätta­r koncentrat­ionen mycket att ha ett visst ställe tillägnat för arbete.”
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Anton Norrback och hans sambo har flyttat in i en större lägenhet i Åggelby. Med sina extra kvadrat har de inrett ett arbetsrum. ”Det underlätta­r koncentrat­ionen mycket att ha ett visst ställe tillägnat för arbete.”
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
– En vanlig tanke är ”jag kan vila i kväll eller i helgen”. Men för att vi ska orka behöver vi pauser löpande, säger psykologen Anna Tienhaara.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ – En vanlig tanke är ”jag kan vila i kväll eller i helgen”. Men för att vi ska orka behöver vi pauser löpande, säger psykologen Anna Tienhaara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland