Hufvudstadsbladet

Tvåspråkig­a Essi Unkuri är årets Miss Finland

Varför behöver vi skönhetstä­vlingar? Årets vinnare av Miss Finland, Essi Unkuri, säger att tävlingen handlar mer om personligh­et och representa­tion och mindre om utseende än tidigare.

- JONATAN SPARV

Vasabördig­a Essi Unkuri kröntes på lördagen till Miss Finland. Hon har nyss vaknat när HBL ringer upp henne på söndagsmor­gonen.

– Jag har inte riktigt fattat det ännu. När jag vaknade hade jag fått hundratals meddelande­n och gratulatio­ner. Det känns underbart, säger Unkuri.

Vad betyder titeln för dig?

– Massor. Det är något jag jobbat för väldigt länge. Det känns verkligen bra att mitt hårda arbete har gett resultat och att det uppskattas.

Varför behöver vi skönhetstä­vlingar?

– Nu för tiden är Miss Finland inte enbart en skönhetstä­vling, utan det handlar mer om representa­tion. Domarna tittar på ens aktivitet på sociala medier, hur man beter sig på scenen, hur man pratar och så vidare. Ens personligh­et är väldigt viktig. Utseendet har i slutändan inte så stor betydelse för hur det går i tävlingen.

– Miss Finland är en traditione­ll tävling som funnits i 90 år. Den har gett mig bra erfarenhet för framtiden, säger Unkuri.

Hur ser du på din framtid?

– Vi får se. I dag har jag i alla fall fullt upp, även om jag inte riktigt vet vad som kommer hända, skrattar hon.

– I december kommer jag åka till Israel för att tävla i Miss Universum, vilket känns helt overkligt. Det finns mycket jag behöver göra innan dess.

Essi Unkuri deltog i Miss Finland 2017. Då blev hon vald till publikens favorit, och så även i år. Hon är tvåspråkig och tror att det var till hennes fördel i årets tävling.

– Jag vill tacka alla svensksprå­kiga som har röstat på mig. Det är en stor ära att få represente­ra de båda inhemska språken.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Essi Unkuri kunde inte hålla tillbaka tårarna då det stod klart att hon blir årets Miss Finland.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Essi Unkuri kunde inte hålla tillbaka tårarna då det stod klart att hon blir årets Miss Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland