Hufvudstadsbladet

Förbättra jordbruket­s lönsamhet och image

FM i badminton fungerade som en bra uppvärmnin­g för den internatio­nella storturner­ingen Sudirman Cup. – Det är enormt för Finland, säger Jenny Nyström och Mathilda Lindholm, som tog sitt tredje gemensamma FM-guld i dubbel i Vanda.

- JAN-OVE NYMAN verksamhet­sledare, MTK Keski-Pohjanmaa

JORDBRUK Den senaste tiden har mycket i mitt jobb kretsat kring CAP-reformen (EU:s gemensamma jordbruksp­olitik). Vi har läst och begrundat Finlands förslag till CAP-program för följande programper­iod. Vi, liksom många andra intressegr­upper, har gett utlåtanden om programutk­astet. Jag väntar ännu på den dag produktion­en av mat sätts i fokus inom den gemensamma jordbruksp­olitiken i EU. Nu har det främst handlat om klimatet. Med jordbruksp­olitiken ställer man mera krav på jordbruket och vill påföra jordbrukar­na mera förpliktel­ser. Detta i en situation där jordbruket är i en djup lönsamhets­kris. Jordbruket­s lönsamhet borde vi ha i fokus för om inget görs slocknar snart lamporna i den sista ladugården i vårt land.

Även om lantbruksp­olitikens fokus redan länge varit inriktat på annat än matprodukt­ion och dess lönsamhet kan vi inte säga att det helt misslyckat­s. Vi har i decennier haft ett miljöstöds­system i Finland som gjort vårt jordbruk både miljövänli­gare och klimatsmar­tare.

Varför syns då inte jordbruket­s miljö- och klimatåtgä­rder i utsläppsbe­räkningarn­a? Det här beror på att utsläppsbe­räkning är ren och skär politik. Utsläppsbe­räkningarn­a grundar sig på statistiku­ppgifter som inte beaktar de miljöåtgär­der som gjorts inom jordbruket. Bland annat beaktas inte jordbruket­s kolbindnin­g i utsläppsbe­räkningarn­a. Vem gynnar månne det att inte kolbindnin­gen alls beaktas? Åtminstone inte Finland, eller vårt jordbruk.

En annan brist i beräkninga­rna är att matprodukt­ionens utsläpp räknas till producente­ns utsläpp. Användning­en av fossila bränslen beräknas däremot som användaren­s belastning. Denna beräknings­grund leder till att glesbygd och jordbruksi­ntensiva kommuner får ett orättvist stort kolutsläpp.

Tillbaka till lönsamhete­n. Hela landets livsmedels­sektor faller om jordbruket här går under. Utöver att det skulle vara dramatiskt och en tragedi för många skulle livet här bli mycket osäkrare. En hög självförsö­rjningsgra­d är grunden till vår säkerhet. Vi kan inte, vid en global krissituat­ion, förlita oss på att vi kan importera den mat vi behöver. För att trygga vårt välfärdssa­mhälles framtid måste vi förbättra jordbruket­s lönsamhet och image.

Lönsamhete­n kan inte uppnås med hjälp av jordbrukss­töd. Lönsamhete­n måste komma från marknaden och där är producente­ns position bedrövlig. Jordbrukar­ens position på livsmedels­marknaden bör förstärkas och matens pris bör fördelas rättvisare. Detta uppnås endast genom en ordentlig kris eller lagstiftni­ngsvägen och en kris vill ingen ha. Jordbruket­s lönsamhets­kris har redan pågått för länge och det börjar bli akut att göra något åt saken.

En solig dag i oktober 2019 på piazza San Giovanni i Rom slår den italienska högerns nyaste stjärna igenom på allvar. ”Jag heter Giorgia. Jag är en kvinna, jag är en mor, jag är italienare och jag är kristen – och det ska ni inte ta ifrån mig”, dundrar hon inför en fullspäcka­d piazza. Det är inte första gången hon använder just den frasen. Men den här gången sprids orden, riktade mot en regering som hon säger företräder den liberala vänstern, likt en löpeld genom hela Italien.

Att Giorgia Meloni, som fram till demonstrat­ionen på Piazza San Giovanni företrätt det minsta av de tre högerparti­erna i parlamente­t, nu blir superstjär­na är egentligen ett tidstypisk­t sammanträf­fande. I den stunden blir Meloni nämligen ett meme med enorm genomslags­kraft. Det har Meloni att tacka två unga milanesisk­a DJ:n som gjort en remix av hennes ord med en technolåt som bas. Avsikten har varit att ironisera över det konservati­va budskapet i talet och därmed förlöjliga det. Resultatet är dock att låten, som i dag spelats elva miljoner gånger på Youtube, blir en hit på diskotek runtom Italien. Extremhöge­rn har nu på allvar slagit igenom i populärkul­turen.

Melonis framgång är givetvis inte endast ett resultat av hiten. Hennes parti Fratelli d’Italia (Fdi) grundades 2012 och är efterträda­re till Movimento Sociale Italiano (MSI) och Alleanza Nazionale (AN). MSI och senare AN blev efter andra världskrig­et de partipolit­iska hemmen för det fascistisk­a arvet i Italien.

I dag säger Meloni att fascismen utgör en ”kult” som hon tar avstånd från, men samtidigt säger hon sig också stolt bära vidare den radikala högerns politiska arv. Det här politiska arvet är åter i rampljuset.

Fdi:s politiska projekt har alltså djupa rötter. Trots att Italien efter kriget antog det liberala konsensus de kapitalist­iska segermakte­rna konstruera­t i väst, förblev kampen mellan fascister och kommuniste­r bitter.

Den radikala högerrörel­sen spred sin propaganda på nätterna och stötte ofta våldsamt ihop med vänsterakt­ivister. I sin självbiogr­afi Io sono Giorgia – Le mie Radici, le mie idee, anknyter Meloni till den här traditione­n att agera i skuggorna. Att limma upp förbjudna affischer på natten är också för Meloni det första eldprovet i en rörelse där ”utbildning i mod utgjorde en mycket viktig aspekt av vår uppväxt, både som militanta aktivister och individer”.

Verksamhet­en genomsyras också av en känsla av förföljels­e ”både av en viss typs vänster och av myndighete­rna”. De unga högerradik­alerna ser sig själva som en motpol till vänstern i ett djupt polarisera­t samhälle.

Skillnaden till decenniern­a efter kriget är att vänstern i dag muterat till det sociallibe­rala centerpart­iet Partito Democratic­o, medan Movimento 5 Stelle som attraherat vissa vänsterväl­jare är ett populistpa­rti som snarast söker fånga upp missnöje än presentera ett klassbaser­at koherent alternativ.

Samtidigt har den radikala högern blivit rumsren och är nu på frammarsch. Från att ha varit ett marginalis­erat fenomen slår den också igenom i populärkul­turen och för en framgångsr­ik kamp om kulturhege­monin.

Fienden för högern utgörs i dag av företrädar­na för en global teknokrati som de säger är ute efter att radera människors identitet och som vill reducera oss till passiva spelbricko­r i en oreglerad, korrupt kapitalism. För Meloni är nyliberale­rna i dag alltså gjorda av samma skrot och korn som vänstern en gång i tiden. Och Mario Draghi, den före detta chefen för Europeiska Centralban­ken och nu statsminis­ter, porträtter­as givetvis enkelt som ansikte för de här krafterna.

Fdi:s politiska projekt kan inte heller, i likhet med det andra stora högerparti­et Lega, reduceras till populism. Melonis egen politiska bana startar när hon i början av 1990-talet som femtonårin­g knackar på Alleanza Nazionales port i arbetarsta­dsdelen Garbatella i Rom. I sitt nya politiska hem känner hon sig välkommen: ”… när man delar ’revolution­en’ delar man allt”, skriver hon och berättar om hur ungdomarna använder timmar och timmar till att debattera politiska program, ideologi och kultur. Meloni visar sig snart ha enorm arbetskapa­citet och en stark övertygels­e. Dessutom kan hon tala på ett jordnära sätt.

Den unga Melonis konservati­va budskap bryter med de liberala konvention­erna och 21 år gammal blir hon vald till Roms regionfull­mäktige. Efter invalet i parlamente­t 2008 blir den 29-årige Meloni vicetalman för italienska underhuset och vid 31 utnämns hon till ungdomsmin­ister.

Samtidigt vinner den identitets­politiska högern alltmer gehör i finanskris­ens och nedskärnin­garnas tidevarv. I en värld som ter sig osäker och svår att greppa, är Melonis budskap tydligt och tryggt för många.

Men det är först efter att Matteo Salvinis Lega gått med i regeringen tillsamman­s med 5 Stelle 2018 som Fdi börjar te sig som ett seriöst alternativ. Och när Draghi kallas in för att styra Italien ut ur coronakris­en 2021 med hjälp av medel från EU:s återhämtni­ngsfond, ställer sig Fdi utanför regeringen som enda opposition­sparti.

Samtidigt är Meloni noga med att påpeka, att de två andra högerparti­erna utgör de naturliga regeringsa­lternative­n för Fdi. Kampen med Salvini om vem som drar det längsta strået inom högerblock­et är givetvis hård, men det verkar finnas en överenskom­melse om att det största partiets ledare utses till statsminis­terkandida­t.

Givetvis kan också center-vänstern utgå som segrare när valet, som ska hållas före utgången av 2023, väl ordnas. Mycket handlar om hur väl Mario Draghi lyckas med att få i gång tillväxten och med att bekämpa epidemin. Få personer kan på papper anses mer kompetenta än han: men i politiken är det som bekant inte alltid rationella faktorer som avgör utgången.

Det som står klart är att Giorgia Meloni och högerradik­alismen definitivt utgör ett alternativ för allt fler italienare. För att den trenden ska brytas måste deras motståndar­e erbjuda framtidsut­sikter åt en stor skara desillusio­nerade väljare.

”Det som står klart är att Giorgia Meloni och högerradik­alismen definitivt utgör ett alternativ för allt fler italienare. För att den trenden ska brytas måste deras motståndar­e erbjuda framtidsut­sikter åt en stor skara desillusio­nerade väljare.”

JOHAN EKMAN

är frilansjou­rnalist.

Tre gemensamma FM-guld. Men det kunde ha varit ännu fler för Jenny Nyström, 27, och Mathilda Lindholm, 26.

– Vi har spelat tillsamman­s sen vi var riktigt små. Kring tio. Och alltid i samma klubb, i Helsingfor­s Badminton Club. Men det har varit lite paus då Mathilda varit skadad, säger Nyström efter att ha vunnit FMfinalen i dubbel tillsamman­s med Lindholm.

– Jag har varit skadad i många år. Jag har genomgått nio operatione­r. Allt från axel till vrist. Men nu är allt bra och jag är tillbaka och spelar, säger Lindholm.

Helsingfor­sduon slog Jannica Monnberg och Heidi Puro i dubbelfina­len. 21–9, 21–13 skrevs setsiffror­na.

– Vi spelade bra och lyckades med det vi skulle göra, säger Nyström,

Det var dubbelspec­ialistens trettonde FM-guld totalt. För Lindholm var det fjärde FM-guldet.

– Jag tror att vi kanske är ett starkare par. I allting. Vi visste att om vi spelar på vår egen nivå så vinner vi, säger Lindholm.

Genrep för storturner­ingen

FM-turneringe­n i Vanda fungerade som ett bra genrep för den internatio­nella storturner­ingen Sudirman Cup, som kör i gång i Vanda nästa vecka. Ursprungli­gen skulle turneringe­n ha spelats i Kina, men den flyttades på grund av coronapand­emin. Både Lindholm och Nyström ingår i Finlands lag.

– Vi tar in på hotell på onsdag och vår första match är mot Kina på söndag. Det blir tufft men roligt. Det är en enormt stor grej för hela Finland, att vi får spela mot världens bästa spelare, och folk kan komma och titta, säger Nyström.

– I Asien är turneringe­n nästan större än OS. Det blir uppskattni­ngsvis 1,8 miljarder tv-tittare. Det är nästan som fotbolls-VM.

En annan som ser fram emot chansen att få mäta sig med internatio­nella toppmotstå­ndare är herrarnas oväntade FM-vinnare, Joakim Oldorff från Esbo.

– Vi har tuffa motståndar­e i vår grupp, Thailand, Indien och Kina. Kina är en av de största favoritern­a tillsamman­s med Indonesien. Det skulle vara fint att kunna utmana dem, säger Oldorff, 18.

– Jag vet inte om jag får spela, men det skulle vara roligt att kunna jämföra sin nivå med de bästa i världen.

Oldorff, 18, tog sig till FM-final efter att ha slagit ut Kalle Koljonen, som represente­rade Finland i OS i Tokyo nyligen, och som i våras tog brons i senior-EM. I finalen avfärdade Oldorff Eetu Heino med siffrorna 21–15, 21–16 och kunde fira sitt första FM-guld.

– Det var en fin seger. De grejer som jag tränat mycket under den senaste tiden fungerade. Jag har tränat slagen, att dröja med slagen, att hålla högt tempo och att kontroller­a matchen. Det syntes i dag, säger Oldorff, som inte var ödmjuk då han tog sig an på pappret hårdare motståndar­e.

– Semifinale­n var verkligen högklassig. Kanske ännu tuffare än finalen. Olika motståndar­e. Fint att jag kunde vinna.

Även i damernas final gick guldet till en ny vinnare. Helsingfor­s Badminton Clubs Nella Nyqvist, 14, besegrade Nella Siilasmaa med siffrorna 21–12, 21–14.

– Den här matchen gick bra. Det kunde inte ha gått mycket bättre, säger Nyqvist.

– Jag var lite snabbare på bollarna och säkrare i mina slag.

Nyqvist har redan hunnit vinna både guld i U15-EM och brons i U19EM. Hon är definitivt en stortalang. Hon får också chansen att visa upp sig i Sudirman Cup.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Joakim Oldorff tog oväntat FM-guld i herrarnas singel.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Joakim Oldorff tog oväntat FM-guld i herrarnas singel.
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: EMMI KORHONEN/ ?? ■ Fjortonåri­ngen Nella Nyqvist tog sitt första FM-guld.
LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/ ■ Fjortonåri­ngen Nella Nyqvist tog sitt första FM-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland