Hufvudstadsbladet

Kyrkan blev en plats för politiken – vem hade Jesus röstat på?

Sveriges största förening med nästan sex miljoner medlemmar och 20 000 anställda – svenska kyrkan – har blivit generalrep­etition för nästa års riksdagsva­l.

-

För drygt 20 år sedan skiljdes den svenska folkkyrkan och staten från varandra efter att ha hört ihop sedan 1536. Vid millennies­kiftet skedde skilsmässa­n och då ersattes kyrkolagen av en kyrkoföror­dning. Det betyder i praktiken att inga kyrkliga organ längre är statliga eller kommunala myndighete­r.

Det låter som en tämligen rätlinjig separation. Men inte för de politiska partierna. I går – 19 september – arrangerad­es kyrkovalet och det känns som ett preludium till riksdagsva­let om ett knappt år.

När man granskar vem man kunde rösta på skiljer det sig inte nämnvärt från de som så småningom kommer att vara uppställda i riksdagsva­let. Utom att det inte kallas partier utan nominering­sgrupper.

Men att Arbetarepa­rtiet Socialdemo­kraterna har nominerat en före detta LO-ordförande från Årsta eller ett opposition­sråd från Lidingö, eller att ytterhöger­n Alternativ för Sverige har ställt upp sin partiledar­e, eller en av Sverigedem­okraternas riksdagsle­damöter är uppställd i Stockholms stift är en fingervisn­ing om att kyrkovalet tas på allvar av partierna även om kyrkan och staten inte längre är ett.

Det finns ju givetvis andra nominering­sgrupper än partierna bland annat POSK som är partipolit­iskt obundna i den svenska kyrkan, eller Öppen kyrka och också Frimodig kyrka.

Att partierna tar kyrkovalet på fullaste allvar visar också de ställnings­taganden som tunga namn har gjort i debattarti­klar. Sossarna Margot Wallström och Stefan Löfven, Peter Hultqvist med flera varnar för Sverigedem­okraternas och Alternativ för Sveriges mobiliseri­ng med målsättnin­gen att göra kyrkan till en plattform för

”sitt nationalis­tiskt färgade kulturkrig”. Enligt Socialdemo­kraterna finns det en agenda där SD vill vrida klockan tillbaka, ”som föredrar kyrkan vid förra sekelskift­et framför dagens kyrka”.

Främst är det tre frågor: avveckla kyrkans klimatarbe­te, bromsa jämställdh­eten – för många kvinnor söker sig till prästutbil­dningarna – och dra ner på arbetet med integratio­nen och dialogen med andra religiösa samfund.

Sverigedem­okraternas ledare Jimmy Åkesson skriver i sin replik att kyrkan inte är platsen för partipolit­iskt käbbel men hävdar samtidigt att om man röstar på sossarna så finns det risk för att kyrkorna blir moskéer, att det blir mer flyktingak­tivism i kyrkan och mindre av svensk kultur. Han skriver också att kyrkan ”fokuserar mindre på att förvalta traditione­r och har i stället blivit ett tillhåll för den politiska vänstern”.

Vem är den som definierar när politisk liturgi förvandlas till politiskt käbbel?

Frågan om hur politisk kyrkan egentligen ska vara diskuteras också.

De partipolit­iskt obundna i POSK har varit kritiska till att riksdagspo­litiken flyttar in i kyrkan. Det blir en sammanblan­dning mellan politik och teologi i kyrkliga frågor. Det är en kvarleva från den tid när stat och kyrka var ett, anser de. POSK och två andra obundna grupper skrev en debattarti­kel i augusti där de hävdade att sekulära partier inte behövs för att behålla bredd och oliktänkan­de inom kyrkan. Mindre partipolit­ik och mera Jesus Kristus alltså.

Diametralt motsatt åsikt har Socialdemo­kraterna som var den grupp som fick flest röster av de partibundn­a nominering­sgrupperna: ”Kyrkan har genom hela sin historia ställts inför politiska diskussion­er”.

Jan Strid är pensionera­d universite­tslektor vid statsveten­skapliga institutio­nen på Göteborgs universite­t och har följt kyrkovalen i Sverige i 20 års tid. I en intervju i SVT för en tid sedan konstatera­de Strid att han ser en tydlig trend att riksdagens debatter flyttar in i kyrkan.

Han konstatera­de att det kan vara en ökande andel som vill ha mera Jesus Kristus i kyrkan på bekostnad av partiernas tal om hållbarhet och klimat.

Det får en lekman, som skrev ut sig ur den finska statskyrka­n när kvinnliga präster inte godkändes på 1980-talet, att fråga sig om det verkligen är så smart för kyrkan att fjärma sig från de ”världsliga problem” som klimatförä­ndringen för med sig. Eller många andra samhälleli­ga frågor där kyrkan har engagerat sig. Bland annat kvinnopräs­tfrågan.

Vem skulle Jesus ha röstat på?

”Vem är den som definierar när politisk liturgi förvandlas till politiskt käbbel?”

RICHARD NORDGREN

HBL:s Nordenkorr­espondent

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland