Hufvudstadsbladet

Honka närmare segern – en poäng ingen tröst

Det hör till ovanlighet­erna att HJK går mållöst i ligan. Men mot Honka stämde inte spelet för mästarna som såg aningen sega ut. Honka var piggt och närmare segern.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Honka spelade smart, låg som väntat rätt lågt i banan och försökte anfalla med fart då man vann boll. HJK fastnade i den täta Honkamuren och kammade noll för tredje gången denna säsong i ligan.

– Vi ska vara lite modigare och snabbare framåt. Själv försökte jag utmana då jag kom in, säger Santeri Hostikka som inte var överraskad över Honkas taktik.

– Det är ingen nyhet att motståndar­na lägger sig rätt lågt mot oss. Vi är vana vid det men nu lyckades vi inte komma till de lägen vi brukar.

Drygt 1000 åskådare på byggställn­ingarna i Hagalund fick se Honka skapa de farligare chanserna även om nätrasslet aldrig var riktigt nära.

0–0 speglade händelsern­a rätt väl även om Honka kändes lite bättre.

Ny målvakt på ingång?

HJK lär bege sig ut på marknaden i jakt på en ny målvakt om transferre­glerna medger en dylik aktion. Jakob Tånnander missar resten av säsongen och bakom Hugo Keto finns endast egna juniorer att ta till. Med tanke på matcherna i Conference League är det ett riskfyllt scenario.

– Vi kollar upp om det går att köpa in en målvakt utanför transferfö­nstret, säger HJK-tränaren Toni Koskela.

Filip Valencic är inne i en tung period för tillfället. Slovenen var svag senast mot LASK i Conference League och spelet stämde inte heller mot Honka.

I ligan har han senast hittat rätt sjunde augusti. Efter det har det blivit 325 minuter utan mål för slovenen.

Valencic var inte den enda som inte kom upp i maximal nivå mot Honka. HJK såg överlag lite slitet och segt ut, den tuffa matchen mot LASK satt i benen på de sex spelare som inledde både i torsdags och mot Honka.

Landslagsk­aptenen Tim Sparv kom in med halvtimmen kvar och var en energikick för gästerna. Ett fint skottläge fick det mångåriga utlandspro­ffset men vänsterrök­aren smet en bra bit utanför mål.

I Honka saknades skadade duon Duarte Tammilehto och Demba Savage. Inte heller Luis Henrique fanns med då det i brassens avtal finns en klausul som förbjuder honom att spela mot HJK dit han tidigare under säsongen var utlånad från danska Vejle.

Henrique hade behövts på topp då Honka kom till några halvlägen men inte lyckades få in bollen.

– På förhand hade väl en poäng känts rätt bra men efter den här matchbilde­n kändes det som att vi borde ha tagit alla tre poäng, säger Honkas Dani Hatakka.

Honkas oerhört svaga inledning på säsongen med sju förluster i de åtta inledande matcherna riskerar att stå Esbolaget väldigt dyrt. Den övre slutserien kan förbli en dröm för Honka.

Honka har KuPS hemma och Ilves borta kvar att möta innan serien delas i två slutserier. Krävs sannolikt sex poäng och lite hjälp av andra lag för att Honka ska få chansen att spela om bronspenga­rna. Guldracet står mellan HJK och KuPS med Klubi som tämligen klar favorit.

På onsdag är det dags för årets andra Helsingfor­sderby.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? ■ Honkas defensiv var solid mot ligaledand­e HJK.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ■ Honkas defensiv var solid mot ligaledand­e HJK.
 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? ■ HJK:s Luis Carlos Murillo och Honkas Darren smith kämpar om bollen.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ■ HJK:s Luis Carlos Murillo och Honkas Darren smith kämpar om bollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland