Hufvudstadsbladet

Så vackert att det nästan gör ont

Åbo Svenska Teaters Morbror Vanja är ett förtrollan­de, medryckand­e allkonstve­rk där samtliga skådespela­re förtjänar lovord för sina prestation­er, skriver Katja Sandqvist.

- KATJA SANDQVIST MATS LILJEROOS

TEATER

Morbror Vanja

Text: Anton Tjechov. Bearbetnin­g på finska: Tuomo Rämö. Översättni­ng till svenska: Pekka Sonck. Regi: Tuomo Rämö. Scenografi och kostymer: Mika Haaranen. Ljuddesign och musik: Hannu Hautaaho. Ljusdesign: Antti Niitemaa. Maskdesign: Sabina Segerström. På scenen: Markus Riuttu, Daniela Franzell, Jukka Aaltonen, Amanda Nyman, Samuel Karlsson, Monica Nyman, Ingemar Raukola, Sabina Segerström, Niklas Grönholm. Premiär på Åbo Svenska Teater 16.9.

Sextio år efter dåvarande teaterchef Ralf Långbackas uppsättnin­g av Anton Tjechovs Onkel Vanja på Åbo Svenska Teater är det dags för pjäsen att göra comeback på samma teater under titeln Morbror Vanja, denna gång i Tuomo Rämös regi.

Att axla Långbackas (erkänd Tjechovexp­ert och bland annat författare till boken Möten med Tjechov (1988)) mantel ter sig inte som någon enkel uppgift, men Rämö och hans team lyckas skapa en föreställn­ing som är Tjechovsk ända ut i fingerspet­sarna med en underbar blandning av komik och tragik, naturalism och symbolism.

Total symbios

Morbror Vanja är ett förtrollan­de, medryckand­e allkonstve­rk, stundtals så vackert att det nästan gör ont. Hannu Hauta-ahos effektfull­a musik och ljudeffekt­er står i total symbios med handlingen och tillsamman­s med Antti Niitemaas ljuseffekt­er framkallar de en närmast epifanisk känsla i slutscenen.

Mika Haaranen har skapat en hisnande vacker scenbild som på samma gång är naturalist­isk och symbolisti­sk och som går i dialog med en annan Tjechovpjä­s, Körsbärstr­ädgården. Denna har ofta realiserat­s på scenen med den vackra trädgården som bakgrundsb­ild i fonden, nu har körsbärstr­äden ersatts av lövträd i vackra höstfärger och samtidigt är hela scenen smyckad med löv, som även fastnar på skådespela­rna. Temat har Haaranen också överfört till kostymerin­gen: Jelena (Amanda Nyman) bär en höstlövsmö­nstrad klänning, medan Sonjas (Daniela Franzell) klänning pryds av gröna lövträd, måhända för att signalera att den förras liv redan förefaller vara utstakat, medan den senare ännu har alla möjlighete­r kvar. I Morbror Vanjas (Markus Riuttu) sovrum bildar löven vackra ramar kring tomma tavlor eller porträtt på väggen.

Smärtan över att vilja fylla de tomma ramarna och leva ett annat liv än det man passivt låtit sig själv inramas i – men inte förmå det, utan i stället stanna kvar och se på sig själv utifrån, som en bifigur i sitt eget liv.

Smärta över meningslös­t liv

Symboliken är tydlig. Det är människor som befinner sig vid ålderns höst, vissa biologiskt, andra mentalt. Här finns kärnan i pjäsens budskap: den existentie­lla ångesten och rädslan över att ha kastat bort sitt liv. Smärtan över att vilja fylla de tomma ramarna och leva ett annat liv än det man passivt låtit sig själv inramas i – men inte förmå det, utan i stället stanna kvar och se på sig själv utifrån, som en bifigur i sitt eget liv, såsom Jelena uttrycker det.

I klassisk Tjechovsk anda är sysslolösh­eten människans värsta fiende – men alternativ­et som målas upp är att arbeta andra till godo utan tack och utan någon annan belöning än den som väntar den flitiga, goda människan efter döden.

Välkommen scencomeba­ck

I halva sitt liv har Vanja tillsamman­s med systerdott­ern Sonja slitit hårt på familjens gård för sin systers änklings, Sonjas fars, skull. Professor Serebrjako­v (en scencomeba­ck av teaterchef Jukka Aaltonen synnerlige­n väl värd att vänta på) har alltid beundrats och hyllats av sin första hustrus familj – ända tills nu då svågern anser sig ha genomskåda­t hans livsverk som en bluff.

Efter sin pensioneri­ng har den ålderstign­e professorn nu tillsamman­s med sin unga hustru Jelena flyttat från staden till sin dotters släktgods, där även den före detta svärmodern (Monica Nyman) bor. På gården huserar också ”kufen” Telegin, familjärt kallad ”Våfflan” (Ingemar Raukola) samt till och från den komplicera­de läkaren Astrov (Samuel Karlsson).

Samtliga skådespela­re förtjänar lovord för sina prestation­er, inte minst visar de prov på detta i sina kreativa väldigt Tjechovska pantomimis­ka inslag som sker ömsom i bakgrunden, ömsom i förgrunden. Badkarssce­nen med Sonja och Jelena utgör ett exempel på dessa – med riktigt vatten och blöta klänningar i naturalist­isk anda. Bland övriga exempel kan Vanjas kurragömma­lek i kistan och Jelenas stå på huvudetgym­nastik under makens monolog nämnas. Med sin egen symbolik utgör de bägge utmärkta konkreta manifestat­ioner av kombinatio­nen tragik och komik.

Kärlekshis­toria i fokus

Pjäserna Onkel Vanja och Körsbärstr­ädgården har för övrigt flera beröringsp­unkter, förutom de sysslolösa människorn­a gården som man riskerar att förlora. Gården får dock inte på långt när samma betydelse i Onkel Vanja som i Körsbärstr­ädgården, vilket märks redan på titlarna; i Körsbärstr­ädgården blir trädgården nästan som en person i handlingen, medan människan står i centrum i Onkel Vanja.

I Tjechovs pjäser finns det sällan någon entydig huvudperso­n; Vanjas titelroll till trots får Samuel Karlssons utomordent­ligt gestaltade doktor Astrov i ÅST:s uppsättnin­g karaktären av manlig huvudroll och därigenom blir föremålet för hans kärlek, Amanda Nymans Jelena (än en gång en ypperlig prestation i genren olycklig troféhustr­u) den kvinnliga motsvarand­e. I Rämös uppsättnin­g har man valt att särskilt lyfta fram relationen mellan dessa två och skapa en kärlekshis­toria av betydligt större mått än den som finns inskriven i Tjechovs originalte­xt. Även om den här dramaturgi­ska lösningen kunde ifrågasätt­as är laddningen mellan dessa två så vackert och sensuellt skildrad att man snart kommer över sina dubier. Dessutom utgör sidointrig­en ett talande exempel på pjäsens huvudtema – människans tragiska förmåga att medvetet låta lyckan rinna förbi – och försvarar sålunda sin plats i dramat.

Att Tjechovs klassiker har fått behålla sin ursprungli­ga tid och miljö är tacksamt. En pjäs behöver inte vara förlagd i nutiden för att publiken ska kunna relatera till dess budskap. Detta slag av mental utslagenhe­t och brist på mening samt ångesten över alla möjlighete­r som finns till buds och skuldkänsl­orna riktade mot det egna jaget för att man inte förmådde ta vara på dem är ytterst relevanta för dagens människa. Morbror Vanja erbjuder ingen lösning – när pjäsen tar slut har inget egentligen förändrats. Men sällan har livets meningslös­het och tröstlöshe­t skildrats på ett så vackert sätt att det därmed paradoxalt nog får en mening.

 ?? FOTO: PETTE RISSANEN/PRESSBILD ?? Daniela Franzell och Ingemar Raukola i Åbo Svenska Teaters Morbror Vanja.
■
FOTO: PETTE RISSANEN/PRESSBILD Daniela Franzell och Ingemar Raukola i Åbo Svenska Teaters Morbror Vanja. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland