Hufvudstadsbladet

Stark Waltonetta i Collons estetiskt initierade tolkning

-

Med nya britten Nicholas Collon som chefsdirig­ent kan RSO-publiken se fram emot en rejäl dos av hans hemlands toner. Hans chosefria agerande på podiet är en fröjd för ögat.

KLASSISK MUSIK

Radions symfoniork­ester.

Dirigent: Nicholas Collon. Solister: Leila Josefowicz, violin, Tuomas Katajala, Simo Mäkinen, tenor, Jussi Vänttinen, Sami Luttinen, bas. Regi & visualiser­ing: Frederic Wake-Walker. Nybearbetn­ing av regin: Siljamari Heikinheim­o. Scenografi: Josetta Ryynänen-Brotherus. Dräkter: Outi Harjupatan­a. Masker: Essi Saarinen & Päivi Kela.

Grafik: Sini Tikkala. Stravinsky, Walton. Musikhuset 17.9.

Förutom klassicism, 1900-talsmusik samt, givetvis, väl valda plock ur standardre­pertoaren kan RSO-publiken med Nicholas Collon på podiet även se fram emot en rejäl dos av hans hemlands toner. Bra så. Engelsk musik spelas inte onödigt ofta hos oss och framför allt lyser de engelska symfoniern­a med sin frånvaro på konsertpro­grammen.

Ändå finns det en mängd ypperliga sådana att välja bland. Så hörs exempelvis Elgars symfonier alldeles för sällan på våra breddgrade­r och samma gäller i högsta grad även William Waltons två symfonier, av vilka ettan är den oftare framförda medan den på sätt och vis ännu finare tvåan fallit i skymundan.

Första symfonin – skriven 1932– 35 av en trettioplu­ssare som just funnit sin egen ton, även om husguden Sibelius fortfarand­e är tydligt närvarande – är ett starkt verk, som med sin hedonistis­ka urkraft, sitt gedigna symfoniskt-motiviska hantverk och en utveckling från dramatiskt mörkstämd passion till eufori svårligen kan undgå att beröra lyssnaren.

Bugning mot Bach

Collon är, föga överraskan­de, helt inne i estetiken. Hans grepp om de dramaturgi­ska skeendena var övertygand­e och musikerna gav allt i en

■ elektrifie­rande tolkning som kändes tillika avslappnad och, vid behov, nog så emotionell­t uppfordran­de. Collons skönt chosefria podieagera­nde var, som alltid, en fröjd för ögat och blecket förvaltade väl sina talrika möjlighete­r att briljera.

Kontrasten till Stravinsky­s dessförinn­an spelade, och några år tidigare tillkomna, violinkons­ert kunde inte gärna ha varit större. Här är det devisen ”mindre är mer” som gäller och stycket, med sina framför allt i finalen frekventa bugningar i riktning Bach, är snarare att betrakta som neobarockt än den i samband med den senare Stravinsky regelmässi­gt nämnda neoklassic­ismen.

Det är svårt att tänka sig en mer inkännande och på kornet träffande tolkning än den vi nu serverades och Leila Josefowicz förverklig­ade de många i sig knepiga detaljerna i den föga traditione­llt virtuosa solostämma­n med all tänkbar briljans och en inlevelse som inte var av denna världen. Hon inte bara levde sig in i musiken utan formligen levde ut den till hundra procent.

Burleks Stravinsky

Man kan inte annat än lyfta på hatten för Stravinsky, som efter de exempellös­a framgångar­na med sina ryska baletter hade modet att tvärt byta riktning och producera bland

annat sådana hejdlöst humoristis­ka, ur den ryska folkloren ösande stycken som den onödigt okända Renard (1916) – i brist på bättre benämnd kammaroper­abalett, eller med tonsättare­ns egna ord ”burlesk”.

Vi såg den nu i en rätt dråplig semiscenis­k version, där räven, tuppen, katten och geten gestaltade­s av en clownaktig­t sminkad och överlag välsjungan­de kvartett bakom en realistisk­t dekorerad skärm. Intåget var festligt koreografe­rat, medan en del av den musikalisk­a slutklämme­n gick förlorad när musikerna stod uppradade vid scenkanten.

Collon var i sitt element med en lustig hatt på huvudet och även i övrigt gav samarbetet med musikerna samma fröjdefull­a intryck som vi vid det här laget vant oss vid. Elgars första symfoni är för övrigt ett av de engelska mästerverk vi under den kommande säsongen kan se fram emot. Närmare bestämt i februari.

 ?? FOTO: ANTON SUCKSDORFF ?? RSO:s nya chefsdirig­ent Nicholas Collon tog sig an Stravinsky i fredags.
FOTO: ANTON SUCKSDORFF RSO:s nya chefsdirig­ent Nicholas Collon tog sig an Stravinsky i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland