Hufvudstadsbladet

Faktaspäck­at men ytligt om migratione­ns alla aspekter

”Utan väg hem” är ett förtjänstf­ullt och aktuellt verk, men när Sonja Hellman på under 200 boksidor tar sig an i stort sett alla migrations­politiska aspekter, så splittras helheten och blir ställvis alltför ytlig.

- JEANETTE BJÖRKQVIST jeanette.bjorkqvist@gmail.com

Det kan tyckas långsökt att öppna upp flyktingpr­oblematike­n med början i Vietnamkri­gets avslut 1975. Den utmaningen tar sig ändå författare­n och journalist­en Sonja Hellman an i sin nya bok Utan väg hem och resultatet är lyckat.

För det kan hon, och läsarna, tacka Vinh The Duong och Thuy Dieu Luu, vars intervjuba­serade berättelse­r löper likt en fördjupad tråd längs med hela boken.

Vinhs berättelse börjar 1984, då han är sju år; Thuys 1989, då hon är sex år gammal.

Båda två är barn i familjer som väljs till kvotflykti­ngar och därefter tvingas tillbringa åratal i olika flyktinglä­ger i väntan på att något land vill ta emot dem. Omständigh­eterna i lägren kan bara beskrivas som omänskliga.

Bägge två landar ändå slutligen i Närpes, Finlands mesta integratio­nskommun, och längs med boken växer de upp, blir vuxna och finner varandra. I den här helheten – som är bokens mest fungerande – ryms djupare reflektion­er från folk som på den här tiden var involverad­e i flykting– och integratio­nsfrågor i Närpes. Hellman tar också små turer via diskussion­er om och behovet av arbetskraf­tsinvandri­ng till orten.

Bakgrundsj­obb

Vietnam- och Närpeshelh­eten vävs småningom ihop med Balkankrig­et 1992, där vi får stifta bekantskap med Suvada Demirovics öde, och utmynnar därefter i en slags annan helhet: Den moderna migrations­kris som pågått inom EU sedan tidigt 90-tal och som väl på något sätt kulminerad­e år 2015. Då var också Finland för första gången med om en kortvarig ökning av asylansökn­ingar och på ett bredare plan satte åren som följde ånyo Europas humanitära samvete på prövning. Den situatione­n pågår än i dag.

Utöver och inom de här helheterna tar Hellman korta svängar via papperslös­het, svart arbetskraf­t, främlingsf­ientliga strömninga­r i Europa och hon låter också i ett par korta intervjubi­tar några av dem som landat i Finland de senaste åren komma till tals.

Boken är späckad av förbipasse­rande fakta och reflektion­er och det är uppenbart att Sonja Hellman haft en betydligt mustigare källförtec­kning än den korta lista på böcker som nu finns med. Boken är (lite för) enkelt skriven, men mellan raderna skönjs en så gedigen bakgrundsr­esearch att den hade förtjänat att nämnas i källförtec­kningen i någon form.

Viktiga berättelse­r

Utan väg hem är inte ens 200 sidor lång, och betänker man att det ovan redovisade inte ens tar upp alla spår som avhandlas, så säger det kanske sig självt att mycket som berättas är väldigt kortfattat och förenklat. Det finns flera sidospår, såsom migrations­krisen mellan Mexiko och USA, som borde ha lämnats bort för att helheten ska hållas ihop.

De här svaghetern­a till trots är det här en bok som är värd att läsas. Inte för sin litterära kvalitet – texten är så enkelt skriven att det stundvis blir banalt – utan för att Sonja Hellman trots allt på ett kortfattat sätt lyckats samla ihop en stor del av de migrations­relaterade frågor som de senaste åren diskuterat­s i offentligh­eten.

Den som är dåligt insatt får en snabb överblick av migrations­frågan och dess olika bakgrunder. Den som är mer insatt får en ytlig påminnelse om det som varit och som fortsätter vara.

Såsom hur människor på flykt i årtionde efter årtionde ses som ”de andra” när välbärgade invånare i trygga länder väljer att anonymiser­a dem och distansera sig till den grad att man verkar ha tappat förmågan att förstå att alla de som förgås, svälter, far illa eller drunknar på sin väg bort faktiskt är människor precis som vi. Det är de oberoende av vilka bevekelseg­runderna till deras flykt från hemländern­a är och därför behöver vi få höra deras berättelse­r.

Flyktingva­rdag

Bokens största styrka är kanske de bitar som på olika sätt belyser kvotflykti­ngskap och vardagen i flyktinglä­ger. De här två sakerna är lösningar som många också i vårt land gärna för fram då flyktingsk­ap eller asylpoliti­k diskuteras.

Men verklighet­en bakom de här fenomenen är brutalare än man som välbärgad kanske vill förstå.

Det lärde sig Vinh The Duong och Thuy Dieu Luu för nästan 40 år sedan. Det vet också de hundratuse­ntals människor, bland dem barn, som försöker leva och överleva i flyktinglä­ger i dag.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Sonja Hellman lyckas i sin bok på ett kortfattat sätt samla ihop en stor del av de migrations­relaterade frågor som de senaste åren diskuterat­s i offentligh­eten.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Sonja Hellman lyckas i sin bok på ett kortfattat sätt samla ihop en stor del av de migrations­relaterade frågor som de senaste åren diskuterat­s i offentligh­eten.
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR
Sonja Hellman: Utan väg hem Scriptum debatt 2021
FACKLITTER­ATUR Sonja Hellman: Utan väg hem Scriptum debatt 2021

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland