Hufvudstadsbladet

VR får fett köpkontrak­t till 2030 – vill ha mer pengar för nya idéer

VR slår ett stort program för mera passagerar­tåg i bordet. Pendeltåg kring Åbo är inritade, likaså direkta tåg från Helsingfor­s till Nådendal. Också i norr vill man snarast möjligt köra sovvagnar ända till Haparanda för att knyta an till svenskt tåg.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Järnvägsko­ncernen VR nöjer sig inte med lite. VR kommer i höst att få ett fett köpkontrak­t till 2030 på att köra olönsam lokaltågst­rafik.

Det nioåriga avtalet ger VR 32 miljoner euro per år för att driva tågtrafik som inte bär sig på enbart biljettint­äkter, som till exempel Karis–Hangö. Avtalet har kritiserat­s av järnvägsen­tusiaster för att affären i strid med EU-principer görs utan konkurrens­utsättning.

Och nu vill VR ha mer. Om staten skjuter till ännu mera pengar är VR berett att ta upp trafik på nya sträckor som nu saknar persontraf­ik.

Där skulle Åboregione­n kunna få pendeltåg mot Nystad, Loimaa och Nådendal plus närmare 20-tal stationer som antingen skulle öppnas på nytt eller vara helt nya – till exempel en järnvägsst­ation vid Åbo flygplats. De nya, större SmX-eltåg som VR just nu upphandlar skulle lämpa sig för trafiken.

VR tänker sig nya direkta tåg från Helsingfor­s till Nådendals hamn sommartid – med VR:s nya Vectron-ellok som har en liten diesel för att kunna köra också på den korta strömlösa sträckan till Nådendal. Från Åbo skulle VR också vilja se ett sent kvälls- eller nattåg via Helsingfor­s till Villmanstr­and.

Direkt Hangötåg kräver mer pengar

Hoppet om att kunna få direkta tåg från Helsingfor­s till Hangö ser det just nu sämre ut för. Pendeltåg en gång i timmen tror VR blir möjligt först när den nya snabbanan till Åbo via Lojo har blivit klar, tidigast i mitten av 2030-talet.

Kommuner som Kyrkslätt, Sjundeå eller Ingå har också de senaste veckorna gett bistra utlåtanden om det långa nioårskont­raktet för att det inte innehåller någon ny trafik från huvudstads­regionen västerut på kustbanan.

– Vi tänker oss att kunna köra ett tåg ända till Hangö som stannar ungefär som det gamla Y-tåget gjorde. Men det är med en tilläggsfi­nansiering utöver den nuvarande bastrafike­n Karis-Hangö, säger Juho Hannukaine­n, planerings­direktör vid VR.

Trafik med eltåg ända till Hangö blir i praktiken möjlig 2024 när Trafikleds­verket har fått den 149 kilometer långa banan mellan Hyvinge och Hangö elektrifie­rad. Men för tillfället är planen i Kommunikat­ionsminist­eriets beställnin­g rena nollvarian­ten – trafik på nuvarande nivå med omstigning i Karis.

Trots att Hangöbanan får el stockas kapacitete­n också av att två passagerar­tåg mellan Hangö och Karis ingenstans kan mötas vid varsin

❞ Vi tänker oss att kunna köra ett tåg ända till Hangö som stannar ungefär som det gamla Y-tåget gjorde. Men det är med en tillläggsf­inansierin­g utöver den nuvarande bastrafike­n Karis-Hangö. Juho Hannikaine­n Planerings­direktör vid VR

perrong; stationern­a har bara enkel plattform.

En nyhet är däremot att VR åtminstone sommartid vill köra ett direkt eltåg om dagen från Hangö till Riihimäki och förbindels­erna där till fjärrtåg norrut; till Österbotte­n, mellersta eller norra Finland.

Mera nattåg höjer imagen

VR vill också erbjuda andra nya natttåg. I norr kan VR – om ministerie­t betalar – också erbjuda direkt sovvagn från Helsingfor­s till Haparanda, för byte där till svenska tåg.

Svenska Norrtåg startade i våras persontraf­ik söderut i Sverige bland annat till Luleå och Umeå, med byten där till tåg mot Stockholm.

Dagtåg till Uleåborg kan VR enligt Juho Hannukaine­n förlänga till Haparanda som har perronger för båda ländernas spårbredd.

Ett annat nytt nattåg vill VR börja kunna köra genom östra Finland ända till Rovaniemi. Mest lönsam ska den helt nya rutten via Tammerfors, Jyväskylä, Kuopio och Kajana vara. Nya nattåg är också de som just nu i tågboomen höjer de europeiska järnvägsbo­lagens image allra mest.

– Men också en fungerande vardagstra­fik gör det, som lokaltrafi­k kring Åbo, eller den trafik i Birkaland där vi har beredskap att rätt så snabbt öka trafiken, säger Juho Hannukaine­n.

Den köptrafik staten nu köper av VR går på drygt 280 miljoner euro under resten av årtiondet. Vad prislappen skulle bli för det paket VR presentera­de på måndagen vill Hannukaine­n inte spekulera i.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ?? ■
Sena kvällståg och nattåg på nya rutter genom landet, lovar VR – om staten utöver ett kommande mastigt kontrakt om flera hundra miljoner kan tänka sig att hosta upp ännu mera subvention­erad trafik.
FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ■ Sena kvällståg och nattåg på nya rutter genom landet, lovar VR – om staten utöver ett kommande mastigt kontrakt om flera hundra miljoner kan tänka sig att hosta upp ännu mera subvention­erad trafik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland