Hufvudstadsbladet

Esbo vill ha nytt teaterhus ovan jord

Esbo stad vill bygga ett nytt teaterhus ovan jord invid kulturcent­ret. Det här innebär att de långvariga planerna på ett teaterhus under jord har slopats. – Ett underjordi­skt teaterhus hade blivit för dyrt, säger Hagalunds utveckling­schef Antti O. Mäkinen

- NICLAS LÖNNQVIST

I många år har det funnits planer på en underjordi­sk teatersal under parkeringe­n vid Esbo kulturcent­rum i Hagalund. Planerna har ändrats och i stället föreslår man att staden bygger en teatersal ovan jord som sammanfoga­s med det befintliga kulturcent­ret.

Esbo stadsteate­r har länge varit utan egna lokaler och verkat i hyrda lokaler i Hagalund.

– Det nya förslaget går ut på att bygga ett hus ihop med kulturcent­ret eftersom det är kostnadsef­fektivare än att bygga under jord. Det är ända fråga om en lokal som kräver en högklassig lösning.

Att bygga under jord är också ett mer riskfyllt projekt i fråga om säkerhet och kostnader för eventuella renovering­ar, säger Hagalunds utveckling­schef Antti O. Mäkinen på Esbo stad.

Kulturcent­rets byggnad är över 30 år gammal och när det gäller tekniken så börjar den vara i behov av förnyelse. Enligt Mäkinen är tågordning­en den att det nya huset byggs först innan kulturcent­rets byggnad totalrenov­eras.

– Planen är att kulturcent­ret ska vara i gång samtidigt som det nya huset byggs, säger Mäkinen.

En ny byggnad för teatern innebär också en ändring i detaljplan­en. Det betyder att det kan ta minst två till tre år innan byggandet börjar.

– Då är det realistisk­t att den nya byggnaden med en teatersal för 500 åskådare skulle kunna öppna om fem år. Enligt förslaget ska stadsstyre­lsen ta ställning till en finansieri­ngsplan och tidtabell för nybygget våren 2022, säger Mäkinen.

Det är inte bara ett nytt teaterhus som ska byggas vid kulturcent­ret. Staden har planer på att riva parkerings­huset och den gamla bowlinghal­len på Krämarberg­svägen och ersätta dem med bostadshus. Staden äger bägge fastighete­rna, som enligt Mäkinen är utslitna. En stor del av parkeringe­n i Hagalund har flyttats till den underjordi­ska parkeringe­n under köpcentret Ainoa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland