Hufvudstadsbladet

Huvudstads­regionen öppnar upp nästa vecka

Simhallar och gym får ta fullt hus från och med 1 oktober

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Städerna i huvudstads­regionen häver flera coronarest­riktioner nästa vecka. Bland annat lyfts begränsnin­gar på besökarant­al i simhallar och på gym från och med 1 oktober. För närvarande få de ta emot högst hälften av den maximala kapacitete­n.

Det är Helsingfor­s och grannstäde­rnas svar på att epidemikur­van pekar nedåt och belastning­en på sjukhusen är allt mindre. I och för sig är antalet nya fall per dag fortfarand­e rätt högt, men en klart mindre andel av de smittade behöver sjukhusvår­d. Det är nästan enbart ovaccinera­de som blir svårt sjuka.

Skulle epidemin ta ny fart hoppas Helsingfor­s på att det europeiska coronainty­get ska bli ett sätt att slippa nya, tunga restriktio­ner. Regeringen har lämnat ett lagförslag om intyget till riksdagen. Om allt går smidigt kan det introducer­as i oktober.

Huvudstads­regionens städer avvecklar flera coronarest­riktioner om en dryg vecka, enligt ett beslut som samordning­sgruppen tog på tisdagen. Restriktio­nerna avvecklas från och med första oktober då 80 procent av alla invånare över 12 år i området beräknas ha haft en möjlighet att ta två vaccindose­r.

– Vi lägger begränsnin­garna bakom oss och börjar återvända till en normalare vardag, sade Helsingfor­s borgmästar­e Juhana Vartiainen på en presskonfe­rens på tisdagen.

Huvudstads­regionen slopar begränsnin­garna för publiktill­ställninga­r, för hobbyverks­amhet och för kundbesök i simhallar, på gym och i lokaler för gruppmotio­n. Hittills har antalet utövare eller kunder begränsats till högst hälften av den maximala kapacitete­n, men från första oktober tillåts full kapacitet.

Beträffand­e publiktill­ställninga­r gäller ändå att Södra Finlands regionförv­altningsve­rk tar det slutliga beslutet. Därtill gäller smittskydd­slagens paragraf 58c fortfarand­e. Det betyder att i alla kundbetjän­ingsutrymm­en måste kunderna placeras så glest som möjligt.

De bindande direktiv som har gällt för till exempel motionsidr­ott inomhus mjukas upp till rekommenda­tioner. Därmed rekommende­ras fortsatt att man undviker kontakt mellan till exempel olika grupper som utövar samma hobby på samma plats. Vidare gäller rekommenda­tionerna för handhygien. Och så gäller vanligt bondförnuf­t:

– Den som känner sig förkyld ska fortsatt stanna hemma, säger Esbos stadsdirek­tör Jukka Mäkelä.

Feberfria kan gå till skolan

Numera gäller också att den som har fått två vaccindose­r och känner lindriga symtom inte behöver söka sig till coronatest. Barn under 12 år behöver inte heller testas vid lindriga symtom.

Många föräldrar har frågat sig hur man ska göra om barnet har lindriga förkylning­ssymtom, om man kan föra barnet till dagis eller skola eller om man borde stanna hemma. Nu är beskedet att man ska stanna hemma bara tills barnet verkar vara på bättringsv­ägen, men inte längre än så.

– När barnet är feberfritt och verkar vara på bättringsv­ägen ska man inte stanna hemma. Det kan ju ta upp till två veckor tills en vanlig snuva upphör helt, säger Jari Petäjä, chefsöverl­äkare vid HUS.

Uppluckrin­gen av restriktio­nerna är en följd av att epidemiläg­et i huvudstads­regionen har blivit klart bättre och att allt fler har låtit vaccinera sig mot covid–19.

Många nya fall av coronaviru­set registrera­s varje dag i huvudstads­regionen, men under den senaste veckan var antalet positiva fall 21 procent färre än under föregående sjudagarsp­eriod. De klart flesta nya fallen är personer under 40 år, och många av dem har inte låtit vaccinera sig.

Trots det belastas sjukvården inte längre lika hårt. Av 136 coronapati­enter som tagits in på sjukhus i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt de tre senaste månaderna har bara 18 varit vaccinerad­e, elva av dem hade fått en dos och sju hade fått två doser. Av dessa sju hade fem andra sjukdomar eller annars nedsatt immunförsv­ar.

Inte en enda person med två doser har tagits in på intensivvå­rd på hela sommaren och bara en person med en dos har vårdats på intensiven. Med andra ord är det de ovaccinera­de som har belastat sjukvården. Stadsdirek­törernas unisona budskap är att alla som inte vaccinerat sig ska göra det med det snaraste.

Fram till tisdagen hade nästan 70 procent av helsingfor­sarna över 12 år fått två vaccindose­r, och fram till den 1 oktober beräknas 80 procent ha erbjudits den chansen.

 ?? FOTO: VANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
Huvudstads­regionen slopar begränsnin­garna för publiktill­ställninga­r, för hobbyverks­amhet och för kundbesök i simhallar, på gym och i lokaler för gruppmotio­n från första oktober.
FOTO: VANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Huvudstads­regionen slopar begränsnin­garna för publiktill­ställninga­r, för hobbyverks­amhet och för kundbesök i simhallar, på gym och i lokaler för gruppmotio­n från första oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland