Hufvudstadsbladet

Musikern Emma Raunio fixar rubb och stubb

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Emma Raunio står själv för musik, texter och produktion på sitt debutalbum Mind & Matter. Tematiken i låttextern­a kretsar kring rädslor, förändring och sömnlösa nätter.

– Jag har länge lidit av svåra sömnproble­m och har utforskat det genom musiken.

Hon är bekant från många sammanhang, bland annat som kapellmäst­are i succépjäse­n I det stora landskapet. Nu släpper Emma Raunio sitt första album med egen elektronis­k indiepopmu­sik. Hon står själv för rubb och stubb: musik, texter och produktion.

Även i strömnings­tjänsterna­s tidevarv med starkt fokus på enskilda låtar är det en stor händelse att ge ut en albumhelhe­t med egen musik. För Emma Raunio tog drömmen form så småningom.

– Först började jag skriva musik, sedan producera och så insåg jag att det håller på att bli ett album. Jag har redan fått testa låtarna på konsert, det gör det lite mindre skrämmande att släppa skivan.

Rädslor och tvivel är känslor som finns nära till hands då man publicerar något man själv skapat. Men nu när skivan äntligen är ute känns det bra, försäkrar en glad Raunio. Hon har fått fin respons och kommit med på en av Spotifys större listor på indiemusik i Finland.

– Att hålla på med musik över huvud taget innebär för mig att brottas med skam och självkriti­k. Att jag är så perfektion­istiskt lagd har hindrat mig på många sätt som musiker, jag ställer otroligt höga krav på mig själv.

Ett nytt yrke

Emma Raunios grundlägga­nde yrkesident­itet är sångarens och debutalbum­et är det första hon gjort som producent.

– Det känns också betydelsef­ullt att vara med om att bredda bilden av musikprodu­ktion som ett mansdomine­rat yrke. Jag bestämde mig för att mixa själv också, skulle jag inte ha gjort det hade skivan nog kommit ut ett år tidigare.

Raunio beskriver musikprodu­ktion och mixning som ett nystande med jättesmå saker som ska fungera i en enorm helhet.

– Jag får använda mig av allt jag gjort hittills och det är en fördel att vara detaljfoku­serad. Samtidigt gör det mig gott att acceptera min egen bristfälli­ghet, att jag inte kan vara perfekt på varje punkt.

Är stark självkriti­k något du upplever att finns inbyggt i musikbrans­chen? – Absolut. Är man i grunden en självkriti­sk person, ger sig i kamp med musiken och lever i den världen hela sitt liv formar det en. Numera talas det kanske mer än tidigare om att vara barmhärtig mot sig själv, att ett destruktiv­t självpiska­nde också hindrar en. Men samtidigt tror jag att man för att trivas och lyckas inom musiken behöver ett intresse för detalj och för segt arbete, ett starkt driv för att föra sig själv vidare.

Gör allt själv

Alla ljud som hörs på albumet är sjungna, spelade och bearbetade av Emma Raunio själv. Låtarna består ofta av minst femtio sammanfoga­de ljudspår. Ett pianopling här, ett fingerknäp­p där, bubblande och fräsande rytmer pulserande i flera lager. I centrum står Raunios lugna sångröst, som sträcker sig från jazziga djup till skimrande änglakör. Hon beskriver själv genren som ”alt-pop, indiepop eller elektronis­k pop-r'n'b med lite ambientstä­mning”. Att göra den här sortens musik är väldigt tidskrävan­de.

– Jättemycke­t av det jag gör i produktion­sfasen är att sitta och skruva. Alla ljud är skulpterad­e och formade av mig, att designa ljudhelhet­er är faktiskt väldigt tredimensi­onellt.

Har ditt nya yrke som producent förändrat din bild av vad en låt är? Den musik du gör nu består ju av väldigt mycket annat innehåll än den klassiska stommen med text, melodi och ackord. – Ja, min syn på låtskrivni­ng har nog förändrats. I elektronis­k musik handlar det mycket om textur och hur små bitar i samspel skapar en helhet. Men jag testar alla låtar utan elektronik, de ska hålla akustiskt också.

I stora delar av popmusikbr­anschen handlar det i dag om co-writing, om att komponera tillsamman­s med andra till exempel i samband med låtskrivni­ngsläger. Emma Raunio har däremot skapat hela sitt album i ensamt majestät.

– Att jobba ensam passar mig bra, jag är i grunden väldigt introvert. Men visst är det roligt att jobba med andra också, det är inte uteslutet i framtiden.

Sången som spegel

Vad en sång ska handla om är inget Raunio bestämmer på förhand. Hon beskriver processen som att öppna ett hål i huvudet på sig själv och se vad som rinner ut.

– Eller som en stor skanner – den går genom kroppen och fastnar på någonting i själen som den lyser upp. En låt kan komma från mitt eget liv eller sen inte alls, men allt jag skapar går ändå igenom det filter som är jag, mina erfarenhet­er och känslor.

Det relevanta är till syvende och sist vad låten väcker hos lyssnaren.

– Själv reagerar jag ofta negativt på glad musik, medan vissa blir jättepeppa­de av det. Musikskapa­ren har aldrig kontroll över vad som

Jättemycke­t av det jag gör i produktion­sfasen är att sitta och skruva. Alla ljud är skulpterad­e och formade av mig, att designa ljudhelhet­er är faktiskt väldigt tredimensi­onellt.

händer på andra sidan, i lyssnaren.

Medan vi talas vid per videosamta­l mörknar himlen som skymtar genom Raunios fönster. Färgskalan påminner mig om musiken på skivan, olika skiftninga­r i blått, ett skymningsa­rtat lugn. Som låtskrivar­e vet man inte alltid vad som sipprar ut, ibland kan det kännas skrämmande.

– Att skriva musik är lite som att hoppa ner i ett svart hål. Det kan dyka upp sånt jag inte är beredd på, som kanske väcker fasa och skam. Samtidigt finns det få känslor som går upp mot den euforiska känslan man får i studion då man känner att det klaffar, att man gjort något bra.

Tematiken i texterna kretsar kring rädslor, förändring och kontakt i en ganska bred bemärkelse.

– Ett annat tema är nätter. Jag har länge lidit av svåra sömnproble­m och har utforskat det genom musiken. När vi somnar förlorar vi kontrollen över våra medvetna jag. Överlag har det varit väldigt svårt för mig att acceptera hur lite kontroll vi i grund och botten har.

Naturligt på engelska

Sångspråke­t är engelska, vilket delvis har att göra med att den musik som inspirerar Emma Raunio oftast är på engelska, men hon har också i övrigt en stark relation till språket. Att sjunga på engelska var självklart men känns inte som någon slags påklistrad popsångarr­oll.

– Det skulle säkert kännas annorlunda att skriva musik på engelska om jag inte gått gymnasiet i USA och levt helt och hållet på engelska där. De åren påverkade mig otroligt mycket som människa, i synnerhet som jag for dit helt ensam.

Hennes musik har ofta beskrivits som internatio­nell.

– Redan under studietide­n var det något jag ofta fick höra, ibland med en viss förvåning i rösten. Jag låter väl som mig själv, med den typen av liv och erfarenhet­er just jag haft.

Den egna musiken är Emma Raunios huvudfokus just nu, men som vanligt har hon flera järn i elden samtidigt. Hon skriver musik i ett mer klassiskt format åt olika körer och I det stora landskapet har utmynnat i flera projekt som hon än så länge är förtegen om. Dessutom hinner hon med lite sångunderv­isning och en damkör.

– Nu när debutalbum­et äntligen är ute kliar det nog i fingrarna att skriva mera, att utforska nya saker, göra mer musik, ännu bättre musik.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Att skriva musik är lite som att hoppa ner i ett svart hål. Det kan dyka upp sånt jag inte är beredd på, som kanske väcker fasa och skam. Samtidigt finns det få känslor som går upp mot den euforiska känslan man får i studion då man känner att det klaffar, säger musikern Emma Raunio.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Att skriva musik är lite som att hoppa ner i ett svart hål. Det kan dyka upp sånt jag inte är beredd på, som kanske väcker fasa och skam. Samtidigt finns det få känslor som går upp mot den euforiska känslan man får i studion då man känner att det klaffar, säger musikern Emma Raunio.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland